Rychlá verze rajské omáčky je stejně voňavá a poctivá jako ta z dětství, jen bez hromady špinavého nádobí. A možná ještě poctivější, protože je bez mouky a se spoustou zeleniny! Uvařte ji s masovými kuličkami a potěšte tak i ty nejmenší strávníky.
Velkou výhodou tohoto receptu je, že koule z mletého masa se vaří přímo v omáčce, není třeba je předem opékat. Omáčka tak získá jejich chuť a maso zůstane šťavnaté a měkké, takže si pochutnají i děti. A protože je v omáčce dost zeleniny a kuličky jsou zahuštěné vločkami místo zbytečné mouky, má celý pokrm víc vlákniny i nutriční rovnováhu. Zkrátka jídlo pro celou rodinu, jakkoli klišoidně to zní.
Rychlá rajská omáčka s masovými kuličkami
Na 5 porcí potřebujete:
- 600 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 5 lžic jemných ovesných vloček nebo strouhanky
- 1 hrst strouhaného parmezánu
- 1 vejce
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžička bylinek (bazalka, tymián, oregano)
- Sůl & pepř
Na rajčatovou omáčku:
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 2 řapíky celeru
- 3 lžíce oleje
- 700 ml pasírovaných rajčat (passata)
- 1 svitek skořice
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- Sůl & pepř
- 2 lžíce cukru krupice
- ½ až 1 kelímek smetany ke šlehání
Postup
- Maso rukama dobře propracujte s vločkami, sýrem, vejcem, prolisovaným česnekem, bylinkami dle chuti (většinou dávám mix oregana s bazalkou), lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Naolejovanýma nebo mokrýma rukama ze směsi vytvarujte asi 20 kuliček o velikosti většího vlašského ořechu.
- Cibuli a mrkev oloupejte, cibuli nakrájejte najemno, mrkev spolu s celerem rozmixujte na malé kousky (ale ne zcela dohladka) nebo nakrájejte na co nejjemnější kostičky. Zeleninu alespoň 5 minut restujte v hrnci (např. litinovém) se silným dnem, až zelenina začne zlátnout a vonět. To dodá omáčce lahodnou chuť i vůni.
- Do hrnce nalijte rajčatové pyré a 150 ml vody, kterými vypláchněte láhev od passaty. Přidejte skořici, bobkové listy, nové koření, malou lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Omáčku přiveďte k varu, ztlumte oheň a vyskládejte do ní kuličky.
- Přiklopte a nechte minimálně 30 minut pozvolna dusit. Čas od času omáčku opatrně ode dna lehce zamíchejte. Mnohem lepší kuličky i omáčka budou, když je budete na mírném ohni vařit hodinu nebo i o chvilku déle.
- Na závěr do omáčky opatrně vmíchejte cukr a šlehačku. Stačí půl kelímku, omáčka pak bude krásně jemná. Podávejte s těstovinami, rýží nebo snadným hrnkovým knedlíkem. Poctiví kuchaři ještě vyloví kousky koření.
Tip: Když si nejste jistí, jestli jste maso dostatečně ochutili, a syrové ho zkoušet nechcete, lžičku směsi osmažte, ochutnejte a případně dosolte.
The post Rajda, co má šťávu. A nezabere půl dne v kuchyni appeared first on Forbes.











