Sobota 07. červnaSvátek má Venku je 18 °C, Skoro Zataženo

Jahodovo-pistáciový dort, který promění i obyčejný víkend v oslavu

Forbes Před 11 hodinami

Když se spojí jemný pistáciový korpus, svěží jahodová náplň a krém s bílou čokoládou, vznikne dort, který se neptá, jestli je slavnostní příležitost – prostě ji vytvoří. A pokud zrovna neslavíte, udělejte si důvod.

Jahodovo-pistáciový dort je vrstvený dezert, který spojuje šťavnatost čerstvých jahod, jemně oříškový korpus a nadýchaný krém s bílou čokoládou. Je svěží, lehký a přitom dekadentní. Ideální pro oslavy – nebo jen tak, když má den vypadat výjimečně.

Pro zachování barvy doporučuji přidat do těsta lžičku matchy – neucítíte ji, ale dodá skvělý zelený odstín. Pokud hledáte ještě větší jahodové potěšení, vyzkoušejte i ultimátně jahodovo-jahodový dort.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Pistáciový jahodový dort s matchou a bílou čokoládou

Na malý dort o průměru 16 cm potřebujete:

  • 200 g změklého másla
  • 140 g krupicového cukru
  • 40 g řepkového oleje
  • 80 g pistáciového másla
  • 70 g mletých pistácií
  • 380 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 1 lžičku matchy (nemusí být)
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 140 g mléka

Na jahodovou náplň:

  • 1 kg jahod
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 60 g krupicového cukru

Na krém:

  • 500 g smetanového sýru
  • 100 g změklého másla
  • 150 g bílé čokolády
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 16 až 18 cm vystelte pečicím papírem. Ten použijte pouze na dno formy, strany vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a krupicovým cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl a matchu, pokud používáte. Když je máslo světlé a vyšlehané, zašlehejte vanilku a vanilkový extrakt a začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vajíčko a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte mléko smíchané s pistáciovým máslem a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Nakonec vmíchejte mleté pistácie.
  2. Hotové těsto rovnoměrně rozprostřete do připravených forem a vložte do předehřáté trouby na cca 30 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. V troubě by se korpusy měly mírně nafouknout. Nechte je několik minut vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty. 
  3. Během pečení připravte jahodovou náplň. Jahody odstopkujte a pokrájejte na malé kousky. Nasypte je do rendlíku společně s cukrem a vanilkou a za občasného míchání pomalu zahřívejte, dokud se z jahod nevytvoří hustý džem, trvá to okolo dvaceti minut. Hustou jahodovou náplň rozmixujte dohladka, následně nechte kompletně vychladnout. Bílou čokoládu pokrájejte na drobné kousky, nasypte ji do misky a za občasného promíchání ji rozpusťte ve vodní lázni. Také nechte vychladnout.
  4. Jakmile jsou korpusy, jahodová náplň i bílá čokoláda vychladlé, připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte do světlé pěny, poté přidejte smetanový sýr společně s cca třetinou jahodové náplně. Nakonec postupně zašlehejte bílou čokoládu a vanilkový extrakt.
  5. Nyní dort zkompletujte. Korpusy seřízněte do roviny, první korpus lehce pomažte tenkou vrstvou krému, následně vytvořte pomocí cukrářského sáčku krémem po obvodu korpusu kruh a jeho vnitřek naplňte polovinou zbylé jahodové náplně. Takto pokračujte i s druhým korpusem, nakonec přiklopte třetím. Trochou krému pomažte vršek i celý povrch dortu, uhlaďte pomocí stěrky do hladké vrstvy a dejte ztuhnout do lednice alespoň na hodinu.
  6. Vršek dortu ozdobte jahodami, rozdrobenými odřezky korpusu a pistáciemi.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Jahodovo-pistáciový dort, který promění i obyčejný víkend v oslavu appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek