Mezi celou škálou letních nápojů vyniká Metaxa – jedinečný jantarový destilát z řeckého ostrova Samos známý svou nezaměnitelnou chutí se sladkými tóny se díky bohatému aroma a výraznému charakteru stal oblíbenou ingrediencí osvěžujících koktejlů. Čím se v horkých dnech zchladit a osvěžit? Inspirujte se letními recepty od zkušeného barmana Petera Bobuly.
Ale co je to vlastně Metaxa a jak se stala tak populární? Její historie sahá až do roku 1888, kdy drink originální receptury poprvé umíchal Spyros Metaxa. Slávu mu přinesl jako jantarový destilát, který vzniká spojením muškátového vína z kouzelného ostrova Samos, jemných vyzrálých vinných destilátů a středomořských bylinek.
Tyto ingredience dohromady tvoří příjemně sladký nápoj s jemnou chutí, který se skvěle hodí do letních koktejlů.

„Metaxa není ani koňak ani brandy. Vymyká se konvencím a představuje samostatnou kategorii, která zve k ‚ochutnání neočekávaného‘. Její jedinečnost nám dovoluje připravit koktejly se skutečně nezaměnitelnou chutí,“ vysvětluje ambasador Petr Bobula, který pro vyzdvihnutí jedinečnosti jantarového destilátu vymyslel několik koktejlů vystihujících atmosféru řeckých ostrovů.
Koktejly inspirované Řeckem
Prvním z těchto koktejlů je Sour, který kombinuje:
– 5 cl Metaxa 12 Stars
– 2 cl čerstvé citronové šťávy
– 1 cl cukrového sirupu vyrobeného v poměru 1:1 (cukr a voda).

Všechny přísady se přidají do šejkru s ledem, dobře promíchají a přelijí do vychlazeného skla s čerstvým ledem. Tento koktejl se následně ozdobí pomerančovou kůrou. Pro dosažení hladší struktury lze přidat vaječný bílek, který koktejlu dodá šmrnc.
Druhým koktejlem je Negroni (Me-groni), který se skládá z:
– 3 cl Metaxa 12 Stars
– 3 cl Campari
– 3 cl sladkého vermouthu.

Ingredience společně promíchejte na ledu, přelijte do vychlazeného skla s čerstvým ledem a ozdobte plátkem pomeranče. Tento koktejl lze snadno připravit i přímo ve skleničce bez použití šejkru. Nenechte se ale zmást, i přes svou jednoduchou přípravu se jedná o prvotřídní chuťový zážitek.
Třetím a posledním koktejlem, který s Metaxou Peter Bobula připravil, je Kalimera. Drink si připravíte z:
– 4 cl Metaxy 5 Stars
– 12 cl perlivé bezinkové limonády, jako je například Fentimans Gently Sparkling Elderflower.

Využít ovšem můžete i jakoukoliv jinou alternativu. Obě ingredience nalijte do skla plného ledu, lehce promíchejte a ozdobte citrusem, jedlým květem nebo bezinkou.