Čtvrtek 13. listopaduSvátek má Venku je 4 °C, Mlha

Takovou babička nedělala. Kokosová mléčná rýže s mangem & kardamomem

Forbes Před 2 měsíci

Pokud je vaší srdcovkou rýžová kaše zalitá máslem a bohatě sypaná grankem, pravděpodobně nebude tento recept pro vás ten pravý. Pokud jste ale otevření gurmáni a nebojíte se zkusit něco nového, upusťte od klasiky a pusťte se do upgradu.

Kokos a mango je báječná dezertní kombinace, která téměř zaručeně uspokojí všechny příznivce exotických chutí. Funguje i v mléčné rýži, která se může stát tak trochu výjimečnou snídaní anebo originální svačinou do práce.

Jelikož je kokosové mléko poměrně hutnou záležitostí a jak se říká „dobrého pomálu“, odlehčila jsem kaši mandlovým nápojem a lahodné, tučné kokosové mléko do kaše přidávám až ke konci. Rýže se tak dobře nasákne tekutou složkou a zároveň získá delikátní chuť a krémovitost kokosového mléka. Při výběru tak dbejte na kvalitu. Pro sofistikovanější chuť můžete do kaše přidat špetku kardamomu. Kontrastem lahodné kaše je svěží a sladké mango a ještě svěžejší máta. S ní to příliš nepřehánějte, ať nepřebijete ostatní chutě.

Mléčná rýže s kardamomem a mangem (vegan)

Na 2 porce potřebujete:

  • 400 ml mandlového mléka
  • Menší špetka soli
  • Špetka kardamomu
  • 120 g kulatozrnné rýže
  • 70 ml tučného kokosového mléka
  • Čekankový sirup na doslazení

Dále potřebujete:

  • ½ manga
  • 1 lžička másla
  • 1,5 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • ½ lžičky nakrájené máty
  • Kokosové chipsy na ozdobení
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Do rendlíku vlijte mandlové mléko. Přidejte menší špetku soli a trochu větší špetku kardamomu. Vsypte rýži a na středním stupni přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 15 minut. Kaše by měla být tak akorát hustá. Pokud by bylo potřeba, během vaření můžete trochu mléka přidat.
  2. Po 15 minutách do hrnce přidejte kokosové mléko a vařte další 3 minuty. Kaši doslaďte čekankovým sirupem.
  3. Mango nakrájejte na drobné kostky. V menší pánvi rozehřejte máslo. Přidejte javorový sirup, limetkovou šťávu a nechte minutu probublávat. Přidejte mango a prohřívejte další minutu. Přitom jej obracejte a obalujte v sirupu. Nakonec vmíchejte nakrájenou mátu.
  4. Kaši rozdělte do misek a na každou naservírujte trochu manga. Ozdobte kokosovými chipsy a podávejte.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Takovou babička nedělala. Kokosová mléčná rýže s mangem & kardamomem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek