Sobota 04. říjnaSvátek má Venku je 12 °C, Zataženo Déšť

Jablečný perník z mixéru. Rychlý, vláčný & podzimně voňavý

Forbes Před 12 hodinami

Dlouho vláčný koláč plný jablek voní po rumu a perníčkovém koření, těsto máte umíchané během chvilky a ani na něj nepotřebujete váhu, a korunku mu tvoří svěží čokoládová poleva z kysané smetany. Myslím, že víc důvodů pro upečení tohoto snadného perníku nepotřebujete.

Hrnkový jablečný perník na plech + čokoládová poleva ze zakysané smetany

Na plech 20 × 30 centimetrů potřebujete:

  • 2 jablka (300 g)
  • 2 vejce
  • ⅓ až ½ hrnku cukru (100 až 150 g)
  • ⅓ až ½ hrnku slunečnicového oleje (110 až 150 g)
  • ½ kelímku zakysané smetany (100 g)

Suché ingredience:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky (280 g)
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička perníkového koření

Něco navíc:

  • 1 až 2 hrsti ořechů, rozinek či čokolády

Na potření & polevu:

  • 6 lžic džemu nebo povidel (150 g)
  • 1 panák rumu (50 ml)
  • 1 tabulka hořké čokolády (100 g)
  • ½ kelímku zakysané smetany (100 g)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pekáč vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu vyhřejte na 170 °C. Pokud dáváte ořechy (a silně to doporučuji, třeba vlašské se výborně hodí), nasekejte je nahrubo. Rozinky je zase dobré předem namočit do rumu.
  2. Smíchejte mouku, kypřicí prášek, kakao a perníkové koření, přidat můžete i špetku soli.
  3. Z jablek odstraňte jádřince, nakrájejte je na větší kusy a spolu s vejci, cukrem, olejem a smetanou (druhou půlku kelímku použijete do polevy) několika pulzy rozmixujte, aby byly z jablek malé kousky, ale ne zcela hladká hmota. Pokud nemáte mixér, jablka nastrouhejte nahrubo a vše společně prošlehejte.
  4. Nyní obě směsi spojte, podle chuti přidejte ořechy či rozinky (nebo klikvu), těsto vlijte do připraveného pekáče a pečte asi 35 minut nebo až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá.
  5. Těsně před koncem pečení zahřejte marmeládu a zřeďte ji trochou rumu (alkohol se odpaří), nejlepší jsou nakyslejší džemy, jako je rybízový a meruňkový, já tentokrát dala domácí povidla bez cukru. Perník hned po vytažení z trouby touto směsí potřete, aby se hezky vsákla. Pak ho nechte zcela vychladnout.
  6. Čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte) rozehřejte, vmíchejte kysanou smetanu a polevou koláč potřete.

Tipy & triky

  • Tento koláč snese mnoho obměn. Cukr dejte třtinový, vynechejte kakao nebo místo do polevy nasekejte čokoládu přímo do těsta, perník tak bude výrazně praktičtější jako svačina na cesty.
  • Místo jablek můžete do těsta najemno nastrouhat podobné množství cukety, mrkve nebo i červené řepy.
  • Ovoce nedávejte o moc více, aby se vám těsto nesrazilo – obzvlášť pokud jsou jablka hodně šťavnatá.
  • Kysanou smetanu zase můžete nahradit mlékem, podmáslím, kefírem či acidofilním mlékem. Polevu pak připravte se smetanou ke šlehání nebo čokoládu rozehřejte jen s trochou rostlinného oleje.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Jablečný perník z mixéru. Rychlý, vláčný & podzimně voňavý appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek