Pokud je vaší srdcovkou rýžová kaše zalitá máslem a bohatě sypaná grankem, pravděpodobně nebude tento recept pro vás ten pravý. Pokud jste ale otevření gurmáni a nebojíte se zkusit něco nového, upusťte od klasiky a pusťte se do upgradu.
Kokos a mango je báječná dezertní kombinace, která téměř zaručeně uspokojí všechny příznivce exotických chutí. Funguje i v mléčné rýži, která se může stát tak trochu výjimečnou snídaní anebo originální svačinou do práce.
Jelikož je kokosové mléko poměrně hutnou záležitostí a jak se říká „dobrého pomálu“, odlehčila jsem kaši mandlovým nápojem a lahodné, tučné kokosové mléko do kaše přidávám až ke konci. Rýže se tak dobře nasákne tekutou složkou a zároveň získá delikátní chuť a krémovitost kokosového mléka. Při výběru tak dbejte na kvalitu. Pro sofistikovanější chuť můžete do kaše přidat špetku kardamomu. Kontrastem lahodné kaše je svěží a sladké mango a ještě svěžejší máta. S ní to příliš nepřehánějte, ať nepřebijete ostatní chutě.
Mléčná rýže s kardamomem a mangem (vegan)
Na 2 porce potřebujete:
- 400 ml mandlového mléka
- Menší špetka soli
- Špetka kardamomu
- 120 g kulatozrnné rýže
- 70 ml tučného kokosového mléka
- Čekankový sirup na doslazení
Dále potřebujete:
- ½ manga
- 1 lžička másla
- 1,5 lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky limetkové šťávy
- ½ lžičky nakrájené máty
- Kokosové chipsy na ozdobení
Postup
- Do rendlíku vlijte mandlové mléko. Přidejte menší špetku soli a trochu větší špetku kardamomu. Vsypte rýži a na středním stupni přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 15 minut. Kaše by měla být tak akorát hustá. Pokud by bylo potřeba, během vaření můžete trochu mléka přidat.
- Po 15 minutách do hrnce přidejte kokosové mléko a vařte další 3 minuty. Kaši doslaďte čekankovým sirupem.
- Mango nakrájejte na drobné kostky. V menší pánvi rozehřejte máslo. Přidejte javorový sirup, limetkovou šťávu a nechte minutu probublávat. Přidejte mango a prohřívejte další minutu. Přitom jej obracejte a obalujte v sirupu. Nakonec vmíchejte nakrájenou mátu.
- Kaši rozdělte do misek a na každou naservírujte trochu manga. Ozdobte kokosovými chipsy a podávejte.
The post Takovou babička nedělala. Kokosová mléčná rýže s mangem & kardamomem appeared first on Forbes.











