Pondělí 28. dubnaSvátek má Venku je 20 °C, Polojasno

Z dietního masa, ale nikdy suchá. Krůtí roláda zaboduje i u věčných kritiků

Forbes Před 1 dnem

Krůtí prsa – z vlastní zkušenosti možná víte, že při pečení má tento druh masa tendenci se vysušovat. A možná právě proto jste se ještě nepustili do přípravy krůtí rolády – velká chyba! S tímto receptem totiž sklidíte úspěch také u věčných kritiků u stolu.

Krůtí roláda během pečení získá šťavnatost díky slanině i nádivce. Důležitým bodem při pečení je samozřejmě teplota a čas pečení. Usušenou roládu nevzkřísí ani živá voda, ani dobrý sos z pečení, proto si nezapomeňte nastavit minutku a čas si ohlídat.

Do nádivky můžete přidat bylinky, které vám rostou na zahradě, stráni za chalupou nebo z pultu nejbližšího obchodu. Skvěle se hodí medvědí česnek, pažitka, bazalka, tymián či kopřivy.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Krůtí roláda s nádivkou se slaninou, špenátem a sušenými rajčaty

Ingredience na 8 porcí:

  • 1 kg krůtích prsou (2x 500 g)
  • Sůl & pepř
  • 100 g anglické slaniny, krájené na plátky
  • Olej na smažení

Nádivka:

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 100 g pečiva
  • 100 ml mléka
  • 30 g sušených rajčat v oleji, nadrobno nakrájených
  • 1 vejce
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl & pepř
  • Bylinky podle chuti (hrst medvědího česneku / hrst kopřiv / 1 plná lžička najemno nakrájeného tymiánu / 1 lžíce nakrájené bazalky)
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Krůtí prsa (já jsem měla dva půlkilové kusy – lépe se s nimi pracuje a dostanete je na pánev) prořízněte, přičemž je nechte spojené na celé jedné straně tak, aby se dalo maso rozevřít. Plát bude ještě dost silný, proto ho podélně ještě na několika místech nařízněte, aby se maso více „rozevřelo“. Překryjte fólií a rozklepejte na slabší plát. Osolte. Pokryjte plátky slaniny – stačí pokrýt cca 2/3 plochy – stranu, ke které budete stáčet, můžete nechat volnou.
  2. Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a vložte do mísy.
  3. Špenát vložte do hrnce s vroucí vodou, chvíli míchejte, než listy ovadnou, pak přelijte do cedníku, ihned přendejte do ledové vody a míchejte, aby se špenát co nejrychleji ochladil. Po chvíli ho vyndejte z vody, vymačkejte z něj tekutinu a nakrájejte ho nadrobno.
  4. Pečivo v míse přelijte vlažným mlékem. Prsty promíchejte.
  5. Do mísy přidejte nakrájený špenát, nakrájená rajčata, žloutek, špetku muškátového oříšku, soli a pepře. Promíchejte.
  6. Ve vedlejší míse vyšlehejte se špetkou soli bílek do tuhého sněhu. Ten zlehka vmíchejte do předpřipravené nádivky.
  7. Na plát masa, respektive na část, která je pokrytá slaninou, rozprostřete nádivku. Nedávejte ji až do kraje, k němuž budete rolovat, vytékala by ven. Maso srolujte. Pomocí provázku svažte do úhledného tvaru. Osolte ze všech stran.
  8. V pánvi rozehřejte 1 až 2 lžíce oleje. Rolády ze všech stran dozlatova opečte.
  9. Dno pekáče vytřete trochou oleje či másla a rolády sem z pánve přesuňte. Zakryjte alobalem nebo víkem a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte 70 minut.
  10. Rolády odkryjte, teplotu zvyšte na 220 °C a dopékejte 15 až 20 minut.
  11. Po upečení z rolád odstraňte provázek a nakrájejte na plátky. Podávejte s bramborovou kaší nebo jinou oblíbenou přílohou.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Z dietního masa, ale nikdy suchá. Krůtí roláda zaboduje i u věčných kritiků appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek