Cacciatore v překladu znamená „na lovecký způsob“, ale tady žádný výlet do lesa nepotřebujete. Stačí jeden hrnec, pár poctivých surovin a trocha času. Výsledkem je italská klasika, která rozhodně stojí za to.
Italská kuchyně má dar z jednoduchého udělat výjimečné. Kuřecí cacciatore je toho důkazem – směs známých chutí, které v jednom hrnci získají nový rozměr. Přirozeně, neokázale, ale s charakterem.
Cacciatore se nejčastěji připravuje z kuřete nebo králíka – pomalu dušeného v rajčatové omáčce s bylinkami, česnekem a často i olivami nebo vínem. Jde o rustikální jídlo s kořeny na italském venkově, kde se vařilo z toho, co bylo po ruce – a přesto tak vznikla kulinářská stálice. V moderní verzi je to ideální comfort food, který spojuje jednoduchost a hloubku chuti v jednom hrnci.
Kuřecí cacciatore (kuře s rajčatovou omáčkou a žampiony)
Na 4 porce potřebujete:
- 4 kuřecí stehenní řízky i s kůží
- 4 kuřecí paličky s kůží
- 250 g červeného vína
- 400 g kuřecího vývaru
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 250 g žampionů
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 snítky tymiánu
- 400g plechovku krájených rajčat
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 2 ančovičky
- 1 lžíci ghí
- Sůl & pepř
- Bylinky k podávání

Postup
- Rozpalte větší, nejlépe litinový hrnec, a jakmile je horký, přidejte ghí. Do rozehřátého ghí přidejte veškeré maso a zprudka ho opečte dozlatova, zaměřte se zejména na kůži.
- Mezitím si připravte zeleninu – papriky zbavte jádřince a nakrájejte je na drobné kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno a česnek i žampiony na tenké plátky. Jakmile je maso opečené, odeberte ho z hrnce a přidejte do něj pokrájené papriky. Za občasného míchání zprudka restujte asi dvě minuty, následně přidejte cibuli, plátky česneku, pokrájené ančovičky, rozmarýn a tymián a několik minut opékejte, dokud není veškerá zelenina zlatavá.
- Přisypte do hrnce žampiony a dále restujte, dokud nejsou i žampiony kompletně hotové, trvá to okolo pěti minut. Během restování pustí vodu, ale jak je budete dále zahřívat, voda se opět vypaří. K opečené směsi přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání ho zarestujte dvě minuty, aby vymizela jeho kyselost.
- Přilijte víno a deglazujte tak hrnec, pečlivě promíchejte, abyste odlepili všechny připečené kousky. Přiveďte k varu a nechte prudce několik minut probublávat, aby se vypařil veškerý alkohol a víno se zredukovalo na cca polovinu. Ke zredukovanému vínu přilijte vývar a konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a vše promíchejte. Nechte na střední teplotu vařit 15 minut.
- Do hrnce vraťte zpátky opečené kuře kůží nahoru, omáčku už nepromíchávejte, maso na ni pouze položte. Přiklopte pokličkou, snižte teplotu a nechte mírně vařit 20 minut, následně odklopte a vařte dalších 10 minut či dokud se omáčka nezredukuje do požadované husté konzistence. Maso by mělo být dokonale propečené a stále šťavnaté.
- Podávejte posypané bylinkami a parmezánem s těstovinami. Zvolte jakýkoli druh, který dobře drží omáčku, například tagliatelle, pappardelle nebo rigatoni.

The post Italské kuře cacciatore. Zaslouží si pomalý večer a dobré víno appeared first on Forbes.