Úterý 28. říjnaSvátek má Venku je 8 °C, Skoro Zataženo

Skandinávský p(r)ožitek. Čokoládové pletence s voňavým kardamomem

Forbes Před 4 hodinami

Fika. Ve Skandinávii neodmyslitelná chvíle pro dobrou společnost, šálek lahodné kávy a samozřejmě i kousek sladké neřesti. Na voňavé pletence promazané čokoládovou náplní si jistě rádi najdete chvilku, ať už jste kdekoli.

Kardamom dodává kynutým šnekům hřejivý, aromatický tón, který se sametovou chutí čokolády krásně souzní. A do podzimního období se hodí obzvlášť skvěle. Množství pletenců by mělo pro dobrou společnost stačit, ale pokud je naopak všechny nesníte, uložte koláče jednoduše do mrazáku. Až přijde chuť, krátce je rozehřejte v troubě a vychutnejte si znovu jejich znamenitou chuť i vůni.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Skandinávské kynuté pletence s čokoládovou náplní a kardamomem

Na cca 20 pletenců potřebujete:

  • 25 g čerstvého droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky + na posypání
  • Špetka soli
  • 1 lžička (čerstvě) mletého kardamomu
  • 1 vejce
  • 80 g změklého másla

Na náplň:

  • 80 g hořké čokolády (min. 60%)
  • 80 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa (asi 10 g)
  • ½ lžičky (čerstvě) mletého kardamomu

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • Perlový cukr na posypání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a zalijte jej vlažným mlékem až po okraj. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, zbylým cukrem a kardamomem. Přidejte vzešlý kvásek, zbylé mléko, vejce a změklé máslo. Hněťte pomocí kuchyňského robotu, dokud nezískáte hladké, pružné těsto.
  3. Z těsta vytvořte bochánek, lehce jej posypejte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
  4. Před uplynutím doby kynutí rozpusťte nad vodní lázní na kousky nakrájenou čokoládu s máslem. Metličkou zašlehejte prosátý cukr s kakaem a kardamomem. Hladkou čokoládovou náplň nechte lehce zchladnout.
  5. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník cca 50×40 cm. Potřete jej po celé ploše čokoládovou náplní a z kratší strany přeložte těsto napůl. Nyní těsto z delší strany nakrájejte pomocí rádýlka na proužky široké 2 cm, získáte tak cca 20 proužků.
  6. Chytněte oba konce každého proužku a zakružte jimi proti sobě tak, aby vznikla spirála. Vzniklou spirálu zamotejte do tvaru hada a konec těsta zasuňte dospod.
  7. Pletence přendejte s rozestupy na dva plechy vyložené pečicím papírem, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a zlehka posypejte perlovým cukrem.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova. Před snědením je nechte alespoň chvilku zchladnout.

Tipy & triky

  • Některé šneky si pro případ nouze zamrazte v uzavíratelném sáčku. Stačí je pak jen nechat povolit nebo rozehřát v troubě a rovnou podávat ke kávě.
  • Těsto můžete namazat rovněž velmi oblíbenou skořicovou náplní jako v případě těchto úžasných kynutých skořicových šneků.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Skandinávský p(r)ožitek. Čokoládové pletence s voňavým kardamomem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek