Čtvrtek 02. říjnaSvátek má Venku je 6 °C, Polojasno

Snadné & svěží. Letní grilované kuře s hráškovou gremolatou

Forbes Před 2 měsíci

Pozdvihněte už tak šťavnaté grilované kuře sofistikovanými přílohami. Hrášková gremolata s pistáciemi činí z pokrmu hotové mistrovské dílo. Skvěle se ale hodí k jakémukoli jinému grilovanému masu, rybě, nokům i těstovinám.

Harissou ochucený jogurt je zase výtečným po(d)kladem, který svěžest a šťavnatost celého jídla elegantně doplňuje. Pro pikantnější chuť podávejte s chilli olejem nebo s cibulkami naloženými v pikantním nálevu.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Grilované kuřecí stehenní řízky, hrášková gremolata a jogurtová harissa

Na hráškovou gremolatu potřebujete:

  • 225 g mrazeného hrášku
  • 60 g pražených nesolených pistácií
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1 lžíci čerstvého kopru a máty
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • kůru z 1 bio citronu
  • sůl & pepř
  • 5 lžic olivového oleje

Na 4 porce kuřete:

  • 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku sušeného kopru
  • 2 lžičky tmavého cukru
  • sůl & pepř
  • 600 g stehenních řízků

Na jogurtovou harissu:

  • 300 g řeckého jogurtu
  • 1 zarovnanou lžičku vločkové soli
  • 1 až 2 lžíce harissa pasty

K podávání:

  • jarní cibulky v (pikantním) nálevu
  • klíčky hrášku
  • čerstvou bagetku
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Mrazený hrášek zalijte horkou vodou a nechte asi minutu stát. Pak jej sceďte a propláchněte pod studenou vodou, dokud nevychladne. Hrášek rozmačkejte nahrubo (klasickým mačkadlem nebo pár pulzy ponorného mixéru), část ponechte vcelku.
  2. Pistácie a bylinky nasekejte nahrubo. Česnek rozplácněte plochou stranou nože, nasekejte najemno a vše přidejte k hrášku. Ochuťte citronovou šťávou a kůrou, vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem. Přelijte olejem a zlehka promíchejte.
  3. Olivový olej smíchejte s prolisovaným česnekem, koprem, cukrem, solí a čerstvě mletým pepřem. Stehenní řízky očistěte a směs do nich ze všech stran vetřete.  
  4. Maso grilujte na středně rozehřátém grilu (venkovním, kontaktním či v troubě) přibližně pět až sedm minut z každé strany. Maso odložte do mísy, přikryjte a nechte pět minut odpočinout.
  5. Jogurt smíchejte se solí a přidejte harissu – nerozmíchejte ji do jogurtu úplně, jen lehkým vmícháním pomocí lžíce vytvořte mramorovaný efekt.
  6. Ochucený jogurt navrstvěte na talíř, přidejte část hráškové gremolaty, kuře a znovu gremolatu. Navrch dejte rozkrojené cibulky a klíčky hrášku. Můžete servírovat s plátky čerstvé bagetky.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Snadné & svěží. Letní grilované kuře s hráškovou gremolatou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek