Když se v troubě rozvoní dušené hovězí s bylinkami, můžou venku padat trakaře, ale vaše potěšení nic nezkazí. Už jen vydržet, než hovězí hrudí změkne tak, že půjde trhat vidličkami a vsákne do sebe maximum skvělé šťávy z pekáčku. Chybí k dokonalosti ještě něco? Kdepak, brambůrky a karotka se dusí společně s masem, proto s přílohou už nemáte žádnou další práci.
Jídla z jednoho hrnce či pekáčku nezklamou svou efektivitou, která spočívá v minimu práce i zašpiněného nádobí. Pokud máte velký litinový pekáč, ve kterém budete tento pokrm připravovat, neumažete ani pánev navíc. Pokud přece jen budete muset pánev obětovat, obětujte a opékání cibulky a masa nepřeskočte. Dušené hrudí se vám odmění maximální chutí a vůněmi. Nemusíte jej nutně trhat na vlákna, i když tak se do masa skvěle prolnou chutě ze šťávy. Maso lze krájet i na menší plátky. Další možnou přílohou, kromě brambor, je bramborová kaše a různá zeleninová pyré.

Hovězí hrudí (brisket) dušené s bylinkami, brambory a karotkami
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg hovězího hrudího (na pečení)
- Sůl & pepř
- 2 cibule
- Olej
- 3 stroužky česneku
- Čerstvý tymián
- Čerstvý rozmarýn
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžičky rajského protlaku
- 500 g drobných brambor
- 250 g baby karotky

Postup
- Hovězí hrudí, máte-li větší kusy, rozkrojte přes vlákna napůl. Každý kus ze všech stran osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
- Cibuli nakrájejte na měsíčky. V pánvi rozehřejte jednu až dvě lžíce oleje a cibuli na středním stupni opékejte 10 minut. Česnek nakrájejte na plátky a minutu opékejte s cibulí.
- Cibuli vyndejte z pánve, přidejte další olej a na něm zprudka opékejte kusy masa ze všech stran, aby se zatáhlo a hezky opeklo.
- Cibuli rozprostřete do většího pekáče. Na ni rozložte několik větviček tymiánu a rozmarýnu. Na bylinky položte opečené maso.
- V misce rozmíchejte vývar s protlakem. Směsí podlijte maso. Přidejte bobkový list. Maso pokryjte několika větvičkami bylinek a pekáč zakryjte.
- V troubě vyhřáté na 165 °C duste 3 hodiny.
- Po 3 hodinách do pekáče přidejte omyté brambory a baby karotku. Pokud by se tekutina hodně zredukovala, můžete trochu přilít, ale spíše se stane opak a z masa se něco šťávy uvolní. Nic není špatně. Pekáč opět zakryjte, vraťte do trouby a pečte další hodinu.
- Po hodině sejměte bylinky z masa a můžete servírovat. Maso doporučuji servírovat trhané – dobře se prolne s výpekem. Můžete podávat navíc s kouskem pečiva.
Tip: Jestli jste si (v dobrém!) vzpomněli na školní jídelnu a dušené vepřové v mrkvi, tady na něj máte recept!

The post Když z trouby zavoní hovězí brisket s karotkou, jdou podzimní splíny stranou appeared first on Forbes.