Úterý 30. záříSvátek má Venku je 6 °C, Jasno

Když z trouby zavoní hovězí brisket s karotkou, jdou podzimní splíny stranou

Forbes Před 1 dnem

Když se v troubě rozvoní dušené hovězí s bylinkami, můžou venku padat trakaře, ale vaše potěšení nic nezkazí. Už jen vydržet, než hovězí hrudí změkne tak, že půjde trhat vidličkami a vsákne do sebe maximum skvělé šťávy z pekáčku. Chybí k dokonalosti ještě něco? Kdepak, brambůrky a karotka se dusí společně s masem, proto s přílohou už nemáte žádnou další práci.

Jídla z jednoho hrnce či pekáčku nezklamou svou efektivitou, která spočívá v minimu práce i zašpiněného nádobí. Pokud máte velký litinový pekáč, ve kterém budete tento pokrm připravovat, neumažete ani pánev navíc. Pokud přece jen budete muset pánev obětovat, obětujte a opékání cibulky a masa nepřeskočte. Dušené hrudí se vám odmění maximální chutí a vůněmi. Nemusíte jej nutně trhat na vlákna, i když tak se do masa skvěle prolnou chutě ze šťávy. Maso lze krájet i na menší plátky. Další možnou přílohou, kromě brambor, je bramborová kaše a různá zeleninová pyré. 

info Foto Martina Baťhová

Hovězí hrudí (brisket) dušené s bylinkami, brambory a karotkami

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg hovězího hrudího (na pečení)
  • Sůl & pepř
  • 2 cibule
  • Olej
  • 3 stroužky česneku
  • Čerstvý tymián
  • Čerstvý rozmarýn
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 500 g drobných brambor
  • 250 g baby karotky
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Hovězí hrudí, máte-li větší kusy, rozkrojte přes vlákna napůl. Každý kus ze všech stran osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
  2. Cibuli nakrájejte na měsíčky. V pánvi rozehřejte jednu až dvě lžíce oleje a cibuli na středním stupni opékejte 10 minut. Česnek nakrájejte na plátky a minutu opékejte s cibulí.
  3. Cibuli vyndejte z pánve, přidejte další olej a na něm zprudka opékejte kusy masa ze všech stran, aby se zatáhlo a hezky opeklo.
  4. Cibuli rozprostřete do většího pekáče. Na ni rozložte několik větviček tymiánu a rozmarýnu. Na bylinky položte opečené maso.
  5. V misce rozmíchejte vývar s protlakem. Směsí podlijte maso. Přidejte bobkový list. Maso pokryjte několika větvičkami bylinek a pekáč zakryjte.
  6. V troubě vyhřáté na 165 °C duste 3 hodiny.
  7. Po 3 hodinách do pekáče přidejte omyté brambory a baby karotku. Pokud by se tekutina hodně zredukovala, můžete trochu přilít, ale spíše se stane opak a z masa se něco šťávy uvolní. Nic není špatně. Pekáč opět zakryjte, vraťte do trouby a pečte další hodinu.
  8. Po hodině sejměte bylinky z masa a můžete servírovat. Maso doporučuji servírovat trhané – dobře se prolne s výpekem. Můžete podávat navíc s kouskem pečiva.

Tip: Jestli jste si (v dobrém!) vzpomněli na školní jídelnu a dušené vepřové v mrkvi, tady na něj máte recept!

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Když z trouby zavoní hovězí brisket s karotkou, jdou podzimní splíny stranou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek