Úterý 19. srpnaSvátek má Venku je 16 °C, Jasno

Zdravá láska nerezaví. Lahodný chia pudink s čokoládou a malinami

Forbes Před 2 hodinami

Důvodů, proč milujeme chia pudinky, je spousta. Tento svěží dezert lze připravit v mnoha různých variantách a snad vždy půjde o zdravější alternativu sladkého. Ne že by měl méně kalorií ve srovnání s jiným dezertem, ale ony kalorie pocházejí z kvalitních zdrojů, a tak má chia pudink tělu co nabídnout.

I čokoláda má co nabídnout. Do receptu použijte minimálně sedmdesátiprocentní čokoládu, klidně však až s pětaosmdesáti procenty kakaové hmoty. Pokud máte problém s mlékem, ve kterém se čokoláda rozpouští, zkuste takzvané A2 mléko, které je „prapůvodní“ verzí mléka s jiným molekulárním uskupením a lidem, jimž bývá po mléce těžko, často vyhovuje. K doslazení můžete použít nejen javorový, ale i čekankový sirup. Já je nakombinovala v poměru 1 : 1, aby se zachovala javorová chuť a čekankovým sirupem se zase do dezertu přidala vláknina inulin, která podporuje trávení.

Čokoládový chia pudink s malinami

Na 2 větší porce potřebujete:

  • 120 ml mléka
  • 10 g kakaa
  • 20 g 70% čokolády
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 150 ml kefíru
  • 60 g chia semínek

Malinová vrstva:

  • 150 g malin (lze i mrazené)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 20 g chia semínek
  • 1 lžičku nakrájené máty

Dále:

  • Zakysanou smetanu
  • Čokoládu
  • Maliny
  • Mátu
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mléko s kakaem míchejte a zahřívejte v rendlíku. Když mléko vzkypí, stáhněte ho z plotny a vmíchejte nadrobno nasekanou čokoládu. Nechte zchladnout.
  2. Do čokoládového mléka vmíchejte javorový sirup a kefír. Přidejte chia semínka, dobře promíchejte, přendejte do sklenice a uložte do lednice.
  3. V čistém hrnci rozmačkejte maliny vidličkou a přiveďte k varu. Vařte jen pár minut. Nechte chvíli chladnout a poté vmíchejte nakrájenou mátu a podle chuti oslaďte. Do zchladlých malin vmíchejte chia semínka a uložte do lednice.
  4. Po hodině až dvou můžete naservírovat do skleniček. Nejdříve zkontrolujte hustotu. Pokud by byl chia pudink příliš hustý a šel špatně nabírat, můžete ho naředit trochou vody.
  5. Na dno skleniček rozdělte malinovou a poté čokoládovou hmotu. Ozdobte kopečkem zakysané smetany, posypejte nastrouhanou čokoládou a ozdobte malinami a mátou.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Zdravá láska nerezaví. Lahodný chia pudink s čokoládou a malinami appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek