Čas, na který koncem jara netrpělivě čekáme – první sklizeň jahod z českých záhonků a plantáží. Jahody sladké a voňavé, zkrátka takové, jaké jste si trhali jako děti u babiček.
U babiček jste si možná labužili nejen na jahodách, ale také na nezapomenutelných dozlatova osmažených vdolečcích. S tvarohem a povidly chutnají skvěle, že? S kysanou smetanou a jahodovým rozvarem ovoněným tonkou ale chutnají snad ještě lépe! Tyto drobné fazolky svým aroma připomínají vanilku a jejich sladká vůně dokáže ozvláštnit spoustu dezertů.

Kynuté vdolky s jahodami
Na 20 vdolků potřebujete:
- 150 ml mléka
- 10 g droždí
- 300 g hladké mouky + trochu navíc
- 30 g cukru + 1 lžička na kvásek
- Špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
- 50 g změklého másla
- 1 vejce
- 2 lžíce tuzemáku
- Olej na smažení
K podávání:
- 300 g jahod
- 3 lžíce cukru
- 1 tonka fazolka
- 200 g zakysané smetany

Postup
- Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku mouky, lžičku cukru a promíchejte. Nechte 15 až 20 minut odpočívat.
- Do mísy prosijte mouku. Smíchejte s cukrem, špetkou soli a muškátového oříšku. Přidejte na kostičky pokrájené změklé máslo, vejce, tuzemák a vzešlý kvásek. Zadělejte těsto – hněťte ideálně 10 minut v robotu či ručně. Poté mísu zakryjte fólií a nechte 1 hodinu kynout.
- Jahody zbavte stopek. Nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce. Zasypejte pár lžícemi cukru a na středním stupni vařte asi 7 minut, dokud směs nezhoustne. V polovině vaření přistrouhejte tonka fazolku (nemusíte celou, stačí něco přes polovinu).
- Nakynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu. Krátce propracujte a vyválejte na plát silný 1 cm. Dejte si pozor, aby těsto nebylo napnuté, ale volně leželo a bylo tak akorát pomoučené. Širší skleničkou vykrajujte z těsta kolečka. Pokud by bylo těsto napnuté nebo málo podmoučené, zkrabatilo se, kolečka by byla nepravidelná a těsto by se při vykrájení lepilo. Proto je navíc dobré skleničku „namočit“ v mouce.
- Kolečka nechte pod čistou utěrkou 15 minut kynout.
- V hrnci rozehřejte olej na teplotu 160 až 170 °C. Do nakynutých vdolků udělejte doprostřed palcem důlek. Překlopte si jeden po druhém na obracečku a důlkem dolů vkládejte do oleje. Smažte z obou stran dozlatova. Během smažení kontrolujte teplotu.
- Hotové vdolky přendejte na papírovou utěrku položenou na mřížce, aby odsála přebytečný tuk, ale vdolky se přitom nezapařily.
- Vdolky potřete trochou zakysané smetany, na ni naneste jahody a ozdobte lístky máty.

The post Jahodová sezona startuje! Vychutnejte si sladké poklady s nadýchanými vdolky appeared first on Forbes.