Úterý 06. květnaSvátek má Venku je 8 °C, Oblačno

Přezdívá se mu novodobý Ladislav Špaček. Mladík učí celebrity a manažery etiketě

Forbes Před 8 měsíci

Vidí hned kolem sebe nedostatky, když přijde do společnosti? Je novým mistrem etikety? Co na jeho počínání říká „matador“ Ladislav Špaček? Libor Neuwirth vystudoval na Vysoké škole báňské robotiku, ale s manželkou se proslavili zejména instagramovým profilem Etiquette for every day. Díky němu dostávají prestižní zakázky například u Miss České republiky.

Libor Neuwirth se o etiketu začal zajímat v osmnácti letech, když od své přítelkyně, dnes už manželky, dostal právě Špačkovu publikaci Velká kniha etikety. V době covidu založili úspěšný instagramový účet Etiquette for every day, kde v krátkých a často sezonně tematických situačních videích ukazují, jak se správně chovat.

Na etiketu má jasný názor. „To, že je člověku s vámi příjemně, o tom je etiketa,“ říká. A jeho nepřestává zajímat. Vzdělává a inspiruje se i od zahraničních kapacit, pravidelně je sleduje na Instagramu a podle něj představují etiketu zábavnou formou.

Chyby na ostatních vidí a rád s nimi pracuje „Někdy se chyb dopouštím záměrně já, říká se tomu sprezzatura. Jedná se o dokonalou nedokonalost. Děláte takové prohřešky, aby váš outfit nebyl úplně dokonalý a nepůsobil naškrobeně,“ říká. „Třeba si někdy nezapínám knoflíky na manžetách košile nebo spony na botách,“ vysvětluje ještě.

Jak si tedy vedeme s etiketou v Česku? „Minimálně ženy oblékání zvládají lépe. Už v pubertě se zajímají o to, co si obléknou. Kluci to moc neřeší. Někteří muži se vzpamatují a jiným to zůstane až do smrti. Často vídám páry, kdy je žena hezky oblečená a partner to neřeší,“ říká Neuwirth.

Mezi největší česká faux pas podle něj patří oblékání a stolování. „Stolování je snad ještě horší, už jen držení příboru – většina lidí ho drží jako propisku,“ popisuje mladý muž.

Jaká je česká etiketa v byznysu? Jak zvládnout základy i složitější situace? Jak se lépe chovat podle etikety? To se dozvíte v dalším díle Forbes podcastu Jak být lepší.

Pokračovat na celý článek