22. červnaSvátek má Venku je 24 °C, Polojasno

Zdánlivě neslučitelné: zmrzlina & olivový olej. Recept, který boří pravidla

Forbes Před 5 hodinami

Ano, vážně má taková zmrzlina chuť olivového oleje a ano, vážně chutná skvěle! Když se zpěvačka Dua Lipa v jednom rozhovoru pro BBC zmínila, že si na vanilkovou zmrzlina přidává olivový olej a špetku soli, strhla se na sítích lavina videí, kde její fanoušci tuto nevšední kombinaci zkoušejí. „Zkusilo ji tolik lidí a všichni přešli na temnou stranu,“ dodala zpěvačka. My jsme zašli ještě dál a olivový olej přidali přímo do zmrzliny. Tato netradiční smetanová zmrzlina vás rozhodně překvapí.

Připravit si doma můžete jednoduše i zdravé čokoládové nanuky, ďábelsky dobrou čokoládovou zmrzlinu bez zmrzlinovače nebo virální cottage zmrzlinu jen ze tří surovin.

Domácí vanilková zmrzlina s olivovým olejem a solí (bez zmrzlinovače)

Na malou vaničku potřebujete:

  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 ml extra panenského olivového oleje + na pokapání
  • 350 ml 40% smetany
  • Vločková sůl k podávání
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Vejce, žloutky a cukr dejte do kovové nebo skleněné mísy a krátce prošlehejte ruční metlou.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem, vyškrábněte semínka a dejte je k vejcím a cukru. Pak mísu dejte nad vodní lázeň (hrnec s vroucí vodou) tak, aby se nedotýkala hladiny, a směs se ohřívala jen nad vodní párou.  
  3. Šlehejte vaječnou směs bez přestání cca 20 minut, dokud lehce nezhoustne a nezesvětlá. 
  4. Sundejte z plotny a pokračujte ve šlehání, dokud téměř nevychladne. Nakonec do ní krátce zašlehejte po částech i olivový olej. Hladinu přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a mísu dejte do chladničky. 
  5. Když je vaječná směs studená, vyšlehejte tučnou smetanu a tu pak do ní jemně vmíchejte.
  6. Směs nalijte do formy a nechte zmrazit. Čas od času v průběhu tuhnutí zmrzlinu zamíchejte, aby si zachovala krémovou strukturu. 
  7. Zmrzlinu servírujte ideálně lehce natavenou se špetkou kvalitní vločkové soli navrch. 

Jak se vyhnout přešlapům

Snad ještě více než u jiných surovin je pro dokonalý výsledek zásadní správný výběr použitého oleje. S tím nám poradila Lucie Leblon z Oliviers&Co, která k nám dováží luxusní středomořské delikatesy a organizuje nezvyklé degustace olivových olejů. „Přidat olivový olej do zmrzliny je skvělý nápad, ale musí jít o opravdu kvalitní olej – jinak to bude spíš nepříjemný zážitek. Také množství musí být přesně akorát – zde platí, že méně je více.“ Lucie tedy radí:

  • Na vanilkovou zmrzlinu je nejlepší sladký, ovocný a elegantní olivový olej, ideálně s květinovými tóny. Vybírejte kvalitní extra panenský olivový olej s minimální hořkostí a téměř žádnou štiplavostí; s tóny mandlí, zralého jablka, másla nebo květin; a s kulatou, sametovou texturou. Z nabídky Oliviers&Co je podle Lucie ke zmrzlině perfektní například Extra panenský olivový olej Moulin Saint Pierre, který je trochu netypicky z Francie (francouzské olivové oleje představují jen 2 % světové produkce!).
  • Přidejte špetku Fleur de Sel, výrazně to podtrhne aroma zmrzliny!
  • Porce posypejte trochou citronové kůry, hoblinkami hořké čokolády nebo opraženými lískovými oříšky.
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Zdánlivě neslučitelné: zmrzlina & olivový olej. Recept, který boří pravidla appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek