Pondělí 15. záříSvátek má Jolana Venku je 22 °C, Oblačno

Obědy v Praze skočily na 219 korun. Dražší jsou střední Čechy, vyplývá z dat Qerka

Forbes Před 1 dnem

Že obědy v Česku zdražují, není jen dojem strávníků – potvrzují to i data firmy Qerko, jejíž platební metody využívá už 1,6 milionu uživatelů. Průměrný meziroční nárůst činí tři procenta, hodně se však liší podle regionů. V Praze vyskočily obědy téměř o deset procent, nejdražší jsou ve Středočeském kraji.

Obědy v Česku jsou čím dál dražší, ale v úspěšných podnicích poptávka po nich nijak významně neklesá. Vyplývá to z dat firmy, jejíž byznys přímo stojí na objemu peněz utracených v restauracích.

„Zvlášť při vlně zdražování energií si restaurace hodně stěžovaly, že lidí chodilo méně. Teď to přestávám slýchat,“ říká Lukáš Kovač, CEO Qerka.

info Foto se souhlasem Querko

Český startup, který si dal za úkol radikálně proměnit placení v restauracích pomocí QR kódů, pořád roste. Expanduje dokonce i na první benzinovou stanici a aktuálně má 1,6 milionu registrovaných uživatelů, což je meziročně přibližně o třetinu více. Ještě vyšší je skok v objemech zpracovaných peněz. Takzvané Gross Transaction Volume nyní u Qerka činí jednotky miliard korun ročně.

„Máme víc uživatelů, víc plateb a zlepšili jsme se v akvizicích, spojujeme se se super podniky. A také jsou vyšší útraty v restauracích,“ vysvětluje to Kovač.

Qerko už nyní se 1600 podniky monitoruje významnou část trhu. „Vybíráme si místa, která mají dobré výsledky v bezkontaktním placení, mají dobrá hodnocení a jsou plná. Primárně cílíme na Prahu, Středočeský kraj, Brno, Ostravu, Olomouc, hlavně krajská města,“ vypočítává Kovač. „Je to výseč trhu a Qerko je víc v prémiovějších podnicích, takže naše čísla mohou být o něco vyšší než celorepublikový průměr. Ale daleko od pravdy nebudeme.“

A pravda je následující: Ceny obědů v Česku průměrně meziročně vyskočily přibližně o tři procenta. Průměr ovšem může klamat, neboť výjimky tvoří Praha, Středočeský a Liberecký kraj, kde je růst cen obědů daleko vyšší. Metodikou Qerka jde o sumu, v níž není započtena případná útrata za nápoj, ale za polévku ano.

V Praze po dvou letech mírného růstu mezi dvěma a 2,5 procenta přišel velký skok o 9,3 procenta, téměř o dvacetikorunu – z 200 na 219 korun. Druhý nejvyšší nárůst (8,5 procenta) nastal v Libereckém kraji a střední Čechy jsou kvůli nárůstu obědových cen o dalších osm procent s průměrnou cenou 221 korun aktuálně nejdražším krajem.

Na opačném konci je s průměrnou obědovou cenou 193 korun Olomoucký kraj; pod dvě stovky za oběd se dostalo jen pět ze čtrnácti českých krajů (včetně Hlavního města Prahy).

Průměrná cena oběda

  • Středočeský kraj 221 korun (meziroční nárůst 8,1 procenta)
  • Hlavní město Praha 219 korun (9,3 procenta)
  • Královéhradecký kraj 219 korun (2,1 procenta)
  • Ústecký kraj 208 korun (1 procento)
  • Jihomoravský kraj 206 korun (3,2 procenta)
  • Plzeňský kraj 205 korun (1,3 procenta)
  • Karlovarský kraj 204 korun (0,5 procenta)
  • Jihočeský kraj 203 korun (2,2 procenta)
  • Liberecký kraj 202 korun (8,5 procenta)
  • Moravskoslezský kraj 199 korun (1,5 procenta)
  • Zlínský kraj 199 korun (1,1 procenta)
  • Kraj Vysočina 198 korun (1,5 procenta)
  • Pardubický kraj 195 korun (1,8 procenta)
  • Olomoucký kraj 193 korun (0,5 procenta)

Zdroj: Qerko

Medián ceny obědového hlavního jídla v Česku, tedy údaj očištěný od extrémních cen na obou koncích spektra a bez započtení polévky, je pak na pomezí 179 a 180 korun.

Čísla u polévek jsou výmluvná: ještě v roce 2022 si je podle dat Qerka objednávalo 33 procent hostů, každý třetí. Dnes jde o 25 procent, tedy každého čtvrtého.

„Naopak nás podle dat překvapily nápoje,“ říká Kovač s tím, že tady se množství lidí, kteří si je k obědu objednávají, drží od roku 2022 konstantně na 21 procentech. „Vysvětlujeme si to tak, že pokles počtu lidí, kteří se naučili si pití nedávat, už proběhl a teď už se stav věcí nemění.“

Mimochodem, co se týká průměrné útraty na uživatele, má za sebou Qerko tradiční vrchol roku.

„V červenci činila 409, a v srpnu dokonce 426 korun, zkraje září spadla na 370 korun. Tak je to každý rok. Je znát, že po prázdninách a dovolených lidem na chvíli dojdou peníze,“ objasňuje Kovač s tím, že počet plateb jako takových neklesá, jen průměrná útrata.

Jde však podle něj o klasickou sezonní situaci, nikoli o projev toho, že by lidé najednou přestávali chodit do restaurací: „Náš model je čistě transakční. Když lidé chodí a platí, máme byznys, když nechodí, nemáme ho. A to není současný případ. Obědová čísla máme skvělá.“

Jak si v cenách stojí klasika
  • Svíčková 239 korun (meziroční nárůst 0,4 procenta)
  • Guláš 194 korun (2,7 procenta)
  • Řízek 192 korun (1,1 procenta)
  • Smažený sýr 182 korun (8,4 procenta)
  • Vývar 49 korun (4,3 procenta)

Zdroj: Qerko

 

Paralelně cenové tlaky vedou k inovacím – přes Qerko lze například nově získávat i slevové kupony. Ale jen na určité časové úseky či na určitá jídla, případně třeba na nápoje zdarma, což si určují samy restaurace.

„Chceme, aby se podnikům dařilo, a ceny jsou relativně vysoké, proto máme dvojí ambici. Pomoci lidem najíst se levněji – a restauracím zase vyřešit to, že mimo špičku často bývá odpoledne úplně mrtvo, takže je pro ně lepší prodávat jídlo se slevou než vůbec,“ dodává.

Jiným trendem, jemuž chtějí jít naproti, je možnost objednávat si ve food courtu jídlo přes aplikaci na přesný čas.

„V zahraničí je to market standard. Do objednávání teď šlapeme víc, snažíme se ještě víc propojit restauraci s hostem, aby ho mohla přivést zpátky, nalákat ho na speciální akce,“ dodává Kovač. „Gastronomie má být o zážitcích a restaurace se v tomto směru určitě snaží. Podle mých zkušeností lidé jsou ochotní zaplatit za lepší jídla víc peněz.“

A ceny – nejen ty obědové – to v Česku odrážejí.

The post Obědy v Praze skočily na 219 korun. Dražší jsou střední Čechy, vyplývá z dat Qerka appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek