Kořeněná vůně kari rýže Kedgeree vám rychle prozradí, že se jedná o původně indické jídlo adaptované britskými kolonizátory, servírování s vařenými vejci pak to, že se jedná o dnes již tradiční součást ostrovních brunchů a snídaní.
Toto rybí rizoto se často se konzumuje studené, ale tuto možnost už nechám na vás. Tradiční doplněk rýže a vajec je uzená treska, kterou v našich končinách můžeme v klidu vyměnit za lososa, pstruha či tuňáka. Pro zářivější barvu přidejte trochu kurkumy, pro pikantnější chuť zase čerstvý strouhaný zázvor nebo chilli papričky.

Kedgeree: kari rizoto s lososem a vejci
Na 4 porce potřebujete
- 1 velká cibule
- 4 lžíce ghí nebo másla
- 3 tobolky kardamomu
- 2 lžičky kari
- 250 g rýže basmati
- 750 ml vývaru
- ½ hrnku mraženého hrášku
- citron
- 4 vejce
- 200 g uzeného lososa
- Petržel

Postup
- Na klínky pokrájenou cibuli a naříznuté tobolky kardamomu asi 10 min pozvolna restujte na másle či ghí. Zasypejte kari (pro barvu můžete přidat i lžičku kurkumy), nechte pár vteřin rozvonět, a vmíchejte propláchnutou rýži.
- Rýži zalijte třemi hrnky zeleninového, rybího či kuřecího vývaru, osolte a za občasného míchání povařte doměkka.
- Mezitím vložte vejce do vroucí vody, 8 až 10 minut je vařte, poté rychle zchlaďte vodou studenou a vajíčka oloupejte.
- Do rýže vmíchejte hrášek a nechte ho povolit. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, solí a šťávou z poloviny menšího citronu. Rizoto je skvělé zjemnit trochou másla nebo smetany. Obložte kousky lososa a vajec, posypejte sekanou petrželí a podávejte se skrojky citronu.
Rizoto s čerstvou rybou: Použít můžete i cca 300 g čerstvého filetu. Ten osolte a při 200 °C upečte v troubě, uvařte ve vodě nebo orestujte na pánvi, než se uvaří rýže. Na závěr stačí rybu rozdělit na kousky a vmíchat k rizotu.
