Středa 18. červnaSvátek má Venku je 28 °C, Oblačno

Recept na foie gras i šťastný život. Sanjiv Suri o exkluzivní gastronomii a životní rovnováze

Forbes Před 9 hodinami

Pochází z Nového Dillí. Do porevoluční Prahy přišel na začátku devadesátých let a od té doby tu provozuje etablovanou gastronomickou síť Zátiší Group. Sanjiv Suri na Forbes Business Festu vyprávěl o své cestě na na vrchol tuzemské gastroscény. Kromě setkání s nebývale laskavým mužem, kterému jen málokdy zmizí úsměv z tváře, mohli návštěvníci festivalu ochutnat i jeho kuchyni – třeba žebra s lanýžovou kaší z restaurace Mlýnec.

Na otázku moderátora, kdo někdy večeřel v některé z restaurací provozovaných skupinou Zátiší Group, se v hale Holešovické tržnice zvedá les rukou – je jasné, že Suriho prémiovou gastronomii okusila většina přítomných. „To je podstatně víc, než bych čekal,“ směje se prošedivělý muž s opálenou kůží.

První pražský podnik otevřel v létě 1991, zhruba rok po svém příjezdu do Česka. Restaurace V Zátiší, nacházející se v Liliové ulici jen kousek od Staroměstského náměstí, tu stojí dodnes. Když se pětašedesátiletého zkušeného podnikatele zeptáte, na čem stojí jeho dekády trvající úspěch, nad odpovědí poctivě přemýšlí. 

„Náš sparkle, jiskra, je o štěstí. Myslím, že štěstí fakt musím mít – mám kolem sebe správné lidi, kteří odvádějí skvělou práci,“ odpovídá po chvíli. „Na hodinovém pohovoru přitom jen těžko posoudíte, jestli naproti vám sedí špatný, nebo dobrý člověk. Uvnitř ale budujete určitou kulturu. Chceme, aby zůstali ti správní lidé a ostatní odešli,“ dodává lehce lámanou češtinou restauratér, jehož provozovny dohromady zaměstnávají asi tři sta lidí. 

Jak tedy Sanjiv Suri, jenž v současné době provozuje dvě úspěšné restaurace, kromě V Zátiší ještě restauraci Mlýnec, lidi do svého týmu vybírá? Stěžejní je podle něj především schopnost sám sebe zmanagovat. „S hostem za vás nikdo rozhovor neudělá. Není to pro každého,“ přiznává bezelstně.

Heslem jeho byznysu je excelence. „Snažím se, a občas s tím umím být velmi otravný, aby naši zaměstnanci dělali to nejlepší, co můžou,“ říká Suri se špetkou sebeironie a podotýká, že v pracovním i osobním životě se řídí kdysi pronesenou větou svého dědy: „Pokud něco děláš, dělej to pořádně.“

A právě na dobře sestaveném týmu úspěch projektu Zátiší Group podle Suriho stojí a s ním padá. Pětašedesátiletý muž totiž po prodělané mrtvici a vyhřezlé ploténce v posledních letech pracuje jen necelé dva dny v týdnu. „Zbytek obstará můj skvělý tým,“ usmívá se gastropodnikatel. 

Cenou za takový work-life balance je pro Suriho skutečnost, že ve svém podnikání nemůže vždy rozhodovat zcela podle svých přání. „Mám tolik věcí, které bych ve firmě rád udělal, ale nedějí se, pokud spoluvlastníci něco nechtějí, mají právo veta. To mě na jedné straně frustruje, na té druhé neznám minci, která má jen jednu stranu,“ popisuje česko-indický byznysmen zákulisí svého podnikání.

I přes zdánlivě mírné pracovní tempo chystá nyní v Zátiší Group nový velký projekt v Holešovické tržnici. Plánovaná Bursa, jak chce Sanjiv Suri nový koncept pojmenovat, by měla pohostit až dvě stě padesát lidí uvnitř a přes tři sta venku. „Holešovice jsou budoucnost. Bude tu pekárna i maso. Chceme otevřený oheň, kde budeme udit maso,“ vykresluje svou vizi restauratér.

Sanjiv Suri ale není na tuzemské scéně rozhodně známý pouze pro luxusní gastronomii, nýbrž i pro svou filantropickou činnost a osvícený přístup k životu – nemalou část výdělku dlouhodobě posílá na nejrůznější charitativní projekty jako Dobrý anděl, UNICEF či Lékaři bez hranic a jako otec čtyř dětí svůj čas dělí mezi práci a péči.

Sanjiv Suri
info Foto Martin Faltejsek

Rodák z Nového Dillí tak na rovinu přiznává, že covid a s ním spojený lockdown ho na několik měsíců uvrhl do deprese. V důsledku omezení provozu tehdy majitel restaurací přišel o většinu tržeb i zaměstnanců – osmdesátimilionové tržby se propadly na půl milionu, zaměstnanců propustil téměř polovinu. 

Navíc kvůli covidu musel zavřít i úspěšnou restauraci Bellevue, tehdy čerstvě přesunutou na novou adresu. „Bylo to to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat,“ přiznal tehdy Suri Forbesu. 

Z těžkého období ho podle jeho slov zachránilo přesměrování pozornosti na okolnosti, které je schopen ovlivnit. „Myšlenky nemají sílu, tu jim dáváme my se svou pozorností. Vesmír ví lépe než já, co je pro mě dobré,“ sděluje laskavým hlasem Suri.

S nevídanou pokorou dodává, že při zpětném pohledu na svůj život vidí, že ty nejlepší věci, které se mu v životě staly, byly právě takové překážky, které se mu nakonec vždy podařilo překonat.  „Vesmír funguje v náš prospěch, ale musíme tomu věřit,“ říká muž, který se osobně několikrát setkal s dalajlamou.

The post Recept na foie gras i šťastný život. Sanjiv Suri o exkluzivní gastronomii a životní rovnováze appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek