19. říjnaSvátek má Venku je 8 °C, Skoro Zataženo

Podzim v Paříži. Šlehaný brie, pečené hrozny & medová topinka

Forbes Před 15 hodinami

Brunch, oběd, svačina, nebo večeře? Topinka se šlehaným brie může být vším. Pro mě je to ale především malá návštěva podzimní Paříže, kterou tak miluji. Křupavý kváskový chléb, našlehaný sýr brie a sladké pečené hrozny s bylinkami vytvářejí kombinaci, kterou budete chtít jíst pořád dokola.

Sladkost hroznů a medu spolu s lehce pikantním brie je nebe pro každého opravdového milovníka sýrů i Francie. Sýry brie koupíte v různém stupni zralosti a s odlišnou intenzitou chuti. Některé jsou velmi jemné a bez typické vůně, zatímco jiné – ty pravé – jsou aromatické a výrazné, ale stále si zachovávají jemnost.

Pro co nejautentičtější zážitek doporučuji sáhnout po Brie de Meaux s chráněným označením původu (PDO). Tento sýr se vyrábí tradičním způsobem v oblasti francouzského regionu Brie, především v departementu Seine-et-Marne východně od Paříže, a ten rozdíl opravdu poznáte. 

info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk

Topinka se šlehaným sýrem brie, pečenými hrozny a ořechy

Na čtyři topinky potřebujete:

  • 4 plátky kváskového chleba
  • 200 g vyzrálého sýru brie (odstátý na pokojovou teplotu)
  • 100 až 150 ml smetany ke šlehání
  • olivový olej

Na pečené hrozny:

  • 200 g hroznů (ideálně mix bílých a červených)
  • snítku tymiánu a rozmarýnu
  • 50 g pekanových ořechů (popř. vlašských)
  • 1 lžičku olivového oleje
  • 1 lžičku hrubozrnné nebo vločkové soli

K servírování:

  • 2 sušené fíky (lze vynechat)
  • čerstvý tymián
  • med
  • čerstvě mletý pepř
info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk

Postup

  1. Předehřejte troubu na 185 °C. Hrozny omyjte a vložte do pekáče spolu s bylinkami a ořechy. Zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud hrozny nezezlátnou a nezačnou lehce praskat.
  2. Sýr nakrájejte na kostky i s plísňovou kůrkou a společně se smetanou rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladká krémová směs. Konzistenci můžete upravit množstvím smetany.
  3. Chléb nakrájejte na středně silné plátky, lehce je potřete olivovým olejem a opečte z obou stran dozlatova na pánvi. Alternativně je můžete připravit v troubě během pečení hroznů.
  4. Na opečené topinky rovnoměrně rozetřete šlehaný brie. Navrch dejte pečené hrozny s ořechy a případně ozdobte kousky sušených fíků.
  5. Pokapejte medem, dozdobte čerstvým tymiánem a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Tip: Množství smetany přizpůsobte požadované konzistenci. Po rozmixování může být směs tekutější, ale po vychladnutí v lednici zhoustne do krémové, mazatelné konzistence podobné tavenému sýru.

info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk

The post Podzim v Paříži. Šlehaný brie, pečené hrozny & medová topinka appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek