Pondělí 22. záříSvátek má Venku je 14 °C, Zataženo

Egyptský guláš. Voňavý kabab halla si možná oblíbíte víc než ten český

Forbes Před 10 měsíci

Začátek egyptského receptu na ragú kabab halla vypadá stejně jako recept na klasický český guláš. Pěkně vypečenou cibulku si musíte vystát. Než se opeče, zvládnete si připravit maso i voňavé koření baharat, které stojí za veškerou odchylkou od českého guláše.

Koření baharat je oblíbené na celém Blízkém východě. V překladu z arabštiny „baharat“ znamená koření. Směs se proto trochu liší kraj od kraje, rodinu od rodiny i podle toho, které jídlo jím budete dochucovat. K základní směsi, která je v receptu uvedena, lze přidat například chilli, kurkumu, oregano, sumah nebo třeba mátu. Jak asi sami tušíte, guláš, nebo chcete-li ragú, je díky koření krásně voňavý a hřejivý. A co mají kabab halla s naším gulášem ještě společného? Nejlépe chutnají druhý den.

Egyptský hovězí guláš habab halla

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 500 g cibule
  • 500 g hovězího masa (kližka, pokud ji nemáte rádi, zvolte zadní kýtu)
  • 2 lžíce ghí
  • 2 bobkové listy
  • 600 ml hovězího vývaru
  • Sůl
  • Červená cibule a petrželka na posypání

Koření baharat:

  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 rovná lžička mletého pepře
  • ⅓ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky tlučeného hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V širokém hrnci rozehřejte ghí a cibuli pozvolna, jako při přípravě guláše, opékejte do zlatohněda. Nic neuspěchejte, nechte cibuli opravdu pomalu opékat, aby získala nasládlou chuť.
  2. Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  3. V misce smíchejte ingredience na směs koření baharat.
  4. Sporák rozehřejte trochu více, k cibuli přidejte maso a opékejte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
  5. Maso posypejte 2 lžičkami koření baharat – to je asi poloviční množství připravené směsi koření – a zamíchejte. Podlijte vývarem, přidejte bobkový list a sůl a pod poklicí duste minimálně hodinu a půl, dokud maso nezměkne a tekutina se nezredukuje. Není třeba zahušťovat, nicméně pokud byste přece jen chtěli, můžete použít trochu tmavé máslové jíšky.
  6. Podávejte s rýží. Podle chuti posypejte proužky červené cibule a najemno nakrájenou petrželkou.

Tip: Jídlo je skvělé také z pomalého hrnce, jen dejte méně tekutiny. Jak na to, najdete rozepsáno v receptu na tradiční český guláš.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Pokračovat na celý článek