Čtvrtek 19. červnaSvátek má Venku je 18 °C, Skoro Zataženo

Nejlepší jídlo je to z ulice. Bleskové nudle Mee goreng jsou toho důkazem

Forbes Před 3 měsíci

Při brouzdání ulicemi Indonésie i Malajsie narazíte na smažené nudle Mee goreng snad na každém rohu. A téměř vždy tento pokrm velmi mile překvapí – svou čerstvostí, hloubkou chuti i kombinací surovin.

Pod rukama zkušených kuchařů a přímo před vašima očima tak během chvíle vzkvete nádherné a chutné jídlo, které vám přijde vhod v jakoukoli denní (i noční) hodinu. A přesně takové můžete nechat vzkvést také pod vašima rukama. V krátkém čase a s naprostou lehkostí. Vyzkoušejte vegetariánskou variantu se zlatavým tofu a křehkým pak choi, doplněnou vláčnou omeletou.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Mee goreng: asijské smažené nudle s tofu, fazolkami a vaječnou omeletou

Na 2 větší porce potřebujete:

  • 200 g asijských vaječných nudlí
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • 250 g pevného tofu
  • 1 malá cibule
  • 60 g zelených fazolek
  • 150 g pak choi
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 3 lžíce husté sladké sójové omáčky (kecap manis)
  • 1 až 2 lžičky chilli pasty sambal oelek + k podávání
  • 60 g klíčků mungo fazolí
  • 2 vejce
  • Smažená cibulka
  • Ledový salát
  • Skrojky citronu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vaječné nudle uvařte dle návodu, důkladně opláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
  2. Wok pánev rozehřejte na vysoký stupeň a přidejte arašídový olej. Tofu vymačkané od přebytečné vody nakrájejte na plátky a nechte na rozpáleném oleji z obou stran jemně zezlátnout. Zmírněte trochu plamen, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
  3. Přidejte překrojené fazolky a krátce orestujte. Vmíchejte natrhané listy pak choi, a jakmile trochu zavadnou, přidejte okapané nudle. Plamen opět zvyšte a nudle pomocí kleští nebo dvou špachtlí v pánvi důkladně rozhrňte a prohoďte.
  4. Přidejte sójové omáčky a chilli pastu. Nudle orestujte a prohazováním se snažte, aby se obalily ze všech stran – měly by ztmavnout a zároveň získat typicky kouřovou chuť.
  5. Nakonec vmíchejte fazolové klíčky a nechte ještě krátce prohřát. Ze dvou osolených vajec připravte bokem na nepřilnavé pánvi vláčnou omeletu. Nadvakrát ji přes sebe přeložte a nakrájejte na proužky.
  6. Mee goreng rozdělte do hlubších talířů, posypejte smaženou cibulkou a osvěžte proužky čerstvého ledového salátu. Na zakápnutí přidejte skrojky citronu. Podávejte s vaječnými proužky a dle chuti chilli pastou navíc.

Tipy & triky

  • Mee goreng připravujte vždy ideálně pro dva strávníky, abyste wok zbytečně nepřeplnili a nudle tak měly prostor se pěkně osmažit.
  • Dbejte na to, abyste nudle při jejich přípravě nepřevařili. Budete je ještě smažit, tak ať jsou v plné kondici.
  • Do smažených nudlí se s oblibou přidává rovněž kuřecí či hovězí maso nebo krevety. Tyto varianty můžete postupně prozkoušet a dát tomuto lahodnému pokrmu zase trochu jinou chuť i podobu.
  • Další indonéskou specialitou je bohatý salát gado-gado, kterému nesmí chybět delikátní arašídová omáčka. Z asijských specialit vás jistě potěší také kokosová polévka Tom Kha Gai, vyostřená kuřecí laksa nebo tofu satay se znamenitou arašídovou omáčkou.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Nejlepší jídlo je to z ulice. Bleskové nudle Mee goreng jsou toho důkazem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek