Pátek 24. říjnaSvátek má Venku je 9 °C, Skoro Zataženo

Rajda, co má šťávu. A nezabere půl dne v kuchyni

Forbes Před 4 hodinami

Rychlá verze rajské omáčky je stejně voňavá a poctivá jako ta z dětství, jen bez hromady špinavého nádobí. A možná ještě poctivější, protože je bez mouky a se spoustou zeleniny! Uvařte ji s masovými kuličkami a potěšte tak i ty nejmenší strávníky.

Velkou výhodou tohoto receptu je, že koule z mletého masa se vaří přímo v omáčce, není třeba je předem opékat. Omáčka tak získá jejich chuť a maso zůstane šťavnaté a měkké, takže si pochutnají i děti. A protože je v omáčce dost zeleniny a kuličky jsou zahuštěné vločkami místo zbytečné mouky, má celý pokrm víc vlákniny i nutriční rovnováhu. Zkrátka jídlo pro celou rodinu, jakkoli klišoidně to zní.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Rychlá rajská omáčka s masovými kuličkami

Na 5 porcí potřebujete:

  • 600 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 5 lžic jemných ovesných vloček nebo strouhanky
  • 1 hrst strouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžička bylinek (bazalka, tymián, oregano)
  • Sůl & pepř

Na rajčatovou omáčku:

  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 3 lžíce oleje
  • 700 ml pasírovaných rajčat (passata)
  • 1 svitek skořice
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce cukru krupice
  • ½ až 1 kelímek smetany ke šlehání
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Maso rukama dobře propracujte s vločkami, sýrem, vejcem, prolisovaným česnekem, bylinkami dle chuti (většinou dávám mix oregana s bazalkou), lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Naolejovanýma nebo mokrýma rukama ze směsi vytvarujte asi 20 kuliček o velikosti většího vlašského ořechu.
  2. Cibuli a mrkev oloupejte, cibuli nakrájejte najemno, mrkev spolu s celerem rozmixujte na malé kousky (ale ne zcela dohladka) nebo nakrájejte na co nejjemnější kostičky. Zeleninu alespoň 5 minut restujte v hrnci (např. litinovém) se silným dnem, až zelenina začne zlátnout a vonět. To dodá omáčce lahodnou chuť i vůni.
  3. Do hrnce nalijte rajčatové pyré a 150 ml vody, kterými vypláchněte láhev od passaty. Přidejte skořici, bobkové listy, nové koření, malou lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Omáčku přiveďte k varu, ztlumte oheň a vyskládejte do ní kuličky.
  4. Přiklopte a nechte minimálně 30 minut pozvolna dusit. Čas od času omáčku opatrně ode dna lehce zamíchejte. Mnohem lepší kuličky i omáčka budou, když je budete na mírném ohni vařit hodinu nebo i o chvilku déle.
  5. Na závěr do omáčky opatrně vmíchejte cukr a šlehačku. Stačí půl kelímku, omáčka pak bude krásně jemná. Podávejte s těstovinami, rýží nebo snadným hrnkovým knedlíkem. Poctiví kuchaři ještě vyloví kousky koření.

Tip: Když si nejste jistí, jestli jste maso dostatečně ochutili, a syrové ho zkoušet nechcete, lžičku směsi osmažte, ochutnejte a případně dosolte.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Rajda, co má šťávu. A nezabere půl dne v kuchyni appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek