Nemusíte zrovna nosit ponožky v sandálech a hulákat na zahraniční číšníky česky, aby vás občas nepřepadla chuť na smažák! Také jeho řeckou varianta, lahodnou feta saganaki, si dopřejte bez jakéhokoli studu.
Výrazný, lehce se roztékající sýr v křupavé sezamové krustě doplněný medem, voňavým tymiánem a svěžím citronem je rychlá, elegantní a jednoduchá verze smažáku, kterou ohromíte své hosty už za deset minut od nápadu ji připravit.

Smažený sýr feta v sezamovém těstíčku (Feta saganaki)
Na 2 předkrmové porce potřebujete:
- 1 kostku sýru feta (150 až 200 g)
- 1 vejce
- ½ hrnku hladké mouky
- Sezam
- Olivový olej na smažení
K podávání:
- Med
- Čerstvý tymián
- Citron

Postup
- Sýr můžete nechat vcelku nebo nakrájet na menší kostky, aby se snadněji otáčel při smažení. Obalte ho v co nejsilnější vrstvě mouky, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec v sezamu, hezky vypadá mix světlých a tmavých semínek. Rukama vše trochu přitlačte a pořádně obalte také hrany sýru.
- V pánvičce ne o moc větší než sýr (saganaki v názvu ve skutečnosti označuje pánvičku, ve které se feta tradičně smaží) dobře rozpalte alespoň 1 cm olivového oleje a sýr v něm z obou stran dozlatova osmažte.
- Na papírové utěrce nechte odkapat přebytečný tuk a ihned podávejte pokapané medem, posypané čerstvým tymiánem a zakápnuté citronem.
- Smažená feta je výborná jen tak se salátem nebo ještě horkými domácími pita plackami.
Pečená feta ve filo těstě: Výborný je i sýr pečený v troubě. Plát filo těsta (tenké listy těsta, které se používají na baklavu a burek a koupíte je v řeckých specialitách nebo třeba na Rohlíku) rozložte, celý ho potřete olivovým olejem, zabalte do něj fetu, balíček znovu potřete olejem a pečte při 180 °C asi dvacet minut dozlatova. Servírujte též s citronem a medem. Výborný je i med s bylinkami či ořechy, který jste si dost možná přivezli právě z Řecka a nyní pro něj nemáte jiné využití.

The post Smažák po řecku. Elegantní fetu saganaki máte hotovou za deset minut appeared first on Forbes.