07. záříSvátek má Venku je 16 °C, Skoro Jasno

Kvůli válce opustil Ukrajinu. Teď na Žižkově servíruje burgery a bublinky

Forbes Před 1 dnem

Vypadá to, jako by se z Žižkova stávala nová foodie destinace. Hned u tunelu z Karlína se otevřel další podnik, oficiálně tedy až za měsíc, ale už teď můžete Burgery a Bublinky v soft openingu vyzkoušet.

Název podniku je všeříkající, polovinu menu zabírají burgery a k nim trochu netradičně bubliny – prosecco, cava, Franciacorta a v budoucnu snad i šampaňské.

„Před několika lety jsme s kamarádem someliérem připravovali degustaci šampaňského a já jsem zavtipkoval, že k němu udělám burger. Ono totiž šampaňské s hranolkami a sýrem funguje skvěle,“ vzpomíná majitel Andrii Velychko na moment, který zasel první semínko idey jeho restaurace. 

Záměrně o Burgerech & Bublinkách mluví jako o restauraci, která každé jídlo připravuje nejlépe, jak může. Nechce, aby se z něj stal fast food. “Nemáte si sem přijít pro rychlé jídlo, ale na chvíli se zastavit a užít si čas u jídla. V restauracích pracuji už dlouho a myslím si, že je to důležité,” popisuje Velychko.

Menu je krátké a polovinu budou vždy tvořit burgery. Signature Bu-burger je ale jednoduchý, jen maso s čedarem, domácí brioška, cibulový džem, BBQ omáčka, salát, okurka a majonéza.

„Do burgerů dáváme obecně míň majonézy, protože nechceme, aby bylo jídlo těžké. Burger má kolem 350 gramů, což je váha běžného jídla, ale má víc zeleniny než majonézy,“ vysvětluje Velychko s tím, že není umění do všeho přidat lanýž, i když s ním rád pracuje, ale nechat vyniknout kvalitu surovin.

Kromě burgerů v brioškové bulce mají i netradiční bao burger z krevet a kalamár v napařované housce nebo i vegetariánskou variantu z cizrnové směsi s bylinkami. 

Plánovaná investice do podniku byla pět milionů korun. Návratnost plánuje do dvou let a do pěti by chtěl vybudovat několik dalších poboček. Ve svém podniku tráví veškerý čas a je pro něj hlavním byznysem, i když se věnuje ještě dalším projektům.

„Když otevřete restauraci, nemůžete dát ruce pryč. Cílem je mít sto zákazníků denně, kteří utratí 350-500 korun na osobu,“ popisuje plány Velychko. Chce, aby burgery tvořily polovinu všech objednávek, ale protože podle něj nejsou jídlem na každý den, mají na výběr z dalších možností, včetně hovězího steaku z nízkého roštěnce s omáčkou z červeného vína se zeleným pepřem nebo pikantního kuřete. 

Velychka do Česka přivedla válka na Ukrajině, odkud s rodinou odešel. Už před více než deseti lety byl v Praze na stáži u Riccarda Lucque ještě v tehdejší Aromi. A právě k němu se vydal i před třemi a půl lety. Vařil v La Finestře i ve Finestrině, ale asi před rokem si pohrával s myšlenkou vlastního podniku.

„Už dvacet let pracuji s masem, ve steakhousu jsem začínal, tak ho znám dobře. Z fine diningového prostředí jsem chtěl něco víc pohodového, ale ne nudné burgerové místo, ani fast food. Něco na vyšší úrovni, kde si budete moct dát i jiná jídla,“ říká šéfkuchař.

Burgery & Bublinky

Adresa: Hartigova 608/7, Praha 3-Žižkov
Otevírací doba: pondělí až neděle 17-21:30

Burger je podle něj jako koncept nestárnoucí a v kombinaci s pivem je to klasika. Chtěl ale k němu přidat kompletní protipól, bublinky. A doplnit burger, který není úplně lehké jídlo, taky kontrastem, třeba ústřicemi.

Ukazuje se, že zvědaví zákazníci bublinky rádi vyzkouší. Byť šampaňské v nabídce zatím není a poměr těch, kteří si dají pivo, stále převyšuje.

„Pokud chceme mít šampaňské, tak musí být dobré a to něco stojí. Musíme začít pomalu a krok po kroku,“ stojí Velychko nohama na zemi.

Pro svůj podnik našel místo na Žižkově, kde jsou podle něj lidé zvyklí spíš na klasické hospody s pivem. „Otevření restaurace je risk vždycky. I když máte super restauraci v perfektní lokalitě, neznamená to, že bude fungovat. Lidé si zaslouží nějaké fajn místo na bublinky a burgery,“ uzavírá Velychko s tím, že o vybrané lokalitě slyšel hodně.

Podle něj je ale hezká a v okruhu kilometru moc dobrých pondniků nenajdete. Spolu s pár dalšími se tak stává jakýmsi pionýrem žižkovské gastronomie.

The post Kvůli válce opustil Ukrajinu. Teď na Žižkově servíruje burgery a bublinky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek