Jednoduché suroviny, ale dokonalý výsledek, zkrátka klasická francouzská kuchyně. Provoňte si domov obráceným koláčem z Provensálska, který spojuje hrušky, med a máslo do jednoduchého, ale perfektního koláče, který nepotřebuje žádné složité zdobení, aby vás oslnil.
V našich končinách proslavila tatin de poires kuchařka Provence – škola provensálské kuchyně, ze které také vycházím ve svém receptu. Karamelizované hrušky s medem a máslovým těstem fungují perfektně, a pokud vám to vyjde, ochutnejte koláč ještě teplý, třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačky nebo zakysané smetany.
Tatin de poires: francouzský obrácený koláč s hruškami a medem
Na formu o průměru 22 cm potřebujete:
- 4 hrušky
- 150 g medu + na potření
- 2 vejce
- 120 g změklého másla + na vymazání
- 150 hladké mouky
- 1 plná lžička kypřicího prášku
- 1 velká špetka mletého hřebíčku, badyánu, kardamomu či skořice
Postup
- Na dno formy s odnímatelným okrajem skřípněte arch pečicího papíru.
- Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte z nich jádřince. Povařte je 3 až 4 minuty (nebo dle zralosti) ve vodě (či trochu barbarsky v mikrovlnné troubě, také to funguje), až trochu změknou, ale stále drží tvar. Okapané ovoce nakrájejte na tenké plátky tak, aby v místě stopky zůstalo spojené, vytvoří jakési vějířky.
- 50 gramů (asi 4 lžíce) medu v rendlíku chvilku povařte, až zlehka zkaramelizuje, přelijte do připravené formy a na něj rozložte hrušky řeznou stranou nahoru.
- Med vyšlehejte elektrickým šlehačem nebo metlou do světlé nadýchané pěny, postupně vmíchejte vejce, změklé máslo, mouku, kypřicí prášek a koření dle chuti (s hruškami skvěle ladí hřebíček a badyán, ale i další zmíněné), přidat můžete také špetku soli.
- Těsto rozetřete na hrušky a pečte 40 až 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Koláč nechte 15 minut chladnout ve formě, poté překlopte a stáhněte papír. Vychladlý ho potřete ještě trochou medu, aby se hezky leskl. Fantastický je ovšem i ještě teplý.
Tip: Jestli jste si ze Středomoří přivezli aromatický tymiánový, rozmarýnový či levandulový med, právě jste našli způsob, jak ho využít. Případně můžete půl lžičky jedné z bylinek do lehce zahřátého medu vmíchat a tím ho ovonět.
The post Med, hrušky & máslo. Francouzská dokonalost ze 7 surovin appeared first on Forbes.











