Dlouho vláčný koláč plný jablek voní po rumu a perníčkovém koření, těsto máte umíchané během chvilky a ani na něj nepotřebujete váhu, a korunku mu tvoří svěží čokoládová poleva z kysané smetany. Myslím, že víc důvodů pro upečení tohoto snadného perníku nepotřebujete.
Hrnkový jablečný perník na plech + čokoládová poleva ze zakysané smetany
Na plech 20 × 30 centimetrů potřebujete:
- 2 jablka (300 g)
- 2 vejce
- ⅓ až ½ hrnku cukru (100 až 150 g)
- ⅓ až ½ hrnku slunečnicového oleje (110 až 150 g)
- ½ kelímku zakysané smetany (100 g)
Suché ingredience:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky (280 g)
- 1 sáček kypřicího prášku
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička perníkového koření
Něco navíc:
- 1 až 2 hrsti ořechů, rozinek či čokolády
Na potření & polevu:
- 6 lžic džemu nebo povidel (150 g)
- 1 panák rumu (50 ml)
- 1 tabulka hořké čokolády (100 g)
- ½ kelímku zakysané smetany (100 g)

Postup
- Pekáč vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu vyhřejte na 170 °C. Pokud dáváte ořechy (a silně to doporučuji, třeba vlašské se výborně hodí), nasekejte je nahrubo. Rozinky je zase dobré předem namočit do rumu.
- Smíchejte mouku, kypřicí prášek, kakao a perníkové koření, přidat můžete i špetku soli.
- Z jablek odstraňte jádřince, nakrájejte je na větší kusy a spolu s vejci, cukrem, olejem a smetanou (druhou půlku kelímku použijete do polevy) několika pulzy rozmixujte, aby byly z jablek malé kousky, ale ne zcela hladká hmota. Pokud nemáte mixér, jablka nastrouhejte nahrubo a vše společně prošlehejte.
- Nyní obě směsi spojte, podle chuti přidejte ořechy či rozinky (nebo klikvu), těsto vlijte do připraveného pekáče a pečte asi 35 minut nebo až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá.
- Těsně před koncem pečení zahřejte marmeládu a zřeďte ji trochou rumu (alkohol se odpaří), nejlepší jsou nakyslejší džemy, jako je rybízový a meruňkový, já tentokrát dala domácí povidla bez cukru. Perník hned po vytažení z trouby touto směsí potřete, aby se hezky vsákla. Pak ho nechte zcela vychladnout.
- Čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte) rozehřejte, vmíchejte kysanou smetanu a polevou koláč potřete.
Tipy & triky
- Tento koláč snese mnoho obměn. Cukr dejte třtinový, vynechejte kakao nebo místo do polevy nasekejte čokoládu přímo do těsta, perník tak bude výrazně praktičtější jako svačina na cesty.
- Místo jablek můžete do těsta najemno nastrouhat podobné množství cukety, mrkve nebo i červené řepy.
- Ovoce nedávejte o moc více, aby se vám těsto nesrazilo – obzvlášť pokud jsou jablka hodně šťavnatá.
- Kysanou smetanu zase můžete nahradit mlékem, podmáslím, kefírem či acidofilním mlékem. Polevu pak připravte se smetanou ke šlehání nebo čokoládu rozehřejte jen s trochou rostlinného oleje.

The post Jablečný perník z mixéru. Rychlý, vláčný & podzimně voňavý appeared first on Forbes.