Sobota 14. červnaSvátek má Venku je 10 °C, Jasno

Sushi pro vytížené. Na plechu a bez rolování, ale se stylem

Forbes Před 1 dnem

Sushi na plech je elegantní řešení pro rychlou večeři i večírky, na kterých chcete strávit víc času s hosty než s bambusovou podložkou. Odpadne vám zdlouhavé rolování a během chvilky tak vyrobíte sushi pro celý stůl najednou. Zkrátka wow efekt bez zbytečných komplikací.

Uzený losos možná není tradiční sushi surovina, ale na rozdíl od syrového zvládne i delší čekání na stole, a je proto ideální volba, pokud sushi chystáte na party. Skvělý ovšem bude i marinovaný losos gravlax nebo tenké plátky syrového lososa, když pohlídáte, že nebude dlouho na teple. S avokádem, rýží a tou správnou náladou bude chutnat skvěle i bez srolování.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jednoduché sushi na plech s lososem a avokádem

Na cca 3 porce potřebujete:

  • 250 g sushi rýže
  • 40 g rýžového octa
  • 10 g soli
  • 20 g cukru krupice

Na obložení:

  • 200 g lososa (uzený, syrový či marinovaný)
  • 2 malá avokáda
  • 100 g cream cheese či žervé
  • 1 až 2 řasy nori

Na majonézu:

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička wasabi nebo srirachy

Na ozdobu:

  • Sezam
  • Jedlé květy
  • Pažitka
  • Baby okurka
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Hrnek rýže několikrát v sítku či hrnci propláchněte a uvařte v hrnku neosolené vody dle návodu na obalu. Většinou se udává ji 15 minut povařit a 10 minut nechat pod pokličkou dojít. Pak do ní vmíchejte horký ocet, ve kterém jste rozpustili sůl a cukr, a nechte vychladnout.
  2. Menší pekáč (cca 18 × 23 cm) vyložte potravinářskou fólií, na dno vyskládejte lososa (pro rychlou verzi dejte uzeného, pro tradičnější pokrájejte na tenké plátky syrového, případně domácí gravlax), překryjte ho plátky avokáda, to potřete krémovým sýrem nebo trochou majonézy a překryjte rýží.
  3. Rýži mokrýma rukama či lžící stlačte a uhlaďte, aby vše drželo pohromadě. Překrýt můžete řasou nori (sestřihněte ji tak, aby pokryla celou rýži). Nechte v lednici alespoň hodinu nebo do druhého dne zpevnit.
  4. Před podáváním vyklopte obsah pekáče na prkénko, stáhněte fólii a co nejostřejším nožem nakrájejte na kostičky. Mezi jednotlivými řezy nůž otírejte nebo omývejte. Menší kousky se lépe jedí, větší zase lépe krájí.
  5. Majonézu prošlehejte s wasabi nebo srirachou, vložte do sáčku, ustřihněte mu jeden rožek a směsí kostičky postříkejte. Ozdobte plátky okurky a jedlými květy nebo jen posypejte sezamem a pažitkou.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tipy & triky

  • Rýže dejte do první vrstvy jen polovinu, pak překryjte řasou a končete zase rýží. Řasa se vám tak nebude odlepovat a zůstane na jistotu uvnitř každého kousku.
  • Experimentujte s obložením. Z bílkovin se hodí i jiné syrové ryby (tuňák, máslová ryba) či surimi, vaječná omeleta nebo marinované tofu či tempeh. Ze zeleniny použijte klidně i strouhanou mrkev, bílou ředkev či plátky okurky. Jednotlivé vrstvy vždy dobře stlačte, aby sushi hezky drželo u sebe.
  • Vyzkoušejte také roztomilé sushi kuličky temari nebo rychlé sushi sendviče onigirazu.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Sushi pro vytížené. Na plechu a bez rolování, ale se stylem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek