Ať už na vás něco leze, nebo se jen chcete pořádně zahřát, silný slepičí vývar je přesně to, co teď v zimě potřebujete.
Slepičí maso je mnohem výraznější než kuřecí a polévka je s ním krásně silná, žlutá a mastná. Hádáte správně, vynikající je i po ránu, pokud vám výjimečně nevyšel Suchý únor. Slepičí vývar doplňte jednoduchými domácími nudlemi, zeleninou a čerstvými bylinkami a poctivou polévku jako od babičky máte hotovou.

Kde koupit slepici?
Popravdě řečeno, pevné slepičí maso se na moc jiných jídel než vývar nehodí, proto ji nemají všude. Silná polévka z ní je ovšem k nezaplacení, proto kdybyste nepochodili u řezníka, omrkněte mrazenou sekci supermarketů, online Rohlík nebo celkem na jistotu prodejny Delmart, kde je ovšem drůbež dovážená.
Jakou mouku do nudlí?
Ve zkratce: jakoukoli. Z hladké mouky budou nudle hutnější a pevnější, z hrubé měkčí a více nabudou, polohrubá udělá výsledek někde mezi. Za mne je skvělá mouka semolinová, která se jen tak nerozvaří a nudle více připomínají italské těstoviny.

Slepičí vývar a domácí polévkové nudle
Na slepičí vývar potřebujete:
- 1 slepici (cca 1,4 kg)
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 řapíky nebo ⅛ bulvy celeru
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 špetku sušeného nebo plátek čerstvého zázvoru
- 1 lžičku soli
Dále:
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 lžíce tuku z vývaru nebo másla
- petržel nebo pažitku
Na domácí nudle:
- 100 g mouky
- 1 vejce
- 1 lžíci vody

Postup
- Slepičí vývar: Očištěnou slepici nůžkami na drůbež nebo ostrým nožem rozporcujte (návod zde), vložte do hrnce, přidejte očištěnou a na větší kusy pokrájenou zeleninu a 2,5 litru vody a přiveďte k varu.
- Po hodině děrovanou lžící sundejte pěnu z povrchu, do hrnce přidejte koření a sůl a dále vařte na mírném ohni asi tři hodiny, až je maso dokonale měkké a odpadá od kosti. Podle potřeby můžete přilít trochu studené vody. Přesná doba vaření závisí na kvalitě masa a intenzitě varu. Já každopádně vývar nejčastěji vařím v pomalém hrnci, ze kterého je skvělý a není třeba hlídat množství vody.
- Pomocí cedníku pak polévku slijte. Pro extra čirý vývar síto vyložte čistou utěrkou či kapesníkem a snažte se, aby kal zůstal na dně hrnce spolu s kostmi. Ty nechte chvíli zchladnout, poté oberte maso a nakrájejte ho na kousky. Zbytek slepice, koření a zeleninu vyhoďte.
- Vývar můžete nechat do druhého dne vychladnout a z povrchu pak sebrat část tuku, aby polévka nebyla příliš mastná.
- Polévka: Jednu či dvě nové mrkve a jednu petržel oloupejte, nakrájejte pomocí škrabky na julienne, nožem na kolečka či kostičky nebo nastrouhejte a dozlatova opečte na tuku sebraném z vývaru. Vložte do polévky a společně chvíli povařte, aby zelenina změkla na skus.
- Do vývaru přidejte maso, prohřejte, případně dosolte a podávejte s domácími nudlemi a čerstvými bylinkami.
- Domácí nudle do polévky: Do mouky (já dávám semolinovou) udělejte důlek, přidejte vejce a vidličkou ho v ní rozšlehejte. Přidejte lžíci vody a rukama (nejlépe to jde na stole či válu) zpracujte na hladké těsto. Kdyby se drolilo, přilejte trochu vody, pokud by bylo naopak mazlavé, přisypte mouku.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte alespoň třicet minut odležet. Poté ho rozpulte a obě části postupně vyválejte na co nejtenčí plát. Těsto průběžně podsypávejte moukou a otáčejte, aby se nepřilepilo. Oba pláty přesuňte na utěrku a nechte třicet minut proschnout, v polovině můžete otočit. Oschnutí zaručí, že se k sobě při krájení nudličky nepřilepí.
- Pláty nakrájejte na pruhy široké jako délka budoucích nudlí, tedy ideálně spíše užší, aby se vešly na lžíci. Proužky vyskládejte na sebe a tento komínek krájejte ostrým nožem na tenké nudličky.
- Polovinu nudlí vařte asi tři minuty v osolené vodě a použijte do polévky, zbytek nechte na utěrce či válu vyschnout, poté uzavřete do sklenice a použijte zase příště. Dobře usušené nudle vydrží několik měsíců.
Tipy & triky
- Pokud chcete jen čirý vývar a maso nehodláte použít, klidně ho vařte déle. Ideální je na to pomalý hrnec.
- Zefektivněte svoje vaření, a jestli máte dostatečně velký hrnec, vývaru uvařte vzhledem k delší době vaření rovnou více. Hotový vroucí vývar pak vlijte do vyčištěných zavařovacích lahví, pevně zavíčkujte a nechte vychladnout. V lednici vám s přehledem vydrží minimálně dva týdny.
- Jestli nechcete chystat novou zeleninu do polévky, klidně použijte tu z vývaru. Přidejte ji ovšem jen na poslední hodinu vaření a krájejte až po uvaření.
- Zeleninu na servírování polévky můžete také jen povařit v troše vývaru. Opečená má nicméně lepší chuť i barvu.
- Do vývaru zužitkujete i další zeleninu, například česnek, rajče, kedlubnu nebo pórek.
- Scezený vývar nechte do druhého dne vychladnout, tuk se usadí na povrchu a vy ho pak můžete snadno sundat. Pokud ze zdravotních důvodů nemusíte, neodstraňujte ho všechen, dává polévce chuť. Zbylý tuk použijte do jiného vaření, jídlům dá výrazné masové aroma.
- Ze zbylého masa (pokud není příliš vyvařené) a části vývaru uvařte slepici na paprice.

The post Slepičí polévka, která vás postaví na nohy. Jak na silný vývar a domácí nudle appeared first on Forbes.