Čtvrtek 01. květnaSvátek má Venku je 22 °C, Skoro Jasno

Pierogi ruskie. Jídlo se složitou historií, jednoduchými surovinami a lahodným výsledkem

Forbes Před 1 rokem

Názvy polských národních jídel pro nás mohou být trochu matoucí (chłodnik litewski, pierogi ruskie), ale když v kuchyni pomineme složitou politicko-geografickou situaci regionu, skvěle si pochutnáme.

Ruské se tyto jemné pirohy nejmenují po Rusku, ale po Červené Rusi (tedy víceméně území Haliče) a po ruské invazi na Ukrajinu je dokonce některé polské restaurace přejmenovaly na pierogi ukraińskie či neutrální pirohy plněné bramborami a tvarohem. Jedná se o krásnou ukázku nejen symbolické solidarity, ale i toho, jak z prostých surovin vykouzlíte lahodný pokrm plný chuti.

Pierogi ruskie (pirohy s bramborovou náplní a slaninou)

Na 3 porce potřebujete:

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • ½ lžičky soli
  • 125 ml vroucí vody
  • 1 vejce
  • 1 lžička slunečnicového oleje 

Na náplň:

  • 2 větší brambory (200 g)
  • 80 g slaniny (nebo 50 g másla pro vege verzi)
  • 2 střední cibule
  • 125 g tučného tvarohu
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • ½ kelímku kysané smetany
  • Čerstvá pažitka nebo kopr

Postup

  1. Já těsto chystám ve stolním mixéru, pokud si taky chcete ušetřit práci, suroviny odvažte přímo do něj a vše rozmixujte na hladké nelepivé těsto. Pokud vhodný mixér nemáte, vše zpracujte vidličkou a poté co nejpoctivěji rukama (až směs trochu zchladne). Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odležet.
  2. Mezitím oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě uvařte doměkka brambory. Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte.
  3. Na pánvi ve stejnou chvíli nechte nasucho vyškvařit kostičky slaniny. Jakmile jsou hezky zlatavé, děrovanou lžící je vyndejte stranou a na tuku pozvolna dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli. Během pečení ji dost osolte. Pokud slaninu nejíte, cibuli opečte na másle. Třetinu cibule dejte ke slanině, tu pak použijete k servírování.
  4. Zbylé dvě třetiny cibule vmíchejte spolu s tvarohem, solí a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře k bramborám.
  5. Na pomoučené ploše rozválejte těsto na 2 až 3mm silný plát a vykrajujte asi 10cm kolečka. Doprostřed každého vložte lžičku náplně, přehněte napůl a spojte kraje. Kdyby se to nedařilo, potřete je trochou vody. Pro zapletený vzhled můžete okraje postupně přehýbat jako na fotce výše. Naopak jednodušší způsob je si v domácích potřebách pořídit plastovou formičku na taštičky a pracovat s ní.
  6. Když máte všechny pirohy hotové, vhoďte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 3 minuty od momentu, kdy vyplují na povrch. Podávejte s kysanou smetanou, ohřátou opečenou slaninou a cibulí, čerstvě mletým pepřem a pažitkou nebo koprem.

Tip: Je to velice nepravděpodobné, ale pokud by se stalo, že vám nějaké pirohy zbudou, opečte je pak na troše tuku na pánvi. Nejen, že se ohřejí, ale ještě získají lahodnou zlatavou kůrčičku.

Pokračovat na celý článek