Sobota 06. záříSvátek má Venku je 15 °C, Skoro Jasno

Ukrytý gastrohit u Prahy. Bistro s famózní zahrádkou, kde vaří bývalí hokejisté

Forbes Před 1 týdnem

Hrávali s Jaromírem Jágrem za Kladno, teď se místo hokejové kabiny potkávají v kuchyni. Pozoruhodná parta se sešla v Horním Bezděkově v penzionu a bistru Lívanec, místě, kam ještě během léta musíte vyrazit na gastrovýlet.

Všude okolo praží slunce, ale tady na zastřešené terase je příjemný chládek a klid. Chvíli se zahledíte do otevřené kuchyně, kde se vedle pece pečou v jednom z tropických dnů i kuchaři, pak se kocháte pohledem na zahrádku, která připomíná dvorek někde u babičky, než vám oči sklouznou zpět na talíř a jídlo takřka tak „instagramové“ jako okolní prostředí.

Skoro se nechce věřit, když vám zakladatel tohoto místa Jiří Stupka řekne: „Všichni jsme samouci.“ Spíš to vypadá jako vyladěný projekt mazáků z gastronomie, jenže Stupka se spoluzakladatelkou Petrou Kosovou pocházejí z reklamní agentury a kuchaři, jak už bylo řečeno, ještě nedávno snili o kariéře v NHL.

Ale všechny je gastronomie bavila. Stupka v rámci reklamní práce už dříve chystal restauracím jejich jídelní lístky a vždycky ho lákalo otevřít si vlastní podnik. V předchozím zaměstnání navíc začínal cítit vyhoření.

A tak když jednoho dne narazil na chátrající dům v Horním Bezděkově, vzdáleném asi dvacet minut od Prahy, otevřel dveře na zahrádku, ucítil podnikatelskou příležitost a pomyslel si: „Tohle musíme mít.“

Následovala náročná dvouletá rekonstrukce, která podle něj spolykala nižší desítky milionů korun. Hodně věcí si sice dělali svépomocí, ale Stupka si zase potrpěl na kvalitní materiály, což proces prodražilo. Když se povedlo alespoň omítnout zdi, tak se v období končících covidových lockdownů otevřelo skromné bistro v menším rozsahu.

Hosté se zastavovali, Stupka s nimi posedával a bavil se. Jednoho dne přišel i František Matula, někdejší hokejista kladenských Rytířů, který však profesionální hokejovou dráhu v mladém věku ukončil, když se ukázalo, že velká kariéra a NHL z toho nebude.

Dal se do řeči se Stupkou, svěřil se mu se svojí láskou ke gastronomii a vaření, Stupka mu zase vyprávěl o svých plánech s místem a nabídl mu, jestli se nechce zapojit.

Lívanec
info Foto Lívanec
Trojice klíčových postav v Lívanci: Jiří Stupka, Petra Kosová, František Matula

Matula kývl a přivedl s sebou svoje bývalé spoluhráče. Parta samouků s nadšením pro gastronomii se rozhodla rozjet moderní bistro. A tak se zrodil Lívanec. „Přišlo nám absurdní mít pro podnik ve vesnici za Prahou nějaký anglický název,“ vysvětluje Stupka.

Lívanec je nejen bistro, ale i penzion, nabízí ubytování v sedmi apartmánech, které přijdou vhod zejména na svatby, ale ocení je kdokoli, kdo chce v okolí chvíli strávit. Možná by vás na první dobrou nenapadlo vyrazit do vesnice poblíž Kladna, ovšem Horní Bezděkov je sympaticky klidný, obklopený lesy a nabízí spoustu možností na výlet. Pokud vám nebude stačit lenošení v Lívanci…

Lívanec

Adresa: Hlavní 40, Horní Bezděkov – Unhošť
Otevírací doba: pondělí až čtvrtek 9–21, pátek 9–23:30, sobota zavřeno, neděle 9–21

Stupka s  Kosovou podnik vede, Matula šéfuje kuchyni. „Je nás tady šest hokejistů, kteří vaříme, a za barem jsou naše přítelkyně nebo kamarádky,“ říká. Nikdo z nich přitom neměl v gastronomii výrazné zkušenosti, koneckonců nikdo z hokejové party ještě ani neoslavil třicítku.

„Od mládí máte sen se dostat do NHL. A najednou se dostanete do fáze, kdy víte, že vám to nevyjde, a už pak ani hokej není zábava,“ líčí Matula.

To gastronomické experimenty ho baví tuze. Menu mění každý měsíc, ale můžete se spolehnout, že v něm nějakou roli bude hrát pec, již si Stupka do otevřené kuchyně prosadil a kterou hokejisté sestavili podle návodu na YouTube.

„Placka z pece“ se objevuje u řady pokrmů v menu, označuje i perfektní neapolskou pizzu, ale v nabídce ji pod tímto názvem nenajdete. „Bylo by trapné prodávat v Lívanci pizzu, ne?“ usměje se šibalsky Matula.

Placka doplňuje v srpnové nabídce taky gyros s fetou, krkovici nebo v plněné podobě s gorgonzolou také perfektní cuketový krém. „Kluci už zase hrají extraligu,“ spokojeně praví Stupka o nabídce jídel.

On si prosadil pec, Kosová zase zastíněný a prostorný dětský koutek, aby si i rodiče mohli vychutnat v klidu drink na zahrádce, zatímco si děti hrají. Spolu se Stupkou mají vztah k Anglii, a tak uvnitř budovy nechybí ani do anglického stylu laděný klub, kde se pořádají koncerty nebo divadelní představení. Do Lívance můžete vyrazit i na pub kvízy nebo letní kino.

Podnik nabízí i merch s vlastním logem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ano, zkušenosti z reklamní agentury se nezapřou. Trička, plátěné tašky, pláštěnky, kšiltovky… „Aspoň si člověk k místu snáz utvoří vztah,“ míní Stupka.

Zní vám to jako idyla? Teď možná, ale nebylo tomu tak vždy. Stupka přiznává, že první dva roky byly těžce ztrátové. „To jsem se budil v půl čtvrté a říkal si, jestli to ještě má smysl.“ Ale „šuškanda“ zafungovala, místo objevili (nejen) cyklisté a motorkáři a poslední dvě sezony je z Lívance hit, hlavně během léta.

„Vyrážejí za námi klidně lidé ze Znojma za gastrozážitkem,“ pochvaluje si Stupka. „Viděli lívanec na Instagramu a vyrazili ho vyzkoušet.“

Lívanec
info Foto Lívanec

Ach ano, lívanec. V nabídce rozdělené na dopolední a odpolední je jediným prvkem, který zůstává po celý den. V srpnu se podával s vanilkovým krémem a s meruňkami a odjet bez toho, abyste ho vyzkoušeli, by byl hřích. Nevyzkoušet tenhle podnik také.

The post Ukrytý gastrohit u Prahy. Bistro s famózní zahrádkou, kde vaří bývalí hokejisté appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek