Hrozny obvykle končí ve skleničce s vínem, ale já pořád lobbuji za to, abyste jim dali šanci zazářit i v pečení. Spolu s krémem z mascarpone a kokosovou drobenkou tvoří kombinaci, která vás svou lehkostí a šťavnatostí přenese do prosluněného Středomoří.
Hroznové víno pečením fantasticky zesládne a v koláči funguje jako jakékoli jiné ovoce, jen o poznání šťavnatější. Vybírejte aromatické hrozny bez pecek nebo, pokud jste zvyklí třeba i na bublaninu s peckami, použijte klidně voňavé víno ze zahrádky. Citron těsto krásně ovoní a spolu s mascarpone mu dodá jemný středomořský nádech.

Koláč s hroznovým vínem, mascarpone a kokosovou drobenkou
Na 22cm formu potřebujete:
- 2 vejce
- 70 g cukru krupice
- 60 g másla či oleje
- Kůra z 1 citronu
- 140 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 špetka soli
- 350 g bezsemenného vína
Krémová vrstva:
- 250 g mascarpone
- 30 g moučkového cukru
- ½ lžičky mleté vanilky
Kokosová drobenka:
- 40 g mletého kokosu
- 30 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla

Postup
- Hroznové víno omyjte a nechte okapat. Na drobenku rukama či vidličkou propracujte kokos, mouku, cukr a změklé či rozpuštěné máslo a uložte zatím do lednice.
- Mascarpone prošlehejte s cukrem a vanilkou. Formu (ideálně s odnímatelnými okraji) vymažte máslem a vysypte moukou, kokosem či strouhankou. Troubu vyhřejte na 180 °C.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte rozpuštěné máslo nebo slunečnicový olej a nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část). Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a solí a tužší těsto rozetřete do připravené formy.
- Na těsto natřete mascarpone, posypejte kuličkami vína, přidejte drobenku a pečte 40 až 50 minut dozlatova. Nechte pár minut zchladnout ve formě a poté ji uvolněte. Koláč je výborný i ještě teplý.

The post Víno bez skleničky. Sladký hroznový koláč s kokosovou drobenkou appeared first on Forbes.