Čtvrtek 02. říjnaSvátek má Venku je 9 °C, Oblačno

Sladký únik na pláž. Kokosová roláda, co chutná jako letní koktejl

Forbes Před 5 hodinami

Sladká, svěží a lehce kyselkavá, tahle kombinace chutí funguje vždycky. Piškot se rozplyne na jazyku, krém vás nakopne svěžestí limetky a kokosu, a výsledkem je roláda, co vás přenese do tropů i uprostřed sychravého týdne.

Limetkovokokosová roláda je tropická verze piškotové klasiky. Nadýchaný korpus provoněný kokosem a sametový limetkový krém s kokosovou smetanou tvoří spojení, které vás vezme na malý výlet k moři, i když venku prší.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Limetkovokokosová roláda

Na 1 roládu potřebujete:

  • 5 vajec
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 limetku
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • špetku soli

Na krém:

  • 1 limetka
  • 40 g krupicového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 400 g smetanového sýru
  • 200 g kokosového krému
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 3 lžíce strouhaného kokosu

Na ozdobu:

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Nejprve připravte korpus. Troubu předehřejete na 160 °C a plech o rozměru asi 40 × 30 cm vystelte pečicím papírem. Cukr smíchejte s nastrouhanou limetkovou kůrou a promněte ho mezi prsty, aby se z kůry uvolnila aromata. Vajíčka společně s cukrem a špetkou soli vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, na střední rychlost to trvá cca 5 minut. Jakmile jsou vajíčka dokonale vyšlehaná, přidejte olej a limetkovou šťávu a rychle zašlehejte dohladka. Nyní začněte postupně přidávat směs hladké mouky, soli a kokosu a pomocí cukrářské stěrky ji zapracujte do těsta. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bubliny. 
  2. Hotové těsto přelijte na připravený plech a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 až 18 minut, těsto by po upečení mělo být lehce zlatavé a měkké. Ihned po vyndání z trouby těsto překlopte lícem (vrchem těsta) na čistou utěrku. Opatrně odlepte pečicí papír, mělo by to jít velice snadno. Horké těsto zarolujte do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší, a nechte zcela vychladnout. 
  3. Nyní připravte krém. Krupicový cukr opět promněte s limetkovou kůrou, následně ho vyšlehejte spolu se změklým máslem do světlé pěny. Přidejte smetanový sýr i kokosový krém a prošlehejte do hladkého krému. Nakonec zašlehejte moučkový cukr, limetkovou šťávou a kokos.
  4. Studenou roládu rozviňte a kompletně promažte krémem, nějaký krém si nechte i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočte stejným směrem, kterým byla roláda zatočena předtím. Nakonec ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku a poklaďte limetkou, kokosovými chipsy, limetkovým kaviárem a hoblinami bílé čokolády. Nechte alespoň několik hodin odležet v lednici.

Tip: Pro prohloubení kokosové chuti opražte předem strouhaný kokos nasucho na pánvi. Uvolní se aroma a roláda bude vonět jako čerstvě otevřený kokos.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Sladký únik na pláž. Kokosová roláda, co chutná jako letní koktejl appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek