Batáty a špenát – báječná kombinace, kterou si můžete vychutnat v různých provedeních. Funguje v salátu i v mini verzi vaječné frittaty. Tyto malé bábovičky plné chuti se hodí nejen k snídani či svačině doma, ale také na výlety nebo jako součást pikniku.
Mini verze frittaty je nejen roztomilá, ale taky praktická. Malé porce jsou dobře skladné a snad každý (a to zejména děti) ji zvládne sníst bez obtíží. Pokud ji dětem sbalíte do krabičky ke svačině s kouskem pečiva a přidáte něco zeleniny a ovoce, připravíte jim pestrou, zdravou a vyváženou svačinu, která se jim bude líbit, bude se jim dobře jíst a dost pravděpodobně vezmou na milost i špenát.

Minifrittaty (vaječné muffiny bez mouky) se sýrem, batáty a špenátem
Na 6 kousků potřebujete:
- 220 až 250 g sladkých brambor, oloupaných
- Olivový olej
- Sůl & pepř
- 1 šalotka
- 60 g baby špenátu
- 5 vajec
- 20 ml smetany ke šlehání
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky tymiánu
- 40 g fety

Postup
- Batáty nakrájejte na centimetrové kostičky. V misce zakápněte trochou oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 12 až 15 minut doměkka.
- V pánvi rozehřejte lžíci oleje. Šalotku nakrájejte najemno a na mírném stupni nechte zesklovatět. Přidejte do pánve baby špenát a míchejte, dokud neovadne. Odstavte z plotny. Do pánve přidejte opečené batáty a promíchejte.
- V misce prošlehejte vejce se smetanou. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, tymián, sůl a pepř.
- Formu na muffiny vyložte pečicím papírem. Větší čtverečky papíru nejdříve zmuchlejte, poté vložte do důlku ve formě a skleničkou vytvarujte, aby papír kopíroval tvar formy.
- Do 6 důlků rozdělte batáty se špenátem. Posypejte trochou rozdrobené fety. Zalijte vaječnou směsí.
- Pečte při 190 °C 15 až 20 minut.

The post Ke svačině, na výlet i pro děti. Vaječné muffiny se zeleninou místo mouky appeared first on Forbes.