Pondělí 16. červnaSvátek má Venku je 19 °C, Zataženo

Italské kuře cacciatore. Zaslouží si pomalý večer a dobré víno

Forbes Před 2 týdny

Cacciatore v překladu znamená „na lovecký způsob“, ale tady žádný výlet do lesa nepotřebujete. Stačí jeden hrnec, pár poctivých surovin a trocha času. Výsledkem je italská klasika, která rozhodně stojí za to.

Italská kuchyně má dar z jednoduchého udělat výjimečné. Kuřecí cacciatore je toho důkazem – směs známých chutí, které v jednom hrnci získají nový rozměr. Přirozeně, neokázale, ale s charakterem.

Cacciatore se nejčastěji připravuje z kuřete nebo králíka – pomalu dušeného v rajčatové omáčce s bylinkami, česnekem a často i olivami nebo vínem. Jde o rustikální jídlo s kořeny na italském venkově, kde se vařilo z toho, co bylo po ruce – a přesto tak vznikla kulinářská stálice. V moderní verzi je to ideální comfort food, který spojuje jednoduchost a hloubku chuti v jednom hrnci.

Kuřecí cacciatore (kuře s rajčatovou omáčkou a žampiony)

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 kuřecí stehenní řízky i s kůží
  • 4 kuřecí paličky s kůží
  • 250 g červeného vína
  • 400 g kuřecího vývaru
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 250 g žampionů
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3 snítky tymiánu
  • 400g plechovku krájených rajčat
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 2 ančovičky
  • 1 lžíci ghí
  • Sůl & pepř
  • Bylinky k podávání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Rozpalte větší, nejlépe litinový hrnec, a jakmile je horký, přidejte ghí. Do rozehřátého ghí přidejte veškeré maso a zprudka ho opečte dozlatova, zaměřte se zejména na kůži.
  2. Mezitím si připravte zeleninu – papriky zbavte jádřince a nakrájejte je na drobné kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno a česnek i žampiony na tenké plátky. Jakmile je maso opečené, odeberte ho z hrnce a přidejte do něj pokrájené papriky. Za občasného míchání zprudka restujte asi dvě minuty, následně přidejte cibuli, plátky česneku, pokrájené ančovičky, rozmarýn a tymián a několik minut opékejte, dokud není veškerá zelenina zlatavá.
  3. Přisypte do hrnce žampiony a dále restujte, dokud nejsou i žampiony kompletně hotové, trvá to okolo pěti minut. Během restování pustí vodu, ale jak je budete dále zahřívat, voda se opět vypaří. K opečené směsi přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání ho zarestujte dvě minuty, aby vymizela jeho kyselost.
  4. Přilijte víno a deglazujte tak hrnec, pečlivě promíchejte, abyste odlepili všechny připečené kousky. Přiveďte k varu a nechte prudce několik minut probublávat, aby se vypařil veškerý alkohol a víno se zredukovalo na cca polovinu. Ke zredukovanému vínu přilijte vývar a konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a vše promíchejte. Nechte na střední teplotu vařit 15 minut.
  5. Do hrnce vraťte zpátky opečené kuře kůží nahoru, omáčku už nepromíchávejte, maso na ni pouze položte. Přiklopte pokličkou, snižte teplotu a nechte mírně vařit 20 minut, následně odklopte a vařte dalších 10 minut či dokud se omáčka nezredukuje do požadované husté konzistence. Maso by mělo být dokonale propečené a stále šťavnaté.
  6. Podávejte posypané bylinkami a parmezánem s těstovinami. Zvolte jakýkoli druh, který dobře drží omáčku, například tagliatelle, pappardelle nebo rigatoni.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Italské kuře cacciatore. Zaslouží si pomalý večer a dobré víno appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek