Pondělí 16. červnaSvátek má Venku je 19 °C, Zataženo

Sněhový základ & kyselý twist. Mini Pavlova s rebarborou

Forbes Před 3 týdny

Sladká, křupavá, lehká – Pavlova prostě funguje. A když ji doplníte jemně kyselou rebarborou, vznikne dezert, který je efektní na pohled a přesně vyvážený po chuťové stránce.

Mini Pavlova je dezert plný kontrastů: sladká a křehká pusinka se rozpadá pod lžičkou, zatímco rebarbora pošírovaná v malinové šťávě přináší lehkou kyselost a svěžest. Spolu tvoří dokonalou rovnováhu – lehkou, elegantní a jako stvořenou pro víkendové odpoledne.

Pavlova chutná nejlépe čerstvě naplněná, aby vynikla její křupavá textura. Pokud ji budete podávat druhý den či nějakou dobu po upečení, doporučuji si veškeré komponenty připravit dopředu a zkompletovat ji až těsně před podáváním.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Mini Pavlova s rebarborou

Na 6 porcí potřebujete:

  • 3 bílky
  • špetku soli
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíci octa
  • 5 g škrobu

Na rebarborovou náplň:

  • 250 g rebarbory
  • 200 g mrazených malin
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 pomeranč

Na dokončení:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • citronovou kůru
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 110 °C a plech vyložte pečicím papírem. Bílky společně se špetkou soli začněte na nejnižší otáčky šlehat. Jakmile jsou téměř vyšlehané, po lžících přidávejte cukr. Po zašlehání veškerého cukru zvyšte rychlost na maximum a šlehejte tak dlouho, dokud sníh není zcela tuhý a cukrové krystalky se nerozpustí, trvá to asi 10 minut. To, že je cukr dokonale zašlehaný, poznáte tak, že když promnete mezi prsty trochu sněhu, je zcela hladký. Sníh by na konci šlehání měl být krásně lesklý a hutný. Nakonec přišlehejte ocet a škrob.
  2. Pomocí zdobicího sáčku či lžičky vytvarujte na plechu jednotlivá hnízda, uprostřed vytvořte důlek na náplň. Pavlovu přesuňte do trouby a pečte 70 minut. Jakmile je Pavlova upečená, troubu pouze vypněte a nechte hnízda hodinu chladnout v troubě, poté dvířka lehce pootevřete a nechte uvnitř zcela vychladnout.
  3. Mezitím připravte náplň. Rebarboru nakrájejte na asi 3 cm velké kousky, pokud jsou stonky až moc silné, rozkrájejte kousky i podélně, a dejte prozatím stranou. Mrazené maliny v kastrůlku smíchejte s pomerančovou šťávou a kůrou a zahřívejte, dokud maliny kompletně nezměknou a nepustí šťávu. Odstavte z plotny a přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, takže vám zůstane hladká malinová šťáva.
  4. Přelijte ji zpět do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Do vroucí omáčky nasypte nakrájenou rebarboru a vařte cca 3 minuty, následně odstavte z plotny a nechte vychladnout, rebarbora bude během chladnutí dále měknout.
  5. Jakmile Pavlova i rebarbora vychladnou, vyšlehejte smetanu s vanilkovým extraktem a mletou vanilkou do nadýchané šlehačky.
  6. Upečená hnízda až těsně před podáváním ozdobte vyšlehanou šlehačkou, rebarborovým kompotem a šťávou a nakonec lehce zastrouhejte citronovou kůrou.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Sněhový základ & kyselý twist. Mini Pavlova s rebarborou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek