15. červnaSvátek má Venku je 16 °C, Jasno

Jahodová sezona startuje! Vychutnejte si sladké poklady s nadýchanými vdolky

Forbes Před 2 týdny

Čas, na který koncem jara netrpělivě čekáme – první sklizeň jahod z českých záhonků a plantáží. Jahody sladké a voňavé, zkrátka takové, jaké jste si trhali jako děti u babiček.

U babiček jste si možná labužili nejen na jahodách, ale také na nezapomenutelných dozlatova osmažených vdolečcích. S tvarohem a povidly chutnají skvěle, že? S kysanou smetanou a jahodovým rozvarem ovoněným tonkou ale chutnají snad ještě lépe! Tyto drobné fazolky svým aroma připomínají vanilku a jejich sladká vůně dokáže ozvláštnit spoustu dezertů.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Kynuté vdolky s jahodami

Na 20 vdolků potřebujete:

  • 150 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 300 g hladké mouky + trochu navíc
  • 30 g cukru + 1 lžička na kvásek
  • Špetka soli
  • Špetka muškátového oříšku
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce tuzemáku
  • Olej na smažení

K podávání:

  • 300 g jahod
  • 3 lžíce cukru
  • 1 tonka fazolka
  • 200 g zakysané smetany
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku mouky, lžičku cukru a promíchejte. Nechte 15 až 20 minut odpočívat.
  2. Do mísy prosijte mouku. Smíchejte s cukrem, špetkou soli a muškátového oříšku. Přidejte na kostičky pokrájené změklé máslo, vejce, tuzemák a vzešlý kvásek. Zadělejte těsto – hněťte ideálně 10 minut v robotu či ručně. Poté mísu zakryjte fólií a nechte 1 hodinu kynout.
  3. Jahody zbavte stopek. Nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce. Zasypejte pár lžícemi cukru a na středním stupni vařte asi 7 minut, dokud směs nezhoustne. V polovině vaření přistrouhejte tonka fazolku (nemusíte celou, stačí něco přes polovinu).
  4. Nakynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu. Krátce propracujte a vyválejte na plát silný 1 cm. Dejte si pozor, aby těsto nebylo napnuté, ale volně leželo a bylo tak akorát pomoučené. Širší skleničkou vykrajujte z těsta kolečka. Pokud by bylo těsto napnuté nebo málo podmoučené, zkrabatilo se, kolečka by byla nepravidelná a těsto by se při vykrájení lepilo. Proto je navíc dobré skleničku „namočit“ v mouce.
  5. Kolečka nechte pod čistou utěrkou 15 minut kynout.
  6. V hrnci rozehřejte olej na teplotu 160 až 170 °C. Do nakynutých vdolků udělejte doprostřed palcem důlek. Překlopte si jeden po druhém na obracečku a důlkem dolů vkládejte do oleje. Smažte z obou stran dozlatova. Během smažení kontrolujte teplotu.
  7. Hotové vdolky přendejte na papírovou utěrku položenou na mřížce, aby odsála přebytečný tuk, ale vdolky se přitom nezapařily.
  8. Vdolky potřete trochou zakysané smetany, na ni naneste jahody a ozdobte lístky máty.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Jahodová sezona startuje! Vychutnejte si sladké poklady s nadýchanými vdolky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek