Rajčatová polévka je v Česku poměrně populární a najdete ji v menu mnoha tuzemských restaurací. Tato kořeněná verze se ale od té Italské odklání svou sofistikovanou chutí, pikantností a příměsí kokosového mléka.
Už je to tak, skončilo léto, nastal čas změnit jídelníček a zařadit zahřívací pokrmy. Spolehlivou obranou proti zimě je dobrá polévka. Když po těle hřeje ještě déle, než zmizí z talíře, tím lépe. Kořeněná rajčatová polévka s kokosovým mlékem tohle umí, podobně jako řada pokrmů indické kuchyně. Však je také indickým charakterem inspirovaná. Koření za’atar sice pochází z jiných koutů světa, ale tuhle skvělou polévku dokonale doplní.
Indická rajčatová polévka s kokosovým mlékem
Na 4 porce potřebujete:
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 mrkev
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 až 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ⅓ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky kajenského pepře (nebo víc)
- 1 konzerva krájených rajčat
- 500 ml zeleninového vývaru
- Sůl
- ½ lžičky garam masaly
- 100 ml kokosového mléka + k servírování
- Fazole (viz Poznámka níže)
K podávání:
- Za’atar
- Chilli vločky

Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Mrkev nastrouhejte nahrubo a přidejte k cibuli. Za občasného míchání opékejte asi tři minuty.
- Do hrnce přidejte protlak, najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr, zázvor, skořici a kajenský pepř. Míchejte asi minutu.
- Zalijte krájenými rajčaty a vývarem. Osolte a pod poklicí vařte dvacet minut.
- Do polévky přidejte garam masalu a kokosové mléko, vařte jen necelou minutu. Poté polévku rozmixujte dohladka.
- Na talíři pokapejte dalším kokosovým mlékem a posypejte kořením za’atar a chilli vločkami.
Poznámka: Chcete-li polévku udělat výživnější, po rozmixování přidejte plechovku červených fazolí, které předem propláchnete v cedníku a necháte okapat. Případně můžete použít i cizrnu.

The post Z Itálie do Indie. Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a hřejivým kořením appeared first on Forbes.