Pondělí 22. záříSvátek má Venku je 14 °C, Zataženo

Z Itálie do Indie. Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a hřejivým kořením

Forbes Před 2 hodinami

Rajčatová polévka je v Česku poměrně populární a najdete ji v menu mnoha tuzemských restaurací. Tato kořeněná verze se ale od té Italské odklání svou sofistikovanou chutí, pikantností a příměsí kokosového mléka.

Už je to tak, skončilo léto, nastal čas změnit jídelníček a zařadit zahřívací pokrmy. Spolehlivou obranou proti zimě je dobrá polévka. Když po těle hřeje ještě déle, než zmizí z talíře, tím lépe. Kořeněná rajčatová polévka s kokosovým mlékem tohle umí, podobně jako řada pokrmů indické kuchyně. Však je také indickým charakterem inspirovaná. Koření za’atar sice pochází z jiných koutů světa, ale tuhle skvělou polévku dokonale doplní.

Indická rajčatová polévka s kokosovým mlékem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ⅓ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky kajenského pepře (nebo víc)
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Sůl
  • ½ lžičky garam masaly
  • 100 ml kokosového mléka + k servírování
  • ­Fazole (viz Poznámka níže)

K podávání:

  • Za’atar
  • Chilli vločky
info Foto Martina Baťhová
Rajčatová polévka s kokosovým mlékem

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Mrkev nastrouhejte nahrubo a přidejte k cibuli. Za občasného míchání opékejte asi tři minuty.
  2. Do hrnce přidejte protlak, najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr, zázvor, skořici a kajenský pepř. Míchejte asi minutu.
  3. Zalijte krájenými rajčaty a vývarem. Osolte a pod poklicí vařte dvacet minut.
  4. Do polévky přidejte garam masalu a kokosové mléko, vařte jen necelou minutu. Poté polévku rozmixujte dohladka.
  5. Na talíři pokapejte dalším kokosovým mlékem a posypejte kořením za’atar a chilli vločkami.

Poznámka: Chcete-li polévku udělat výživnější, po rozmixování přidejte plechovku červených fazolí, které předem propláchnete v cedníku a necháte okapat. Případně můžete použít i cizrnu.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Z Itálie do Indie. Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a hřejivým kořením appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek