Čtvrtek 08. květnaSvátek má Venku je 12 °C, Oblačno

Vareniky – ravioly východoevropské kuchyně. Zkuste svěží třešňovou verzi

Forbes Před 10 měsíci

Ať už vareniky připravíte sladké, či slané, rozhodně si na tomto ukrajinském národním jídle pochutnáte. Toto je univerzální jednoduchý recept na těsto, které jsem tentokrát naplnila třešněmi. Náplň ale můžete připravit i z tvarohu, brambor nebo zelí. Taštičky plněné masem se nazývají pelmeně. 

Připomeňte si další recepty východoevropské kuchyně: šťavnatý kyjevský kotlet, legendární golubce nebo hovězí Stroganov

Foto Svatava Vašková

Třešňové vareniky (plněné ovocné taštičky) se zakysanou smetanou

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g hladké mouky + na pomoučení
  • 200 ml horké vody 
  • 3 lžíce oleje
  • Špetka soli
  • Cca 300 g třešní

K podávání:

  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g másla
  • Moučkový cukr
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. Do mísy nasypte hladkou mouku a sůl. Přidejte vařící vodu a promíchejte. Pak přidejte olej a rukama nebo v robotu vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odpočívat v pokojové teplotě. 
  2. Mezitím vypeckujte třešně. 
  3. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozdělte na polovinu. Pak každou pomocí válečku nebo strojku na těstoviny vyválejte na velmi tenký plát (cca 2 mm). Z něho vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Do středu každého kolečka dejte 2 až 3 vypeckované třešně, přehněte a prsty okraje přitiskněte k sobě. 
  4. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na třikrát vareniky uvařte. Vždy, když vyplavou na hladinu, povařte je asi 30 sekund a pak je sítkem vylovte. 
  5. Knedlíčky servírujte se zakysanou smetanou, polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. 
Pokračovat na celý článek