Středa 30. dubnaSvátek má Venku je 19 °C, Polojasno

Smažák po řecku. Elegantní fetu saganaki máte hotovou za deset minut

Forbes Před 6 hodinami

Nemusíte zrovna nosit ponožky v sandálech a hulákat na zahraniční číšníky česky, aby vás občas nepřepadla chuť na smažák! Také jeho řeckou varianta, lahodnou feta saganaki, si dopřejte bez jakéhokoli studu.

Výrazný, lehce se roztékající sýr v křupavé sezamové krustě doplněný medem, voňavým tymiánem a svěžím citronem je rychlá, elegantní a jednoduchá verze smažáku, kterou ohromíte své hosty už za deset minut od nápadu ji připravit.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Smažený sýr feta v sezamovém těstíčku (Feta saganaki)

Na 2 předkrmové porce potřebujete:

  • 1 kostku sýru feta (150 až 200 g)
  • 1 vejce
  • ½ hrnku hladké mouky
  • Sezam
  • Olivový olej na smažení

K podávání:

  • Med
  • Čerstvý tymián
  • Citron
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Sýr můžete nechat vcelku nebo nakrájet na menší kostky, aby se snadněji otáčel při smažení. Obalte ho v co nejsilnější vrstvě mouky, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec v sezamu, hezky vypadá mix světlých a tmavých semínek. Rukama vše trochu přitlačte a pořádně obalte také hrany sýru.
  2. V pánvičce ne o moc větší než sýr (saganaki v názvu ve skutečnosti označuje pánvičku, ve které se feta tradičně smaží) dobře rozpalte alespoň 1 cm olivového oleje a sýr v něm z obou stran dozlatova osmažte.
  3. Na papírové utěrce nechte odkapat přebytečný tuk a ihned podávejte pokapané medem, posypané čerstvým tymiánem a zakápnuté citronem.
  4. Smažená feta je výborná jen tak se salátem nebo ještě horkými domácími pita plackami.

Pečená feta ve filo těstě: Výborný je i sýr pečený v troubě. Plát filo těsta (tenké listy těsta, které se používají na baklavu a burek a koupíte je v řeckých specialitách nebo třeba na Rohlíku) rozložte, celý ho potřete olivovým olejem, zabalte do něj fetu, balíček znovu potřete olejem a pečte při 180 °C asi dvacet minut dozlatova. Servírujte též s citronem a medem. Výborný je i med s bylinkami či ořechy, který jste si dost možná přivezli právě z Řecka a nyní pro něj nemáte jiné využití.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Smažák po řecku. Elegantní fetu saganaki máte hotovou za deset minut appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek