Sobota 25. říjnaSvátek má Venku je 8 °C, Skoro Zataženo

Dezert, který vás naučí milovat podzim. Dýňové cupcakes s hruškovým krémem

Forbes Před 4 hodinami

Někdo si už v polovině léta stýská a ne a ne si připustit, že jednoho dne přijdou chladná rána a deštivé plískanice. Ale i podzim v sobě skrývá jedinečná kouzla. Objevte je se mnou skrze dýně a delikatesy, které si z nich můžete připravit. Dýňové cupcakes s hruškovým krémem zaženou podzimní splíny a dají vám další důvod, proč podzim milovat.

Dýňové latté, dýňová polévka, dýňové rizotto, dýňové bláznovství všude kolem. Dýně jsou barevné, dýně jsou hravé. A jsou taaak dobré! Dýně jsou skvělou ingrediencí pro slané i sladké pokrmy. Pro sladké dezerty se velice hodí oranžová dýně hokaido, jelikož vyniká sladkou chutí a nemusíte ji loupat. Pyré z ní využijete jak do těchto cupcakes, tak do zmiňovaného latté či krémového rizota, proto ho připravte rovnou více.

Na krém si vyberte nějakou pěkně sladkou, zralou hrušku, která se svou karamelovou chutí podepíše na báječné chuti krému. Chybět nesmějí samozřejmě skořice a kardamom, které celému dezertu dodají příjemně hřejivou vůni.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Dýňové cupcakes s tvarohovým krémem z pečené hrušky

Na 10 cupcakes potřebujete:

  • 200 g dýňového pyré (vizte níže)
  • 2 větší vejce
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 ml mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • Na špičku nože kardamomu
  • Na špičku nože muškátového oříšku
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody

Krém:

  • 1 zralá hruška
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 140 g tuhého tvarohu z pozlátka
  • 120 g měkkého tvarohu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • Moučkový cukr

Na ozdobení:

  • Mletá skořice
  • Ruličky skořice
  • Hvězdičky badyánu
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. V míse metlou promíchejte dýňové pyré s vejci, dokud nevznikne hladký krém. Vmíchejte zchladlé máslo, mléko, cukr, vanilkový extrakt, skořici, kardamom a muškátový oříšek.
  2. V jiné míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a sodou. Sypkou směs důkladně promíchejte s dýňovou složkou.
  3. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Naplňte je těstem kousek pod okraj. Pečte při 170 °C 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte chladnout. Ještě teplé přendejte na mřížku a nechte zcela zchladnout.
  4. Hrušku oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostky. V malém pekáčku promíchejte s plnou lžící cukru. Pečte při 185 °C 30 minut. Upečenou hrušku promíchejte ve vzniklém karamelu a přímo v pekáčku rozmixujte ponorným mixérem najemno. Nechte v pekáčku zchladnout.
  5. Oba tvarohy vložte do mísy. Přidejte hruškové pyré, lžíci moučkového cukru a důkladně promíchejte.
  6. Smetanu vyšlehejte s menší lžící moučkového cukru na hustou šlehačku. Tu po třetinách vmíchejte k tvarohovo-hruškovému krému.
  7. Cukrářským sáčkem nastříkejte krém na vychladlé cupcakes. Poprašte mletou skořicí a ozdobte ruličkami celé skořice a badyánem.

Jak na dýňové pyré: Dýni hokaido rozkrojte napůl a vydlabejte semínka. Každou polovinu dýně ještě překrojte napůl a tak, jak byly tyto dva kusy u sebe, položte na plech vyložený pečicím papírem – tedy řeznou stranou dolů. Pečte při 190 °C 45 minut. Po zchladnutí rozmixujte dohladka.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Dezert, který vás naučí milovat podzim. Dýňové cupcakes s hruškovým krémem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek