Pondělí 03. listopaduSvátek má Venku je 9 °C, Zataženo Déšť

Když vás Halloween nebere. Upečte si dušičkové kosti svatých

Forbes Před 21 hodinami

Toto staročeské sladké pečivo se tradičně připravovalo na Svátek všech svatých nebo na Dušičky 1. a 2. listopadu. Lidé jím obdarovávali chudé, žebráky a pocestné. Křehké kostičky dostávaly i děti, které na Svátek všech svatých chodily koledovat. Každý koledník ovšem směl dostat vždy jen jednu. Lidé věřili, že čím více dětí obdarují, tím větší bude v příštím roce úroda.

Recept má mnoho variant jak z kynutého, tak křehkého nekynutého těsta. My jsme dnes zvolili smaženou, nikoli pečenou přípravu kostí svatých, které voní máslem a kořením.

Tradiční dezert na Dušičky: kosti svatých

Na cca 12 kusů potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • Špetku soli
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • Citronovou kůru z ½ citronu
  • 25 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce mléka 
  • Olej nebo sádlo na smažení
  • Moučkový cukr na posypání
  • Džem k servírování
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
  • Postup
  1. Do zadělávací mísy nasypte mouku, cukr, sůl, mletý hřebíček, zázvor a nastrouhanou citronovou kůru. Sypké suroviny zamíchejte. 
  2. Pak k nim přidejte nakrájené povolené máslo, celé vejce a žloutek. Plochou metlou v robotu nebo rukama vypracujte kompaktní těsto. 
  3. To rozdělte na cca 12 stejných dílů, z každého rukama vytvarujte váleček, ten na obou koncích nakrojte a vytvořte tvar kosti. 
  4. V hlubší pánvi zahřejte tuk a kosti v něm postupně smažte dozlatova. 
  5. Hotové je nechte okapat na papírovém ubrousku a následně sušenky posypte moučkovým cukrem.
  6. Kosti svatých podávejte ideálně ještě teplé nebo vlažné. Servírovat k nim můžete marmeládu.

Tip: Pokud chcete na Dušičky další stylový dezert, vyzkoušejte náš recept na tradiční rakvičky nebo žloutkové věnečky v klasické či pistáciové verzi.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Když vás Halloween nebere. Upečte si dušičkové kosti svatých appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek