Pátek 25. červenceSvátek má Venku je 20 °C, Skoro Zataženo

Šetřete na jídle, utrácejte jinde. Michopulu v nové kuchařce radí vsadit na vnitřnosti

Forbes Před 1 měsícem

Polévka s pórkem, fazolemi a kuřetem, trhané maso v makovce se sádlem, vločky s tvarohovým krémem na způsob tiramisu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ takové je skromné menu z nové kuchařky Skromné jídlo od Hany Michopulu. Dá se skutečně uvařit výživně a chutně za pár korun? A není Skromné jídlo skvělý název pro nový podnik? 

Hana Michopulu je novinářka. V česku založila časopis Apetit, znovuobnovila tradici farmářských trhů a otevřela si bistro Sisters s obloženými chlebíčky. Podnik v roce 2019 prodala skupině Together a pro klub samoživitelů vytvořila instagramový projekt Skromné jídlo.

Snad za to mohl covid i nárůst cen potravin a projekt začal přitahovat všechny, kteří si chtějí doma připravit jídla, „která vycházejí z mála a současně jsou nabitá proteinem i vlákninou“, jak sama Michopulu píše ve své nové kuchařce. 

Autorka ovšem dlouho nevěřila, že by Skromné jídlo mohlo být víc než jen projekt na Instagramu. „Upřímně jsem si myslela, že je to charitativní projekt pro malou skupinu lidí, kterému se budu věnovat bokem a za čas ho ukončím,“ přiznává Hana.

„Jenomže pak mi volali z vydavatelství Euromedia, že skromná kuchyně je velké téma. A později mě i moje kamarádka, marketingová expertka, upozornila, že skromné jídlo je výborný produkt, který bych se měla snažit dostat k mnohem více lidem. To už jsem se zamyslela a začala na tom pracovat.“

Méně peněz, více paliva

Práce na kuchařce zabrala Michopulu a jejímu týmu půl roku. Výsledkem je 120 levných, výživných a snadných receptů.

O tom, proč by si čtenáři měli knihu pořídit, má přitom Hana jasno: „V české kuchyni je obrovská tradice skromného vaření, ale receptů, které by zároveň dbaly na to, aby nám jídlo něco přinášelo i nutričně, mnoho není.“

A dodává: „Škvarkové placky jsou super – určitě se s nimi dá hodně ušetřit – ale já chtěla nabídnout recepty, v nichž jídlo funguje jako plnohodnotné palivo a dbají na to, abychom s tím palivem daleko dojeli. A aby to zároveň bylo hodně dobré, protože člověk, který se snaží o ekonomický rozpočet, taky potřebuje, aby jeho jídlo chutnalo plnohodnotně, aby neměl pocit, že se nějak omezuje.“

Kniha Skromné jídlo
info Foto Euromedia

Michopulu se při tvorbě receptů řídila nejen komentářem jednoho ze svých sledujících („recepty, které mají víc než jednu stránku, nevařím“), ale i parafrází biblického rčení („je čas šetřit, je čas utrácet“).

„Naši čtenáři nejsou nutně lidé, kteří konstantně šetří nebo potřebují svému rozpočtu ulevit, ale jsou jimi i ti, kterým se prostě nechce tolik vydávat za jídlo,“ vysvětluje Michopulu, která si myslela, že fanoušky Skromného jídla budou především ti, kteří mají hluboko do kapsy, takže kromě samoživitelů i senioři.

Dnes má ale přes třicet tisíc followerů, které tvoří především ženy mezi dvaceti a čtyřiceti lety. 

Srdce na talíři, ne v koši 

Nová kuchařka Skromné jídlo obsahuje kromě tipů na výživné polévky i návod, jak pracovat s luštěninami, zeleninou nebo rybami. Ovšem nechybí ani kapitola s vnitřnostmi! Už jste ochutnali uzený hovězí jazyk, drůbeží srdíčka či hovězí srdce? Hana Michopulu je přesvědčená, že není důvod z nich mít strach.

„Mám zemědělské kořeny, takže pro mě platí, že když tři roky chováte zvíře, tak dvacet procent z něj přece nevyhodíte na kompost,“ kroutí hlavou autorka kuchařek.

„Spotřebovat se musí všechno! Když si vyděláte výplatu, tak jejích dvacet procent přece taky nevyhodíte do koše, protože by ty peníze byly nějaké divné. Vnitřnostem těžko můžeme říct ne, protože jsou obrovským zdrojem proteinů a mikronutrientů. A jak píšu v receptu na Pařížský tatarák z hovězího srdce: Srdce je sval jako každý jiný, vyrostly se svíčkovou pouhý kousek od sebe. Doporučuji se hecnout a alespoň ze srandy je vyzkoušet.“

Na projektu si prý chce Hana Michopulu ještě pár let odpracovat. Otevření nového podniku se skromnou kuchyní, kterým by navázala na své bistro Sisters, ale nehodlá.

„Host podle mě při návštěvě restaurace očekává určité emoce. Nechce vědět, že na něm někdo šetří,“ je přesvědčena autorka kuchařky Skromné jídlo, kterou vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Euromedia v bohatém nákladu třináct tisíc kusů.

A u jedné sbírky skromných pokrmů zřejmě nezůstane. „Je to zvláštní –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ já si myslela, že pole skromných receptů je omezené. Ale jakmile si tyhle brýle jednou nasadíte, už se na vaření díváte úplně jiným způsobem.“

The post Šetřete na jídle, utrácejte jinde. Michopulu v nové kuchařce radí vsadit na vnitřnosti appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek