Pozdvihněte už tak šťavnaté grilované kuře sofistikovanými přílohami. Hrášková gremolata s pistáciemi činí z pokrmu hotové mistrovské dílo. Skvěle se ale hodí k jakémukoli jinému grilovanému masu, rybě, nokům i těstovinám.
Harissou ochucený jogurt je zase výtečným po(d)kladem, který svěžest a šťavnatost celého jídla elegantně doplňuje. Pro pikantnější chuť podávejte s chilli olejem nebo s cibulkami naloženými v pikantním nálevu.

Grilované kuřecí stehenní řízky, hrášková gremolata a jogurtová harissa
Na hráškovou gremolatu potřebujete:
- 225 g mrazeného hrášku
- 60 g pražených nesolených pistácií
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 lžíci čerstvého kopru a máty
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce citronové šťávy
- kůru z 1 bio citronu
- sůl & pepř
- 5 lžic olivového oleje
Na 4 porce kuřete:
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku sušeného kopru
- 2 lžičky tmavého cukru
- sůl & pepř
- 600 g stehenních řízků
Na jogurtovou harissu:
- 300 g řeckého jogurtu
- 1 zarovnanou lžičku vločkové soli
- 1 až 2 lžíce harissa pasty
K podávání:
- jarní cibulky v (pikantním) nálevu
- klíčky hrášku
- čerstvou bagetku

Postup
- Mrazený hrášek zalijte horkou vodou a nechte asi minutu stát. Pak jej sceďte a propláchněte pod studenou vodou, dokud nevychladne. Hrášek rozmačkejte nahrubo (klasickým mačkadlem nebo pár pulzy ponorného mixéru), část ponechte vcelku.
- Pistácie a bylinky nasekejte nahrubo. Česnek rozplácněte plochou stranou nože, nasekejte najemno a vše přidejte k hrášku. Ochuťte citronovou šťávou a kůrou, vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem. Přelijte olejem a zlehka promíchejte.
- Olivový olej smíchejte s prolisovaným česnekem, koprem, cukrem, solí a čerstvě mletým pepřem. Stehenní řízky očistěte a směs do nich ze všech stran vetřete.
- Maso grilujte na středně rozehřátém grilu (venkovním, kontaktním či v troubě) přibližně pět až sedm minut z každé strany. Maso odložte do mísy, přikryjte a nechte pět minut odpočinout.
- Jogurt smíchejte se solí a přidejte harissu – nerozmíchejte ji do jogurtu úplně, jen lehkým vmícháním pomocí lžíce vytvořte mramorovaný efekt.
- Ochucený jogurt navrstvěte na talíř, přidejte část hráškové gremolaty, kuře a znovu gremolatu. Navrch dejte rozkrojené cibulky a klíčky hrášku. Můžete servírovat s plátky čerstvé bagetky.

The post Snadné & svěží. Letní grilované kuře s hráškovou gremolatou appeared first on Forbes.