Brunch, oběd, svačina, nebo večeře? Topinka se šlehaným brie může být vším. Pro mě je to ale především malá návštěva podzimní Paříže, kterou tak miluji. Křupavý kváskový chléb, našlehaný sýr brie a sladké pečené hrozny s bylinkami vytvářejí kombinaci, kterou budete chtít jíst pořád dokola.
Sladkost hroznů a medu spolu s lehce pikantním brie je nebe pro každého opravdového milovníka sýrů i Francie. Sýry brie koupíte v různém stupni zralosti a s odlišnou intenzitou chuti. Některé jsou velmi jemné a bez typické vůně, zatímco jiné – ty pravé – jsou aromatické a výrazné, ale stále si zachovávají jemnost.
Pro co nejautentičtější zážitek doporučuji sáhnout po Brie de Meaux s chráněným označením původu (PDO). Tento sýr se vyrábí tradičním způsobem v oblasti francouzského regionu Brie, především v departementu Seine-et-Marne východně od Paříže, a ten rozdíl opravdu poznáte.

Topinka se šlehaným sýrem brie, pečenými hrozny a ořechy
Na čtyři topinky potřebujete:
- 4 plátky kváskového chleba
- 200 g vyzrálého sýru brie (odstátý na pokojovou teplotu)
- 100 až 150 ml smetany ke šlehání
- olivový olej
Na pečené hrozny:
- 200 g hroznů (ideálně mix bílých a červených)
- snítku tymiánu a rozmarýnu
- 50 g pekanových ořechů (popř. vlašských)
- 1 lžičku olivového oleje
- 1 lžičku hrubozrnné nebo vločkové soli
K servírování:
- 2 sušené fíky (lze vynechat)
- čerstvý tymián
- med
- čerstvě mletý pepř

Postup
- Předehřejte troubu na 185 °C. Hrozny omyjte a vložte do pekáče spolu s bylinkami a ořechy. Zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud hrozny nezezlátnou a nezačnou lehce praskat.
- Sýr nakrájejte na kostky i s plísňovou kůrkou a společně se smetanou rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladká krémová směs. Konzistenci můžete upravit množstvím smetany.
- Chléb nakrájejte na středně silné plátky, lehce je potřete olivovým olejem a opečte z obou stran dozlatova na pánvi. Alternativně je můžete připravit v troubě během pečení hroznů.
- Na opečené topinky rovnoměrně rozetřete šlehaný brie. Navrch dejte pečené hrozny s ořechy a případně ozdobte kousky sušených fíků.
- Pokapejte medem, dozdobte čerstvým tymiánem a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Tip: Množství smetany přizpůsobte požadované konzistenci. Po rozmixování může být směs tekutější, ale po vychladnutí v lednici zhoustne do krémové, mazatelné konzistence podobné tavenému sýru.

The post Podzim v Paříži. Šlehaný brie, pečené hrozny & medová topinka appeared first on Forbes.