Čtvrtek 30. říjnaSvátek má Venku je 12 °C, Skoro Jasno

Odlehčete sytým salátem. Cizrnový s kuřetem je plný živin a hodí se i do krabičky

Forbes Před 1 dnem

Pokud hledáte salát, který bude zdravý a lehký, ale zároveň ne tak lehký, abyste po něm dostali po půlhodině opět hlad, sáhněte po živinami nabitém cizrnovém salátu, do kterého upotřebíte zbylé pečené kuře a hodit se bude i jako oběd do krabičky do práce.

Zázračná cizrna

Cizrna je velmi oblíbený druh luštěnin díky své oříškové chuti, rozmanité využitelnosti i dostupnosti. Jestliže víte, že zapomenete den předem luštěniny namočit, abyste si druhý den pochutnali na výživné dobrotě, není nic snazšího než sáhnout po konzervě již předem vařené cizrny. Usnadní to čas i energii.

Cizrna má nejen skvělou chuť, ale i vynikající nutriční schopnosti. Vysoký podíl vlákniny pomůže cítit se po jídle déle zasycený. Dopomáhá k tomu i poměrně vysoký podíl bílkovin, který v salátu zastupuje i pečené kuře. V salátu nechybí ani zdroj zdravých tuků ve formě avokáda a olivového oleje.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Cizrnový salát s pečenou paprikou, sýrem feta, olivami a pečeným kuřetem

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 červené papriky
  • ½ pečeného nebo grilovaného kuřete
  • 1 okurka
  • ½ červené cibule
  • 400 g cizrny (sterilované nebo uvařené)
  • Velká hrst oliv kalamata
  • Hrst petrželky
  • 2 lžíce piniových semínek
  • 120 g sýru feta

Dresink:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky chilli vloček
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Papriky položte na plech a v troubě pečte při 210 °C 35 až 40 minut, dokud se na nich neobjeví černé puchýře. Po upečení je opatrně přendejte do mikrotenového sáčku a uzavřete nebo vložte do mísy a překryjte fólií. Papriky se zapaří a půjdou snadno oloupat. Nechte chladnout asi půl hodiny.
  2. Zchladlé papriky oloupejte. Dejte pozor na horkou vytékající tekutinu. Papírovou utěrkou dužinu papriky osušte a zbavte semínek. Nakrájejte na proužky.
  3. Kuře nakrájejte nadrobno. Okurku nakrájejte na čtvrtkolečka, cibuli najemno. Vložte do mísy. Přidejte pečenou papriku, propláchnutou, dobře okapanou cizrnu, olivy kalamata a najemno nakrájenou petrželku.
  4. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi. Fetu nakrájejte na kostičky. Část přidejte do mísy a trochu si nechte na posypání při servírování.
  5. V misce promíchejte ingredience na dresink: olej, vinný ocet, česnek utřený s větší špetkou soli, čerstvě mletý pepř a chilli vločky.
  6. Zálivku promíchejte se salátem.
  7. Na talíři nebo v miskách dle chuti posypejte zbylými semínky a sýrem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Odlehčete sytým salátem. Cizrnový s kuřetem je plný živin a hodí se i do krabičky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek