29. červnaSvátek má Venku je 30 °C, Skoro Jasno

Multitasking i moc soli škodí. Co na Forbes Business Festu zaznělo o longevity?

Forbes Před 9 hodinami

Zatímco holešovická tržnice letos slaví úctyhodných 130 let, největší byznysový festival v zemi se v jejích prostorách konal vůbec poprvé. Fenomén dlouhověkosti lidstvo fascinuje odnepaměti, ale v Česku v posledních letech nabírá na síle tak výrazně, že jsme mu na Forbes Business Festu věnovali celou samostatnou stage. Na pódiu věnovaném tématu longevity se vystřídalo čtyřiadvacet řečníků. Jak tedy podle nich žít nejen dlouho, ale především zdravě?

Show pokřtil Lubo Smid, CEO a spoluzakladatel firmy STRV. „Když jsem vstal, probudila mě moje chytrá matrace, vzal jsem si ranní dávku doplňků stravy a vyrazil jsem na kryoterapii,“ uvedl Smid stage do pohybu.

Hned po něm longevity pódium přivítalo molekulárního biologa a imunologa Jana Černého, který celou show ještě více rozproudil. Uvedl, že naše genetická informace byla optimalizována už před tisíci lety v úplně jiném prostředí, než které známe dnes.

Proto jeho rada zní „odcivilizovat se“ aneb vrátit se ke kořenům a aplikovat způsob života, který pomůže odstranit civilizační choroby. Konkrétně podle něj: méně jíst, méně se oblékat, občas nejíst, občas se unavit „do mrtě“. „Kombinace těchto v podstatě pravěkých zážitků způsobuje to, že mi nikdy nebylo lépe po psychické i fyzické stránce,“ sdílel.


Zájem o longevity vyvrcholil v době covidu, popisuje Alexandra Kala, šéfka Profimedu, jedna z nejvlivnějších Češek a zároveň i osobnost, která se dostala na titulní stranu březnového vydání Forbesu.

„Lidé si v té době začali uvědomovat, jak je zdraví křehké,“ uvádí Kala. Sama upozornila mimo orální hygienu i na zajímavý ukazatel. „Orální zdraví je vstupní branou k celkovému zdraví,“ upozorňuje.

Petr Šrámek s Kateřinou Bílly Danyšovou zase tendují spíše k výzkumu. Šrámek, který zavítal i do podcastu Nesmrtelný, má na starost fond LongevityTech.fund a kliniku Healthy Longevity.

Aktuálně je ponořený do jedné z nejprestižnějších soutěží zaměřující se na prodloužení věku dožití. „Uspěli jsme v soutěži Xprize Healthspan. Byli jsme vybráni mezi čtyřicet nejlepších týmů, které získaly ocenění. Každý z nich obdrží 250 tisíc dolarů (v přepočtu 5,3 milionu korun), které jim pomohou v další fázi,“ říká na pódiu Šrámek.

info Foto Honza Nechvíle
Petr Šrámek na longevity pódiu

Danyšová je ředitelkou české divize diagnostické společnosti Synlab a hovořila hlavně o prevenci. „Každý by měl primárně využít to, co poskytuje systém – chodit na preventivní prohlídky, ženy na gynekologii a muži na urologii. Je to úplný základ a je to to nejdůležitější,“ řekla.

Rozmluvila se i o tom, jaké testy jsou aktuálně trendy. „Nejvíce frčí testy na testosteron, k dnešnímu dni máme více testů než za celý minulý rok,“ zmínila Bílly Danyšová.


Po obědové pauze nemohlo dorazit lepší duo než dvojice Martin Haluzík s Eliškou Selinger. Byť byli na pódiu každý sám za sebe, vzájemně se doplňovali. Diabetolog Haluzík se věnoval obezitě a nadváze. Obezita má totiž celou řadu dalších zdravotních komplikací a jde proti longevity, protože významně zkracuje život. „U těžké obezity je život kratší o deset let, někdy více,“ řekl.

Rozhovořil se i o lécích proti ní. „Naštěstí v posledních pěti letech máme léky, které významně snižují hmotnost a které významně snižují chuťové preference. Sníží chuť pacienta na tučné a také snižují chuť na alkohol. Na to se přišlo hodně nedávno a zjišťuje se, že to může mít vliv na další závislosti,“ navázal. Léky jsou nesmírně účinné, ale jsou podle něj jen berlička, která může pomoci změnit životní styl. Sport však nenahradí.

Selinger je epidemioložka a specialistka na veřejné zdraví a propagátorka konceptu „Jste to, co jíte“. „Nejíme dost ovoce a zeleniny. Máme pocit, že jich jíme dost, ale množství by mělo být násobně vyšší,“ řekla.

Soli naproti tomu jíme příliš. „Češi mají dvakrát až třikrát vyšší než doporučený příjem,“ dodala. Česká populace podle ní obecně nemá velkou nutriční gramotnost a nedáváme důraz na kvalitu toho, co dáváme do košíku a co je pak na talíři.

info Foto Honza Nechvíle
Eliška Selinger vysvětluje, proč je dobré mít větší povědomí o nutriční gramotnosti.

Rok na tokijské střední škole Annu Štrébl ovlivnil natolik, že byť se fyzicky do Česka vrátila, mentálně se jí to, jak sama říká, už nikdy nepodařilo. Momentálně šéfuje kryptospolečnosti Confirmo, vlastní značku čajů a řeší i monitorování svého zdraví. Nebaví ji ale obsesivní sledování sebe sama. I proto brzy odsoudila chytré hodinky Applewatch a přešla na „analogovější“ Whoop.

Rozmluvila se i o odpočinku. Kromě jet lagu, který ji vyřídí natolik, že jí hodnoty spánku klesnou na padesát procent, hovořila i o tom, jak je důležité tělo uklidnit. „Bryan Johnson, když jde spát, má klidovou srdeční frekvenci asi padesát, což mu zajistí stoprocentní sleep spot,“ zmiňuje Štrébl.

info Foto Profimedia
Bryan Johnson požívá denně okolo sedmdesáti supplementů.

„Na Bryanu Johnsonovi se mi líbí, že on i s tím tělem, co má, se snaží někam jít. Hledá prostor pro to, co můžeme ještě zlepšit. Strašně sympatické mi přijde, že to testuje sám na sobě,“ doplňuje šéfka Confirmo.

Podle ní je součástí longevity neustálá adaptace na to, co našemu tělu prospívá. „Já osobně jsem zatím nenašla univerzální návod – neustále ho zlepšuji a snažím se hledat to, co mi vyhovuje,“ říká. Na hédonismu nevidí nic špatného, sama jej praktikuje. „Na druhou stranu, když je vám dobře, nechce se vám zpátky,“ doplňuje.


O tom, že sociální sítě nejsou odpočinek, něco ví Eva Fruhwirtová. Founderka třebíčské Mozkoherny popisuje, jak mozek funguje jako sval a jak, když ho trénujeme, podáváme lepší výkony a jsme odolnější vůči stresu.

„Kdo si hraje, nestárne“ aneb začátek interaktivní session s Evou Fruhwirtovou byla vykopnuta tak, že po publiku chtěla autorka slyšet písmeno, přestože ukázala osmičku. Napálila všechny. „Mozek funguje automaticky,“ řekla. Gamifikace pokračovala. Následovalo kreslení. Vyzvala lidi, aby jednou rukou nakreslili kruh, tou druhou trojúhelník. Asi si dovedete představit, jak to dopadlo.

Následovala debata o multitaskingu aneb dělání dvou věcí najednou. „Pokud se chceme v životě soustřeďovat na to, aby náš život mohl být spokojený, dlouhý, abychom byli výkonní, multitasking náš mozek neumí,“ vysvětlila. Takže když budete chtít stihnout hodně věcí a přitom být mentálně v pohodě, je lepší dělat ty věci postupně. „Dělání dvou věcí najednou snižuje náš výkon o čtyřicet procent, zhoršuje paměť a zvyšuje stres, což pravděpodobně nikdo z nás nechce,“ doplnila.

Procvičování mozku má lepší vliv než dva hrníčky espressa. – Eva Fruhwirtová

Předposlední kolík u štafety si převzal Carlo Capalbo, člověk, který naučil Čechy běhat. Dlouhodobý propagátor běhání česky sice umí, ale na mluvení se na pódiu necítil. Přesto pobavil v úvodu: „Čeština není dost dobrá, je však maximálně komická.“

V porovnání Čechů s Italy Capalbo načal debatu o longevity mozaice běháním a maratonem. „Největší maraton je v New Yorku, nejrychlejší v Berlíně, nejbohatší v Londýně. A ten v Praze je nejkrásnější,“ říká italský podnikatel Carlo Capalbo. V roce 1994 založil společnost Prague International Marathon a postupně závodu vydobyl pevné místo na světové mapě.

Jsou vědecká data na to, že je běhání pro nás zdravé. A je praticky jedno, jak intenzivně běháme, důležité je, že běháme. Sám sebe popsal jako blázna, věřil totiž v povídání o tom, že jestli se ptáme, kdo bude žít déle, vyhrají vždy běžci. Dnes už ví, že byť to jsou dvě spojené nádoby a jeden z nástrojů longevity, rozhodně to není všechno.

Jakmile začnou lidi pozorovat pozitivní změny na sobě v souvislosti s běháním, nechtějí přestat. Zmínil taky pozitivní vliv na stres, které běhání má. Na závěr, jestli je po běhu lepší pivo nebo víno, odpověděl: „Both are good but nice pivo in the end is the best.“


Dlouhověké povídání nemohl ukončit nikdo jiný než absintový mág a lihovarník Martin Žufánek. „Pětadvacet let destiluju alkohol, ale nikdy jsem mu nepropadl,“ rozproudil diváky. S překročením čtyřicítky si začal uvědomovat dílčí věci spojené se zdravím. „Jednou z nich byl i přechod výroby z tradiční sedmičky na půllitra,“ směje se.

Žufánek ve firmě aplikuje reverzní metodu „nerůst“, přestože většina podniků tenduje právě k opačné psychologii. K jakési transformaci ho donutil stres. „Kdyby k té změně nedošlo, bylo by to mnohem, mnohem horší,“ řekl.

info Foto Honza Nechvíle
Martin Žufánek o fenoménu nealkoholických drinků. Longevity pálenku si u něj ještě neužijeme.

Zmínil i podobu mentálního zdraví, které je podle něj absolutně stěžejní. „Duševní pohoda znamená mnohem víc než jestlipak máte sixpack nebo jestli se vám protočí všechna kolečka ve vašich hodinkách. Když se mluví o dlouhověkosti, zmiňuje se spánek, jídlo a pohyb. Ale často se zapomíná na duševní zdraví a vztahy s lidmi. Sklenička s přáteli k životu patří,“ říká.

Spotřeba alkoholu po celém světě klesá. „Ve Francii se spotřeba vína snížila o patnáct procent. Stále mi volají vinaři, zda nechci jejich víno destilovat,“ říká Žufánek. Velcí výrobci alkoholu hodně investují do nealkoholických destilátů. „Já něco takového rozhodně nechystám. Ať si lidi raději dají ledový čaj,“ říká Žufánek.

The post Multitasking i moc soli škodí. Co na Forbes Business Festu zaznělo o longevity? appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek