Pátek 13. červnaSvátek má Venku je 23 °C, Skoro Jasno

Semix Pluso začínali péct ve stáji. Dnes sází na fermentaci a vozí i do Japonska

Forbes Před 1 dnem

Potravinářská firma Semix Pluso z Opavska před lety prorazila s celozrnnými cereáliemi a klíčeným ovsem. Letos cílí poprvé na 800 milionů ročního obratu. Výjimečná je ale ještě něčím jiným – stará se o šest eko lokalit, do nichž vrátila život. 

Na nerezové lince se jemně chvějí drobná, právě upečená srdíčka. Přibývají další a další, sbíhají se a postupně sjíždějí dál od horké pece až ke sběrným nádobám. Všude voní kakao a ovesné vločky. Kdyby potravinářské firmy měly své vůně jako luxusní módní brandy, máloco by Semix Pluso z Otic poblíž Opavy vystihovalo víc. 

Jsou přesně tou firmou, která začínala v devadesátkách. Z ničeho. Byla to doba, kdy podnikatelé jezdili ve feliciích a brali patnáct tisíc hrubého, usmívá se  současný generální ředitel firmy Michal Čižmár. Sám se k původním zakladatelům Semixu – Pavlu Kratochvílovi a Kamilu Lisalovi – připojil o dva roky později, v roce 1997. I když se předtím neznali, desetiletí je spojuje nejen práce, ale i přátelské vztahy a stejný pohled na život.  

„Začátky nebyly jednoduché. S výrobou začínal Semix ve stáji přebudované na malou výrobnu ve vesnici za Opavou. Jenže jsme se tehdy trefili do něčeho, co na trhu chybělo,“ vzpomíná současný šéf na dobu, kdy jediným produktem firmy byly směsi pro pekaře a cukráře. 

A protože český maloobchod záhy doplnily první řetězce, zkusil Semix zaujmout i je. „Říkali jsme si tehdy, když jsou naše receptury úspěšné u pekařů a cukrářů, proč by neuspěly u zákazníků v obchodech. Tak vznikly naše krabičkové směsi na přípravu sladkých moučníků,“ vzpomíná Michal Čižmár. Z té doby pochází taky Tvarogen, z nějž se stala značka pro pekařskou tvarohovou náplň a pekaři jej používají dodnes.

Firma dál, byť zvolna, rostla. „Jako z ekonomické učebnice,“ znovu se pousměje vystudovaný ekonom Michal Čižmár. „Náš graf šel každým rokem vzhůru. Nejsme žádný jednorožec, milníky jsme si nedávali, ale když jsme poprvé překonali tři sta milionů v obratu, došlo nám, že budujeme zajímavý byznys.“

Další zlom přišel v roce 2001 a ovlivnil celé příští fungování Semixu. Poprvé se pustili do celozrnných cereálií, pro něž získali inspiraci při předchozích cestách po Evropě, největší ale ve Velké Británii a Irsku. Proč v Česku lidé spotřebují půl kila ovesných vloček za rok a na britských ostrovech devět kilo na hlavu a rok, dumali tehdy tři muži nad regály s cereáliemi a zdravou výživou. 

A rozjeli vlastní vývoj, postavili výrobní linku a tím začala historie müsli, sypaných vloček a drobných müsli srdíček, o nichž byla řeč hned na začátku. A také klíčeného ovsa, který je dnes jejich „signature“ produktem a se kterým prorazili nejprve v prodejnách zdravé výživy, později v potravinářských řetězcích a ještě později v dalších desítkách zemí, včetně Blízkého východu a nejnověji Japonska. 

Semix Pluso je taky největším zpracovatelem máku v Česku v oblasti potravinářství, věnují se luštěninám, obilovinám, mlékárenství, dnešní portfolio čítá 450 produktů a dvě stovky produktů pod privátní značkou, vypočítává Michal Čižmár. Téměř polovina produkce míří do zahraničí, Česko je jim už dlouho malé.

info Foto Jiří Zerzoň
Michal Čižmár.

Šéfem bude příští rok deset let a do kanceláře v jejich původní budově, z níž z okna dohlédne přes silnici na nové žlutozelené výrobní haly, přichází každé ráno v půl sedmé. „A v půl sedmé a deset minut už se potkáváme v laboratoři, to je náš každodenní rituál v srdci firmy. Od začátku jsme si řekli, že tohle bude náš směr. Mít silný vývoj, abychom dokázali přicházet s jinými věcmi než ostatní.“ I proto teď investují dalších šedesát milionů do nové fermentační linky. 

„Mám v kanceláři stoh 1400 návrhů,“ pokračuje ve vyprávění Michal Čižmár. S nápadem za ním může přijít kdokoli z firmy, nejen vývojáři nebo technologové, ale i obchodníci. 

Ročně produkují deset tisíc tun produktů. Pro srovnání – když před třiceti lety začínali, bylo to tun deset. Hlavní směr výroby je v současnosti fermentace, neboli kysání. Nejen ovsa, ale i dalších surovin. S tím souvisí i podpora pěstitelů, kteří se věnují regenerativnímu zemědělství. 

„Od počátku nás všechny majitele spojuje hluboký vztah k přírodě, a co jí bereme, jí chceme také vracet,“ vysvětluje Michal Čižmár s tím, že sponzorské peníze posílají výhradně jedním směrem, na rozvoj vlastních eko lokalit. Těch mají už celkem šest, některé pronajaté, některé pozemky vlastní, například v podobě malých jezírek u obce Raduň, do nichž se po letech vrátili žáby i ptáci, díky motýlům zase ožily Kobeřické louky. 

Asi největší popularitu si však získaly Kozmické ptačí louky, které Semix proměnil v mokřady s originální skrytou pozorovatelnou ptáků, stádem skotského náhorního skotu a divokých exmoorských koní, kteří se během roku starají o spásání trávy.

The post Semix Pluso začínali péct ve stáji. Dnes sází na fermentaci a vozí i do Japonska appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek