Pátek 03. říjnaSvátek má Venku je 3 °C, Skoro Jasno

Paneláky venku, michelinský servis uvnitř. V Brně otevírá Soyshi

Forbes Před 19 hodinami

V Brně vzniká podnik, za kterým se možná budete sjíždět z celé republiky. A nebude to do centra, ale na okraj města, do Líšně. Jde o asijský koncept Soyshi, moderní restauraci v kombinaci s espresso barem na místě, kde byste to opravdu nečekali.

Vezmeme vás mezi paneláky na sídliště, do nákupního střediska, ve kterém restaurace našla své útočiště. Když budete přijíždět, budete kontrolovat adresu, jestli jste správně. Pak ale otevřete dveře, rozhrnete závěs a přenesete se do úplně jiného světa.

Rozprostře se před vámi moderní a zároveň útulný prostor a hlavně velká otevřená kuchyň, středobod veškerého dění. Název Soyshi a každé písmeno v něm mají i svůj význam, který shrnuje misi a vizi restaurace. Sdílení, otevřenou kuchyň, příběh, který se odehrává na každém stole, jihovýchodní Asii nebo odkaz na tradici.

info Foto Shoyshi

Soyshi je projektem tří mladíků, Tomiho Nguyena, Tomáše Ngoce a Tonyho Do. Všichni mají z gastronomie bohaté zkušenosti. Tomi vybudoval úspěšné bistro a kavárnu Večerka, Tony asijskou restauraci Diandi v centru Brna a Tomáš, člen letošního výběru Forbesu 30 pod 30, se do Brna vrátil z londýnské restaurace Story.

Tahle sestava slibuje Brnu něco, co městu chybí. Třeba i prvky michelinského servisu, který má Tomáš Ngoc pod palcem.

info Foto Shoyshi

Pamatuji si, jak jsme s Tomim před rokem seděli ve Večerce a trochu tajemně se zmiňoval o novém velkém projektu. „Asi před rokem za mnou přišel Tony s tím, že chce rozjet něco velkého, že mu malé projekty už stačily. Když zmínil Líšeň, tak jsem se nad tím dost pozastavil, byl jsem tam tak dvakrát a v Brně žiju patnáct let,“ směje se Tomi.

Úspěšná Večerka si v tu dobu už žila vlastním životem a podle jeho vlastních slov mu nic moc nedávala. Proto se rozhodl prostor prodat, Večerku přesunout na nové místo a věnovat se Soyshi.

V obchodním středisku si vzali tři sousední kóje, ty probourali a zrekonstruovali. „Stavba jede od ledna a postupně jsme hodně měnili. Původně jsme chtěli korejské barbecue, kuchyň měla být zavřená, ale jsme rádi, že se nám podařilo všechny přesvědčit, protože je to unikátní,“ popisují Tomi s Tomášem s tím, že navyšovali nároky a s nimi i změny v interiéru a stavbě.

Designéři návrh předělávali asi čtyřikrát. Rozpočet přesáhl deset milionů a návratnost by chtěli za ambiciózní tři roky. Na druhou stranu si uvědomují, že takto velký prostor by si v centru města pravděpodobně dovolit nemohli, a vidí i výhody periferie. V Líšni žije nejvíc Brňáků, v okolí sídlí řada firem a sjezd z dálnice bude taky výrazně jednodušší. Navíc v okolí žádný podobný podnik nenajdete a výběrovou kávu si určitě nedáte.

Espresso bar otevírá ráno, od jedenácti se přidají cenově dostupné obědy, večer potom à la carte a o víkendu brunche. Největší pozornost v Soyshi věnují večernímu servisu.

„Změníme osvětlení a tím i atmosféru, servis i jídlo budou uhlazenější a preciznější, na place budou someliéři, některá jídla budeme dokončovat u stolu a dbát na celkový zážitek,“ popisuje plány Tomáš Ngoc, který se chystá do Soyshi přenést to, co se naučil ve Story. Nebojí se nahlas vyslovit, že v Soyshi zažijete servis jako v Česku málokde.

Koncept stolování je sdílení, jak je to v Asii tradiční. Menu vyvíjeli více než měsíc, kdy celý tým v kuchyni vařil a zkoušel různá jídla. Ta se podle společníků od začátku hodně změnila. Jídla jsou postavená na asijské kuchyni, ale inspirace plyne z celého světa. À la carte se bude měnit podle čerstvosti a sezonnosti ingrediencí.

info Foto Shoyshi

Ochutnáte tady třeba banh bot loc, tradiční vietnamské taštičky z tapiokové mouky plněné krevetami a vepřovým v jenom maličko pikantní omáčce. Unikátní hra textur, kterou jsem zatím jinde neochutnala. Čím víc tohle jídlo jíte, tím víc vás bude bavit.

Neměly by vám uniknout naprosto precizně udělané gyozy, perfektně dochucené s křupavou kůrkou na jedné straně. Nebudou chybět ani čerstvé ryby, třeba v úpravě „à la koprovka“, kde si pohráli s kombinací koprovky a yuzu, přidali daikon a pufovanou rýži. Polévku pho doplnili o maso wagyu a domácí nudle a mezi dezerty zařadili typickou vietnamskou smetanovo-jogurtovou zmrzlinu.

Soyshi otevírá v pátek 3. října a místa byla do dvou hodin zaplněna. Celý první měsíc plánují zkušební provoz s omezeným menu i místy na večer, aby dali celému týmu šanci se stabilizovat, tak si nezapomeňte udělat rezervaci. Už teď se ale můžete stavit na perfektně připravenou kávu do espresso baru nebo na brunch, který tento víkend rozjedou.

The post Paneláky venku, michelinský servis uvnitř. V Brně otevírá Soyshi appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek