Ve věku 97 let zemřel v Itálii spoluvynálezce Nutelly Francesco Rivella. Oříškovo-nugátovou pomazánku vyvinul tento potravinářský chemik v 60. letech v koncernu Ferrero, kde byl zaměstnán. Pojďte se s námi podívat na deset zajímavostí, které provázely vznik oblíbené pochoutky i její historii.
1. Předchůdce vznikl kvůli nedostatku kakaa
Po druhé světové válce byl v Evropě nedostatek kakaa, což přimělo italského cukráře Pietra Ferrera, smíchat lískové ořechy s cukrem a jen s trochou kakaa. Výsledkem byla první verze oříškové pomazánky, tehdy známá jako „Pasta Gianduja“.
2. Nutella nesměla být „super“
První sklenice opravdové Nutelly však sjela z výrobní linky až v roce 1964. Na její složení přišel tým odpovědný za vývoj nových produktů, jehož součástí byl právě i Framcesca Rivella. V prvních letech se ale pomazánka prodávala pod názvem Supercrema. Poté se však musela přejmenovat, neboť v Itálii té doby se nesmělo prodávat nic s označením „Super“. Nut– znamená anglicky ořech a –ella je jednou z klasických italských koncovek.
3. Každou sekundu devět sklenic Nutelly
Ferrero, společnost stojící za Nutellou, neudává přesná čísla, ale odhaduje se, že Nutella je tak oblíbená, že se ji každou vteřinu koupí na světě devět lidí. Aby bylo možné uspokojit poptávku, vyrobí se ročně více než 365 tisíc tun čokoládové pomazánky s lískovými oříšky, což je stejná hmotnost jakou má Empire State Building v New Yorku. Největší popularitě se Nutella těší v v Itálii. Průměrný Ital ročně zkonzumuje přibližně jeden kilogram této pomazánky.
4. Největší odběratel oříšků na světě
Ferrero je největším odběratelů lískových ořechů na světě. Ročně využije více než 100 tisíc tun těchto ořechů, což představuje asi 25 procent světové produkce. Nejvíce lískových ořechů pochází z Turecka (až 70 procent světové produkce), kde Ferrero vlastní i své vlastní plantáže. Díky tomu si zajišťuje stabilní dodávky a kontrolu nad kvalitou.
5. Nutella je zlatý důl
I díky Nutelle je společnost Ferrero jedním z největších světových výrobců sladkostí, vedle značek jako Mars nebo Nestlé. Její roční příjmy přesahující 15 miliard eur.
6. Nutellu vyrábí tisíce lidí
Ferrero provozuje několik továren po celém světě, kde Nutellu vyrábí. Celkově zaměstnává přes 40 tisíc lidí, přičemž mnoho z nich se věnuje právě výrobě této ikonické pomazánky.
7. Prodává se ve více než 160 zemích
Dnes si můžeme Nutellu koupit prakticky každý. S výjimkou několika málo států, jako je Severní Korea, je dostupná téměř všude.
8. Ne všichni jedí stejnou Nutellu
Nutella má v různých zemích odlišnou recepturu – například v Německu obsahuje více kakaa, zatímco v Itálii je krémovější a sladší. Podíl lískových ořechů, mléka nebo cukru se může lišit podle místních preferencí a předpisů. Nutella se v některých zemích považuje za základní potravinu – ve Francii byla dokonce snaha zařadit ji mezi základní potraviny.
9. Šestapadesát oříšků
V různých státech se množství může mírně lišit, ale v běžné sklenici Nutelly je přibližně 56 lískových oříšků.
10. Soudní spor o zdravou snídani
Ve Spojených státech se Nutella v roce 2012 stala předmětem soudního sporu – firma Ferrero musela zaplatit pokutu, protože ji propagovala jako ideální součást „vyvážené snídaně“
The post Zemřel vynálezce Nutelly. Tady je deset fascinujících faktů o slavné pomazánce appeared first on Forbes.