19. říjnaSvátek má Venku je -2 °C, Skoro Jasno

Šumavské elixíry i cibuláda. Darujte k Vánocům delikatesy a speciality ze sousedství

Forbes Před 10 měsíci

Cílem soutěže Regionální potravina je oceňovat ty nejkvalitnější výrobky ze všech krajů Česka. Tohle jsou příběhy čtyř oceněných, kteří produkují tradiční či inovativní speciality z lokálních surovin, a zároveň čtyři tipy na chutné vánoční dárky.

Raspenava Distillery

Malá palírna si získává mezinárodní renomé

Autentická chuť, řemeslná preciznost a příběh ukrytý za každou lahví. Raspenava Distillery je splněným snem Miroslava Rýdziho, vášnivého milovníka aut, motorek a dobrého rumu.

V podhůří Jizerskohorských bučin vyrábí špičkové ovocné destiláty oceněné nejen v Česku, ale i v zahraničí. Letos se jeho Hruškovice stala držitelem ocenění Regionální potravina Libereckého kraje.

Vše začalo na Jamajce, kde Miroslav s kamarády ochutnával rum a napadlo ho, že by mohl dobré rumy dělat i v Česku. Přes známé sehnal třtinovou melasu z Brazílie, našel výrobce destilačního zařízení a v bývalém skladu tuhých hnojiv vytvořil unikátní destilerii.

Oceněná Hruškovice a nejlepší Meruňkovice Česka

Ze snů o rumu vznikl celý svět destilátů. „Když se podívám na ovoce, hned vím, co s ním můžu udělat. Příroda si o to sama řekne,“ vysvětluje Miroslav. K dokonalosti jeho pálenek pak už stačí jen výběr těch správných sudů. Stejně jako v případě oceněné Hruškovice.

„Hrušky bereme z Žernova od místních pěstitelů a kombinujeme různé odrůdy, aby byl destilát dokonale vyvážený,“ popisuje Miroslav. Díky tomu má oceněný destilát bohatý buket zralého ovoce a je jemný a vyvážený v každém doušku.

„Ovoce je základ všeho, ať už děláte jemný destilát, nebo něco silnějšího. Princip procesu je stejný, ale výsledek může být různorodý,“ popisuje Miroslav.

Příroda se promítá i do jeho prémiové řady Rýdzi Fruit Spirit, s obsahem alkoholu 48 procent. Čistou a plnou chuť jí zaručuje troj- až čtyřnásobná destilace. V řadě je i Meruňkovice, kterou odborníci označili za nejlepší českou.

Význam designu etiket

Aby se ovocné pálenky dobře prodávaly a zaujaly, musejí vypadat stejně dobře, jako chutnají. V raspenavské destilerii etikety ladili téměř tři čtvrtě roku. Výsledkem jsou etikety, které získaly několik ocenění, včetně prestižního světového titulu za design obalu World Star Packaging Award 2024.

I když je destilérka na trhu teprve dva roky, rychle si získala mnoho příznivců po celém světě. „Dnes naše produkty objednávají i firmy jako luxusní dárky pro své klienty,“ říká Miroslav.

Největší radost má, když dorazí kamion a on se může pustit do práce. „Ten okamžik, kdy začne proces fermentace a všechno záleží na jemných nuancích. To je adrenalin, který mě žene dál.“

Perfectly Delicious

Ajťák s hrnci a vařečkou

David Netolický vaří své výtečné džemy, marmelády, sirupy a BBQ omáčky přímo v kuchyni panelového bytu na chomutovském sídlišti. Původně IT specialista vsadil na kvalitní suroviny a neotřelé kombinace chutí, které si získávají srdce českých i světových porotců.

David Netolický pracuje jako programátor a vaření a vymýšlení nových chutí mu pomáhá od stresu v práci. „Nemám továrnu, ale hrnce a vařečku,“ říká, zatímco míchá další voňavou směs. Gurmánské delikatesy vaří ve skromné místnosti, kde se sotva otočíte.

I když v jeho repertoáru najdete také klasické jahodové a meruňkové džemy, raději se vrhá do kombinací s alkoholem, kořením nebo čokoládou. „Snažím se vytvořit něco, co lidi opravdu nadchne,“ vysvětluje.

Medaile z mezinárodních soutěží

Původně vařil jen pro rodinu, ale když jeho první várky měly ovace u přátel, rozhodl se, že to rozjede ve velkém, a vyrazil na trhy. Neobvyklé kombinace chutí si velmi rychle získaly zákazníky, kteří chtěli něco jiného než tradiční džem a marmeládu.

Davidovou prvotinou bylo jablečné máslo, které se stejně jako povidla vaří 24 hodin. Vzniklá hnědá pomazánka v něm vyvolala soutěživost. Rozhodl se proto poslat svou citrusovou marmeládu na mezinárodní soutěž do Anglie. Výsledkem byla bronzová medaile.

Úspěch ho motivoval natolik, že svou nabídku rozšířil a následně si přivezl zlatou medaili ze světové soutěže citrusových marmelád, které se účastní stovky soutěžících z celého světa.

Za vyzkoušení od Perfectly Delicious stojí také Hruškový sirup, který získal v roce 2024 prestižní ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. Vyrábí se z nejlepších hrušek od pěstitelů z kláštereckých nebo litoměřických sadů.

Jeho autentická, lehce nakyslá chuť, je ideální pro domácí limonády. Nejlépe v kombinaci s perlivou vodou, citronem, mátou nebo bazalkou. Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje roku 2020 nesou také jeho Švestky s portským vínem.

Příští rok má David v plánu rozšířit svou výrobnu z panelákové kuchyně do vlastní provozovny. „Když mi přeteče kastrol, je to závod s časem, abych vše uklidil, než se vrátí manželka,“ říká s úsměvem. Pro zákazníky připravuje i novou značku Hříšně dobré.

Mykoprodukta

Obnovená šumavská legenda

Společnost Mykoprodukta vyrábí bylinné elixíry, ovocná vína, vermuty a punče. Jejím největším trhákem je Šumavské bylinné – nápoj, který vznikl v 19. století jako lék na zažívací potíže a časem se stal symbolem regionu. A právě tento donedávna ztracený elixír se rozhodli obnovit Pavel Vlček a Petr Jánský.

Šumavské bylinné připravují podle původního receptu, který obsahuje směs 22 bylin, jako je hořec, pelyněk nebo chmel. Na jeho výrobu využívají lokální suroviny a moderní technologie. Jejich odhodlání jim vyneslo prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje roku 2024.

Nápoj z knih

Šumavské bylinné není jen výborný digestiv, je to také kulturní fenomén. Objevuje se v knihách, filmech i historických příbězích. Jeho odkaz čerpá z tradice místních léčitelů, jako byl páter Ferda ze Sušice, který ho doporučoval na zažívací problémy. Za jeho vznikem stojí vimperský lékárník Bohuslav Budínský, přítel Masaryka i Rašína.

Příběh Mykoprodukty začal na školním srazu, kde padla otázka: „Proč už se nevyrábí to pravé Šumavské bylinné?“. V tu chvíli se Pavel Vlček a Petr Jánský rozhodli, že tradiční nápoj vrátí zpět na pulty.

Získat původní recepturu nebylo jednoduché. Sbírat museli informace od pamětníků, původních zaměstnanců i nadšenců, kteří si pamatovali, jak chutnalo. „Pamětníci nám dokonce pomáhali s testováním. A když jeden z nich spráskl ruce a řekl ‚Tohle je přesně ono‘, věděli jsme, že už to máme,“ vzpomíná Petr Jánský.

Víno s hořcem

Oficiální výroba Šumavského bylinného se znovu rozběhla v roce 2022. Nápoj na bázi jablečného vína a směsi bylin se vyrábí ve Volyni, bráně Šumavy. Od surovin až po design je propojený se šumavských regionem. Jablka pocházejí z nedalekých Truskovic a vše musí splňovat přísné normy, aby byla zachována konzistentní chuť a autentický charakter.

V současné době Mykoprodukta vyprodukuje téměř 10 000 litrů ročně, v plánu je objem zdvojnásobit. Do budoucna chtějí Petr s Pavlem rozšířit sortiment o další ovocná vína, která budou úzce propojena s regionem a jeho tradicemi. I když je jejich vlajkovým produktem Šumavské bylinné, vyrábí také Enzián, bylinné víno s hořcem, které osloví milovníky hořkých chutí.

Chutě z Chotě

Salsy, dipy, omáčky a džemy z Chotěboře

Pokud hledáte originální dárek pro gurmány, značka Chutě z Chotě je skvělou volbou. Zdena a Jirka, zakladatelé této rodinné firmy z Vysočiny, přinášejí autentické chutě inspirované cestami po celém světě. Pod víčkem každé salsy či dipu najdete některý z jejich výletů – horké Španělsko, pikantní Indii, kořeněné Jordánsko, daleký Nový Zéland, exotické Fidži či šťavnatou Kostariku.

V nabídce mají nepálivé, pikantní i pálivé salsy, dipy, omáčky a džemy. Vše vyrobené bez chemie a náhražek, s důrazem na čerstvost a kvalitu surovin.

Například oblíbená Cibuláda, oceněná prestižní značkou Regionální potravina Kraje Vysočina, chutná nepřekonatelně. Je ideálním doplňkem k steakům, sýrům, paštikám nebo jen na chleba.

Vybrané delikatesy můžete zakoupit na e-shopu nebo na farmářských trzích a dalších prodejních akcích. Nechte se inspirovat recepty s jejich výrobky na sociálních sítích a darujte blízkým pod stromeček kousek autentických chutí z Chotě(boře).

Regionální potravina
Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Více informací na regionalnipotravina.cz.

Pokračovat na celý článek