Úterý 30. záříSvátek má Venku je 6 °C, Skoro Jasno

Víno bez skleničky. Sladký hroznový koláč s kokosovou drobenkou

Forbes Před 2 dny

Hrozny obvykle končí ve skleničce s vínem, ale já pořád lobbuji za to, abyste jim dali šanci zazářit i v pečení. Spolu s krémem z mascarpone a kokosovou drobenkou tvoří kombinaci, která vás svou lehkostí a šťavnatostí přenese do prosluněného Středomoří.

Hroznové víno pečením fantasticky zesládne a v koláči funguje jako jakékoli jiné ovoce, jen o poznání šťavnatější. Vybírejte aromatické hrozny bez pecek nebo, pokud jste zvyklí třeba i na bublaninu s peckami, použijte klidně voňavé víno ze zahrádky. Citron těsto krásně ovoní a spolu s mascarpone mu dodá jemný středomořský nádech.

info Foto Eva Malušová
Foto Eva Malušová

Koláč s hroznovým vínem, mascarpone a kokosovou drobenkou

Na 22cm formu potřebujete:

  • 2 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 60 g másla či oleje
  • Kůra z 1 citronu
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 špetka soli
  • 350 g bezsemenného vína

Krémová vrstva:

  • 250 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky

Kokosová drobenka:

  • 40 g mletého kokosu
  • 30 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
info Foto Eva Malušová
Foto Eva Malušová

Postup

  1. Hroznové víno omyjte a nechte okapat. Na drobenku rukama či vidličkou propracujte kokos, mouku, cukr a změklé či rozpuštěné máslo a uložte zatím do lednice.
  2. Mascarpone prošlehejte s cukrem a vanilkou. Formu (ideálně s odnímatelnými okraji) vymažte máslem a vysypte moukou, kokosem či strouhankou. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  3. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte rozpuštěné máslo nebo slunečnicový olej a nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část). Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a solí a tužší těsto rozetřete do připravené formy.
  4. Na těsto natřete mascarpone, posypejte kuličkami vína, přidejte drobenku a pečte 40 až 50 minut dozlatova. Nechte pár minut zchladnout ve formě a poté ji uvolněte. Koláč je výborný i ještě teplý.
info Eva Malušová
Eva Malušová

The post Víno bez skleničky. Sladký hroznový koláč s kokosovou drobenkou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek