Sobota 11. říjnaSvátek má Venku je 14 °C, Skoro Zataženo

Neviditelný jablečný koláč. Spousta ovoce & minimum těsta

Forbes Před 11 hodinami

Těsta je v tomhle francouzském „neviditelném“ koláči opravdu symbolicky – jen tolik, aby obalilo tenké plátky jablek a spojilo je do šťavnatého celku. Nejvíc práce dá nakrájet ovoce, zbytek už za vás udělá trouba.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Gâteau invisible aux pommes: Neviditelný jablečný koláč

Potřebujete:

  • 6 větších jablek
  • 3 vejce
  • 80 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice nebo vanilky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 lžíce mandlí (lze vynechat)

Postup

  1. Větší formu na biskupský chlebíček vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem.
  2. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a pomocí mandolíny nebo hodně ostrého nože je nakrájejte na co nejtenčí (1 až 1, 5 mm silné) plátky.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  4. Vejce prošlehejte s cukrem, solí, rozpuštěným máslem, moukou, skořicí či vanilkou a práškem do pečiva na hladké těsto připomínající to na palačinky.
  5. Do těsta opatrně vmíchejte jablka tak, aby se plátky nepoškodily, a vše uhlaďte do připravené formy. Posypat můžete plátky mandlí či sekanými ořechy.
  6. Pečte asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá. Kdyby koláč rychle tmavnul, přikryjte ho pečicím papírem nebo alobalem, aby se dobře propekl, ale přitom nespálil.
  7. Upečený koláč nechte asi dvě hodiny chladnout ve formě a až poté vyklopte. Před podáváním pocukrujte.

Tip: Koláč je výborný ještě teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačky nebo zakysané smetany a domácím slaným karamelem. Skvělé je také plátky vychladlého koláče dozlatova opéct na troše přepuštěného másla, povrch hezky zkaramelizuje a křupavá krustička skvěle kontrastuje se studenou zmrzlinou.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Neviditelný jablečný koláč. Spousta ovoce & minimum těsta appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek