Jarní kedlubnová polévka obsahuje množství zeleniny srovnatelné se salátem, akorát ve velice příjemné, sametově krémové podobě. S vejcem a kváskovým chlebem zastane hlavní jídlo a kedlubnové listy navíc zužitkujete na výtečné chipsy, které jsou skvělé i jen tak jako zdravé zobání.
Foto Eva MalúšováKrémová kedlubnová polévka a chipsy z kedlubnových listů
Na 4 porce potřebujete:
- 50 g másla
 - 1 velká cibule
 - 4 kedlubny
 - 2 mrkve
 - 1 lžička cukru krupice
 - 800 ml vody či vývaru
 - 100 ml smetany ke šlehání
 - ½ citronu
 - Sůl & pepř
 - Olej na chipsy
 - 1 hrst bylinek (kopr, pažitka)
 - 4 vejce
 
Foto Eva MalúšováPostup
- Oloupanou a na kostky pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle. Kedlubny a mrkve také oloupejte, pokrájejte na kousky, přidejte k cibuli a asi 15 minut restujte, až zelenina začne chytat barvu. Právě opečení na másle dodá polévce lahodnou chuť.
 - Zeleninu dost osolte, posypejte cukrem a nechte zlehka zkaramelizovat. Zalijte vývarem nebo vodou a pod poklicí uvařte doměkka. Polévku rozmixujte na hladký krém, zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem a případně dosolte.
 - Podávejte se sekanými bylinkami, vařeným vajíčkem (já vejce vkládám na 7 minut do vroucí vody a pak rychle zchladím) a případně listovými chipsy.
 - Chipsy z listů jsou super jednoduché: omyté a osušené pěkné listy natrhejte bez tuhých stvolů na velikost sousta, promněte s olivovým olejem a mořskou solí a pečte buď v horkovzdušné fritéze (já u airfryeru Philips používám režim určený pro kadeřávkové chipsy), nebo v troubě vyhřáté na 180 °C 5 až 10 minut dokřupava. Konzumujte ihned, kvůli soli lupínky časem vlhnou.
 
Tip: Odřezky a slupky kedlubny, mrkve a cibule nevyhazujte, ale použijte do zeleninového vývaru.
Foto Eva Malúšová
			
								
			
								
			
								
			
		








