Nejsou extravagantní, nejsou trendy, a právě proto jsou dokonalé. Tyhle rohlíčky chutnají jako podzim u babičky, teple a upřímně. Jablka, ořechy, máslo a skořice tvoří kombinaci, která snad nepotřebuje dlouhé vysvětlování.
Kynuté rohlíčky plněné ořechy a jablky jsou malou ódou na tradiční české pečení. Základ tvoří hebké máslové těsto, které se při kynutí krásně provzdušní, a po upečení zůstane měkké a nadýchané. Uvnitř se schovává šťavnatá náplň z podušených jablek, skořice a ořechů – chuť připomíná jablečný či ořechový závin, jen v jemnější a skladnější podobě. Pokud milujete svatomartinské rohlíčky s ořechy a rumem nebo klasické martinské podkovy s mákem, tyhle jablečné rohlíčky vás potěší podobným kouzlem, ale s lehce ovocným tónem.
Kynuté rohlíčky plněné jablky a ořechy
Na cca 12 kusů potřebujete:
- 200 g mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 85 g cukru krupice
- 400 g hladké mouky
- 2 žloutky
- ⅓ lžičky mleté vanilky
- ½ lžičky kardamomu
- Špetka soli
- 1 lžíce rumu
- 120 g změklého másla
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 3 jablka
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 1, 5 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce rumu
- 3 lžíce krupicového cukru
Postup
- Začněte s přípravou těsta. Mléko ohřejte na teplotu lehce vyšší, než je ta pokojová, poté v hrníčku smíchejte droždí, lžíci cukru a mouky, přidejte trochu mléka a zamíchejte do husté kaše. Nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Jakmile je kvásek aktivní a nebublaný, ve velké míse smíchejte zbylou mouku, cukr, vanilku, kardamom, sůl, žloutky a rum a lehce těsto smíchejte dohromady. Nechte odpočívat 5 minut.
- Pomocí robotu či ručně vypracujte hladké těsto, jakmile je vše spojené, začněte přidávat po kouskách změklé máslo. Hněťte 10 minut v robotu či 15 minut ručně. Správně uhnětené těsto by se nemělo lepit na hnětací mísu a mělo být krásně pružné, hladké a jen lehce lepkavé.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu. Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte nahrubo. V hrnci je smíchejte se všemi ostatními surovinami a pomalu za občasného promíchání zahřívejte, dokud jablka i ořechy kompletně nezměknou a nevznikne hustá kaše, trvá to asi 8 minut. Nechte vychladnout.
- Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé, vypouklé a plné bublin, pokud ještě není, nechte ho kynout dalších 20 minut. Vykynuté těsto na lehce pomoučněném povrchu párkrát prohněťte, poté válečkem vyválejte na co největší tenké kolo. Kolo rozkrájejte na 12 stejných trojúhelníků. Nejširší vnější část každého trojúhelníku poklaďte lžící vychladlé náplně. Trojúhelníčky zatočte do rohlíčků, jeho konec přimáčkněte k těstu, aby se v troubě nerozjely. Lehce zahněte do tvaru rohlíčků.
- Dva plechy vystelte pečicím papírem a troubu předehřejte na 190 °C. Rohlíčky s odstupy rozprostřete na připravené plechy a nechte ještě 20 minut vykynout. Potřete prošlehaným vajíčkem a vložte do rozpálené trouby na 10 až 15 minut, rohlíčky by měly lehce zezlátnout.
- Hotové nechte vychladnout, poté lehce pocukrujte a můžete podávat.
The post Trendy nejsou, dokonalé ano. Jablečné rohlíčky s ořechy a skořicí appeared first on Forbes.











