Toto staročeské sladké pečivo se tradičně připravovalo na Svátek všech svatých nebo na Dušičky 1. a 2. listopadu. Lidé jím obdarovávali chudé, žebráky a pocestné. Křehké kostičky dostávaly i děti, které na Svátek všech svatých chodily koledovat. Každý koledník ovšem směl dostat vždy jen jednu. Lidé věřili, že čím více dětí obdarují, tím větší bude v příštím roce úroda.
Recept má mnoho variant jak z kynutého, tak křehkého nekynutého těsta. My jsme dnes zvolili smaženou, nikoli pečenou přípravu kostí svatých, které voní máslem a kořením.
Tradiční dezert na Dušičky: kosti svatých
Na cca 12 kusů potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- 30 g cukru krupice
- Špetku soli
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
- Citronovou kůru z ½ citronu
- 25 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 4 lžíce mléka
- Olej nebo sádlo na smažení
- Moučkový cukr na posypání
- Džem k servírování
- Postup
- Do zadělávací mísy nasypte mouku, cukr, sůl, mletý hřebíček, zázvor a nastrouhanou citronovou kůru. Sypké suroviny zamíchejte.
- Pak k nim přidejte nakrájené povolené máslo, celé vejce a žloutek. Plochou metlou v robotu nebo rukama vypracujte kompaktní těsto.
- To rozdělte na cca 12 stejných dílů, z každého rukama vytvarujte váleček, ten na obou koncích nakrojte a vytvořte tvar kosti.
- V hlubší pánvi zahřejte tuk a kosti v něm postupně smažte dozlatova.
- Hotové je nechte okapat na papírovém ubrousku a následně sušenky posypte moučkovým cukrem.
- Kosti svatých podávejte ideálně ještě teplé nebo vlažné. Servírovat k nim můžete marmeládu.
Tip: Pokud chcete na Dušičky další stylový dezert, vyzkoušejte náš recept na tradiční rakvičky nebo žloutkové věnečky v klasické či pistáciové verzi.
The post Když vás Halloween nebere. Upečte si dušičkové kosti svatých appeared first on Forbes.











