Na rozdíl od typických asijských receptů, které jsou charakteristické rychlou přípravou, je toto jídlo výjimečné díky pomalému procesu vaření, který umožňuje propojení chutí a dodává vepřovému masu křehkost. Společně s vejci a karamelizovanou omáčkou tvoří sladko-slanou vyváženou chuť, která je tak typická pro vietnamskou kuchyni. Bůček se rozplývá na jazyku a vejce absorbují bohatou omáčku.
Vietnamské Thịt Kho Tàu (dušený asijský vepřový bůček s vejci)
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g vepřového bůčku
- 3 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého pepře
- 2 šalotky
- 4 vejce
Na karamelizovanou omáčku:
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 400 ml kokosové vody
K servírování:
- Jarní cibulka či koriandr
- Jasmínová rýže
Postup
- Nejprve namarinujte vepřové maso. Ve velké míse smíchejte vepřový bůček nakrájený na kostky s rybí a sójovou omáčkou, cukrem, nasekaným česnekem, na měsíčky nakrájenou šalotkou a pepřem. Důkladně promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo. Přikryjte a nechte marinovat alespoň 60 minut nebo přes noc pro intenzivnější chuť.
- Připravte si karamelový základ. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte lžíci cukru a jemně míchejte, dokud se nerozpustí a nezíská světle zlatou barvu. Dávejte pozor, abyste ho nespálili, to by byla omáčka hořká.
- Do hrnce s karamelem přidejte marinovaný bůček včetně zeleniny a marinády. Dobře promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo. Opékejte ho asi pět minut, až maso lehce zhnědne, a občas promíchejte, aby se nepřichytilo.
- Do hrnce nalijte kokosovou vodu, aby byl bůček téměř ponořený. Přiveďte k varu a poté snižte výkon sporáku na minimum. Pro čirou omáčku seberte z hladiny veškerou pěnu a nečistoty. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte 45 minut na mírném ohni.
- Zatímco se vepřové maso dusí, uvařte vejce natvrdo. Oloupejte je a na jejich povrchu můžete udělat i mělké zářezy, aby víc absorbovala omáčku.
- Po 45 minutách přidejte vejce do hrnce. Jemně promíchejte, aby byla ponořená v omáčce. Pokračujte v dušení dalších 15 minut, aby vejce nasákla chuť.
- Zkontrolujte, zda je vepřové maso měkké. V případě potřeby dál duste. Hotové jídlo nechte ještě 10 minut odpočinout, aby se chutě spojily.
- Před podáváním Thịt Kho Tàu ozdobte čerstvou jarní cibulkou nebo koriandrem a podávejte s dušenou rýží.
Nejlepší recepty s bůčkem
Není náhoda, že u nás najdete recepty na šťavnatý vepřový bůček v mnoha podobách. Zkuste čínský bůček s kořením pěti vůní nebo lepkavý asijský bůček s rýžovým vínem. A pokud dáváte přednost tradiční evropské úpravě, vyzkoušejte pečený bůček se závorem, klasický bůček pečený vcelku s křupavou kůží nebo tradiční české výpečky, ovšem s dýňovým zelím.
The post Vietnamský comfort food. Thịt Kho Tàu neboli karamelizovaný bůček s vejci appeared first on Forbes.











