Čtvrtek 01. květnaSvátek má Svátek práce Venku je 21 °C, Skoro Jasno

Pomalu na plech & rychle do žaludku. Skandinávské skořicové šneky

Forbes Před 3 měsíci

Šnečí tempo přípravy, gepardí tempo zmizení. Skořicové šneky jsou sladká záhada, která mizí rychleji, než se stačíte rozkoukat.

Původně severská specialita, dnes globální fenomén. Skořicové šneky jsou synonymem dokonalého pečení – sladké, voňavé a tak křehké, že je budete chtít péct znovu a znovu. Tentokrát jsme zvolili variantu pro individualisty, můžete je však upéct i v klasické zapékací misce v těsném objetí a přidat polevu ze smetanového sýru.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Kynuté skořicové šneky

Na 12 kusů potřebujete:

  • 250 g mléka
  • 7 g sušeného či 21 g čerstvého droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 430 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 lžičku kardamomu 
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 špetku soli

Na náplň: 

  • 100 g velmi změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 15 g mleté skořice
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Na potření:

  • 1 vejce
  • Perlový cukr na ozdobu (nemusí být)

Na sirup:

  • 40 g vody
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 špetku soli
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. V misce smíchejte droždí, lžíci mouky a cukru a přilijte cca čtvrtinu vlažného mléka. Zamíchejte do kaše a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní, přidejte do velké mísy zbylý cukr, mouku, mléko, změklé máslo, mletou vanilku, kardamom, sůl a kvásek. Ručně či v robotu vypracujte hladké těsto. Hněťte ho alespoň 10 minut, správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé. 
  2. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu. Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Opravdu velmi změklé máslo minutu lehce šlehejte, poté přidejte třtinový cukr a skořici. Vzniklou pastu dejte prozatím stranou. 
  3. Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé a plné bublin. Pokud ještě není dost nakynuté, nechte ho odpočívat dalších 20 minut. Na mírně pomoučněném povrchu ho párkrát prohněťte, poté válečkem rozválejte tenký obdélník o rozměrech asi 55 × 30 cm. Nyní celý plát pomažte připravenou skořicovou náplní.
  4. Těsto zatočte delší stranou tak, abyste měli vál o délce cca 30 cm. Dva plechy vystelte pečicím papírem. Válec pomocí nitě či ostrého nože nakrájejte na 12 stejných šneků a vyskládejte je vedle sebe s dostatečnými rozestupy na plech. Nechte dalších 30 minut nakynout a předehřejte troubu na 190 °C. 
  5. Nakynuté šneky potřete prošlehaným vajíčkem a posypte perlovým cukrem. Vložte do rozpálené trouby a pečte 18 minut nebo dokud nebudou šneky zlatavé.
  6. Mezitím připravte sirup. Vodu, cukr a špetku soli smíchejte v kastrůlku a zahřívejte, dokud se sirup nezačne prudce vařit a cukrové krystalky se nerozpustí. Hotové šneky po vytažení z trouby ihned pomažte připraveným sirupem, tak vydrží vláčné i další dny. Nechte vychladnout a podávejte.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Pomalu na plech & rychle do žaludku. Skandinávské skořicové šneky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek