Originální spojení chuti sezamu a datlí nemusí zůstat doménou dezertů. V tekuté formě si pochutnáte jakbysmet. Sametový koktejl vás svou chutí zanese do krajiny Blízkého východu a dodá vašemu tělu příval energie.
V receptech, kde jsou uvedené datle, pravděpodobně většinou narážíte na druh medjool. Přezdívá se jim královské datle nebo také medové datle. Jejich chuť opravdu připomíná med a jsou i tak sladké. Zároveň jsou ale dužnaté a měkké, a právě proto jsou ideální pro přípravu dezertů a třeba i koktejlu. Díky své měkké struktuře se dají dobře rozmělnit a propojit s dalšími ingrediencemi. Dezerty osladí a dají jim specifickou chuť. Navíc obsahují vlákninu, minerály i vitaminy. Skvěle chutnají se sezamem, tedy i s tahini pastou, která je nedílnou součástí hummusu či například lilkové pasty baba ganuš.
Sezamovo-datlový shake
Na 2 porce potřebujete:
- 400 ml rýžového nebo jiného mléka
- ½ zralého banánu
- 3 medjool datle
- 1 lžíci tahini pasty
- špetku mleté skořice
- špetku kardamomu

Postup
- Do blenderu nalijte mléko. Můžete použít jak rýžové, tak jiné, které máte rádi.
- K mléku přidejte nalámaný banán, vypeckované datle, plnou lžíci tahini pasty, skořici a kardamom. Rozmixujte dohladka.
- Pokud byste chtěli shake pěkně studený a osvěžující, přidejte do blenderu navíc dvě kostky ledu.

The post Rychlá vzpruha plná chuti. Sezamovo-datlový shake s vůní Orientu appeared first on Forbes.