Slice & bake cookies neboli sušenky nakrájej a upeč, s reliéfem na řezu, jsou ideální na dlouhé podzimní odpoledne. V dnešním receptu kombinujeme vanilkovou a oblíbenou matcha příchuť zeleného čaje, který nejen skvěle chutná, ale svojí charakteristicky zelenou barvou také sušenky efektně zabarví.

Slice & bake cookies: šachovnicové máslové sušenky s vanilkou a matchou
Na 2 plechy sušenek potřebujete:
- 350 g hladké mouky + na podsypání válu
- Špetka jedlé sody
- Špetka soli
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 g matcha prášku

Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse utřete povolené máslo. Prosejte do něho moučkový cukr, přidejte cukr krupice a míchejte dál asi dvě minuty. Poté přidejte jedno celé vejce, jeden žloutek (bílek si nechte v misce zvlášť) a vanilkový extrakt. Pokračujte v míchání, dokud se vše nespojí.
- K této směsi přidejte suché ingredience a zapracujte je, vznikne husté těsto. Rozdělte ho napůl. Polovinu zabalte do potravinové fólie a dejte chladit.
- Do druhé poloviny těsta prosejte matcha prášek. Těsto hněťte, dokud se celé neobarví. Zabalte ho také do fólie a dejte do lednice. Obě těsta nechte chladit asi hodinu.
- Pak každé těsto na lehce podsypaném válu rozválejte na dva obdélníky o šířce asi 12 × 20 cm. Pravítkem si vyznačte proužky o šířce 0,5 cm a nakrájejte je. Z každého těsta by mělo vzniknout 9 proužků – hranolků.
- V malé misce smíchejte asi 2 lžíce vody a jeden bílek, touto směsí budete jednotlivé proužky lepit k sobě.
- Barvy střídejte vedle sebe a jejich boky natřete bílkovou směsí. Vždy po třech, celkem šest trojic (vizte obrázek).
- Ty pak skládejte po třech na sebe. V první řadě vanilkový proužek, matcha proužek a vanilkový proužek. Pak na něj položte do druhé řady matcha proužek, vanilkový proužek a matcha proužek. Do třetí řady pak opět vanilkový proužek, matcha proužek a vanilkový proužek. Při sestavování nezapomeňte vrstvy potírat bílkem a lehce je stlačujte k sobě, abyste se zbavili případných mezer nebo vzduchových bublin. Vzniknou dva bloky, které nechte další asi hodinu chladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C horkovzduch, dva plechy vyložte pečicím papírem. Bloky nakrájejte na asi centimetrové plátky. Ty rozložte na plech ve vzdálenosti 3 cm od sebe. Pečte cca 13 minut nebo dokud okraje zlehka nezezlátnou.
- Upečené sušenky vyndejte z trouby a nechte ještě asi 5 minut vychladnout na plechu, pak je přendejte na drátěnou mřížku a nechte zcela zchladnout.
Co dál dělat s matchou: Pokud vás zelená matcha zaujala, vyzkoušejte i další sladké recepty: mochi cookie, nepečené kuličky, zelené matcha tiramisu nebo křehký koláč se sezamem a bílou čokoládou.

The post Šach mat(cha)! Efektní sušenky s vanilkou a zelenou superpotravinou appeared first on Forbes.