Pondělí 12. květnaSvátek má Venku je 16 °C, Skoro Jasno

Světové vinařství mezi moravskými kopci. Zážitek z Gurdau je v Česku ojedinělý

Forbes Před 1 dnem

Ultramoderní vinařství zasazené uprostřed vinic, historicky významná vinařská oblast, skvělé víno i gastronomie a hospitality, kterou by se mohly učit mnohé podniky. Už jste navštívili vinařství Gurdau?

Založil ho v roce 2012 investor Zdeněk Hort a nachází se v kopcích kolem Kurdějova, vesnice o zhruba čtyřech stovkách obyvatel jen přes kopec z Hustopečí. Jde o jednu z historicky nejvýznamnějších vinařských obcí na Moravě s unikátním terroir, zmínky o jedné z viničních tratí Lipiny sahají až do roku 1286.

V roce 2013 zde vysázeli prvních sedm hektarů vinic a ve vysazování pokračují dál. Věnují se především odrůdám Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Pinot Blanc, vysazené mají i červené odrůdy určené na cuvée, ve kterém má vévodit Frankovka, tato vína ale zatím neochutnáte.

„Něco úspěšného tady existovalo už dávno, my jenom pokračujeme,“ popisuje přístup vinařství jeho manažer Marián Němec, který má na starosti obchod a je i jeho someliérem. 

Víno, které je tady logicky středobodem veškerého dění, má pod palcem Marek Sedláček. Ten z Kurdějova pochází a je u Gurdau od samého začátku. Směr, kterým se vydal, vrací víno do Kurdějova s hlubokým respektem k historii, přírodě a času.

Pod jeho vedením vznikají vína, která potřebují svůj čas zrát, vyvíjet se a najít svůj charakter. Každý ročník v Gurdau odráží nejen terroir, ale i filozofii celého vinařství: být trpělivý, vnímat jemné rozdíly a nechat čas promluvit.

Vinař Marek Sedláček
info Foto Vinařství Gurdau

Sedláček klade zásadní důraz na práci ve vinici, kde všechno začíná. Péče o každý keř tady probíhá ručně. Jeho přístup je nekompromisní: pokud hrozny nesplní očekávání, víno se nelahvuje. Tak tomu bylo například v loňském roce, kdy místo vína vznikne z hroznů z Lipin první Gurdau brandy.

Naopak ročníky, které obstojí, Sedláček často nechává zrát i několik let. Vznikají tak vína živá, šťavnatá a výrazná, s osobitým rukopisem a dlouhým potenciálem. 

Někdy trvá i řadu let, než se vůbec dostanou do prodeje, a každá láhev je tady pod pečlivou kontrolou. „Víno pustíme na trh ve chvíli, kdy je podle nás připravené, dřív ne. Náš první sekt vyrobený tradiční metodou zrál 36 měsíců a na trh se dostane až letos. Každý rok přijdeme s novým projektem, který chceme vyzkoušet,“ líčí Němec.

Podobně vznikla i myšlenka smíchat sedm ročníků Ryzlinku rýnského. „Začali jsme v roce 2022, vždy vybereme ten nejlepší sud z každého ročníku,“ vypráví. „Máme i speciální edici šestilitrových lahví, výjimečný ročník, který je třeba jen jednou za dekádu a naším cílem je tato vína dostat do aukčních síní s vyvolávací cenou okolo deseti tisíc liber,“ popisuje Němec ambiciózní projekty Gurdau. 

Gurdau je mimochodem jediné české vinařství hodnocené prestižními, nezávislými a transparentními hodnotiteli, Jamesem Sucklingem a Jancis Robinson. Právě oni představují dvě z nejvlivnějších osobností světa vín a formují prestiž vín na globálním trhu.

Rozhodli jsme se jít jinou cestou. Soustřeďujeme se na komplexní zážitek, který u nás hosté můžou dostat.

Víno s vysokým hodnocením od Sucklinga nebo Robinson se může rychle dostat do popředí zájmu znalců i obchodníků po celém světě. „Vína si necháváme hodnotit proto, abychom věděli, jak na tom ve světovém kontextu jsme,“ vysvětluje Němec.

Dvacet vín z Gurdau má u Sucklinga nad devadesát bodů ze sta, Robinson je hodnotí šestnácti a více body z dvaceti. Takto vysoká hodnocení už svědčí o vysoké kvalitě a světovosti těchto vín. V žebříčku World’s Best Sommeliers‘ Selection 2025, který skládají hlavní someliéři z nejlepších světových restaurací, se mezi 123 víny objevila i tři z Gurdau. 

Jak možná tušíte, Gurdau není jedním z těch vinařství, kde se po cestě stavíte na skleničku, otvírá se jen pro ubytované. „Rozhodli jsme se jít jinou cestou. Soustřeďujeme se na komplexní zážitek, který u nás hosté můžou dostat,“ komentuje Němec rozhodnutí vinařství se tak trochu uzavřít široké veřejnosti. A že jde o zážitek opravdu unikátní. 

Němec, který v Londýně vystudoval WSET Diploma (Wine and Spirit Education Trust) a Court of Master Sommelier, působil jako head sommelier v michelinských restauracích Petrus by Gordon Ramsay, Dinner by Heston Blumenthal nebo Pollen Street Social a další. Hodnotil také víno na řadě mezinárodních soutěží.

Svou zahraniční zkušenost teď přenáší do Gurdau a skutečně, takovou hospitality v Česku běžně nezažijete.

Před třemi lety dokončili na Gurdau stavbu nového vinařství začleněného do okolní přírody podle návrhu architekta Aleše Fialy. Jakmile vjedete za brány, rozprostře se před vámi pohled na kopce, vesnici Kurdějov s opevněným kostelem a Pálavou v dálce.

Stejný výhled si budete užívat i ze dvou apartmánů šikovně zapuštěných do svahu tak, že zajišťují naprosté soukromí. Při jejich zařizování se myslelo i na nejmenší detaily, a i když si nebudete chtít otevřít láhev Cristalu z vinotéky, rozhodně si pobyt vychutnáte. Vinařství tady de facto máte jen pro sebe.

Návštěvu začnete prohlídkou celého vinařství, abyste pochopili, o co se tady snaží, a pak už zamíříte na degustační večeři u plápolajícího ohně v krbu. Kuchyni tady velí šéfkuchař Josef Súkup. Ten vařil v mnoha světových kuchyních, sedm let jako zástupce šéfkuchaře v dvoumichelinské restauraci After Seven v Zermattu.

Za pandemie se vrátil do Česka a náhodné setkání s majitelem Gurdau vedlo k jeho současnému postu. Degustační menu tady staví opačně, než je zvykem, jídlo vymýšlí tak, aby doplňovalo jednotlivá vína, což může být mnohem větší výzva.

Výsledek je ale perfektní a už když vám na stole přistane čerstvý kváskový chléb, dva druhy másla a tartaletka s tatarákem, pochopíte, že tady gastronomii na lehkou váhu neberou. Soustřeďují se vždy jen na pár surovin v nejlepší kvalitě, pro některé si sami jezdí i desítky kilometrů daleko.

Prvním chodem je Veltliner Vesnice 2021 a k němu cuketa s piniovým vinaigrettem a salašnickým sýrem, druhým veltlínem v pořadí je Vinohrádky 2022 s naprosto dokonale připravenou treskou se svěží omáčkou z podmáslí s kaviárem.

Pinot Blanc Vinohrádky 2022 doplňuje jemný chřestový krém v kombinaci s gravlaxem z lososa. Riesling Stará hora 2022, pomyslná vlajková loď vinařství, doplňuje křehké telecí, co by se dalo krájet lžičkou, jemné celerové pyré a výrazná omáčka ze smržů.

Sladkou tečkou je Riesling Cibéby 2023 s panna cottou z bílé čokolády s lehkým mandarinkovým sorbetem a gelem, naprosto vyvážená kombinace dezertu s vínem, byť sladkým, tak se svěží kyselinou.

Ve chvíli, kdy od večeře odcházíte, tak už se těšíte na snídani, kterou si můžete dát třeba i na střeše vinařství. A nechybí jí vůbec nic, vejce s kaviárem, domácí paštika, farmářské uzeniny a sýry, čerstvé koláčky a samozřejmě mošt z hroznů. 

Do Gurdau můžete vyrazit i na jednu ze speciálních akcí, které tady pravidelně pořádají. Mezi nimi jsou třeba degustace speciálního menu napárováného ke starším ročníkům vín prestižního vinařství Château Pape Clément z Bordeaux nebo degustační večeře s Matteem De Carli v italském stylu, v létě to může být i streetfoodová akce s pražským podnikem Big Smokers. 

Poslední dva roky jsou na operační nule a rozhodně nezastavují. Na protějším kopci aktuálně vysazují nové vinice, připravují projekt sektárny, později i další apartmány a restauraci. Jejich vína ochutnáte v top podnicích světa, třeba i v kodaňském Geraniu, a další přibývají.

V Gurdau se potkává personál, který pro vinařství žije, a je to cítit. „Chtěli bychom vybudovat tým, který se bude posunovat příštích patnáct až dvacet let společně, jednotlivec totiž nikdy nic nezmůže, i kdyby byl mistr světa. Stálý a dobrý tým je základ,“ dodává Marián Němec. 

The post Světové vinařství mezi moravskými kopci. Zážitek z Gurdau je v Česku ojedinělý appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek